Ne bacajte novac: Ovih 8 proizvoda za njegu vam ne treba

Foto: Shutterstock

Pri kreiranju rubrike Index Shopping nastojimo izdvajati odlične proizvode koji se i nama sviđaju te odlične akcije i popuste. Ne objavljujemo proizvode koje i sami ne bismo kupili ili smatramo da njihova promocija nije u skladu s profesionalnim standardima. Neki proizvodi u rubrici Index Shopping mogu biti sponzorirani.

MNOGI entuzijasti koriste različite proizvode za njegu kože s različitim namjenama. No, koliko god vam se neki proizvodi činili inovativnima i neophodnima, to ne znači da to doista i jesu. Neki popularni proizvodi zapravo su ne samo nepotrebni, već i neučinkoviti što znači da su čisto bacanje novca.

Kreme protiv celulita

Za početak, celulit je vrlo čest i u potpunosti normalan, no zbog stigme koja ga okružuje, serumi, losioni i kreme protiv celulita su nešto što često viđamo na policama trgovina, često i po visokim cijenama. No, oni uopće ne djeluju na celulit, već samo hidratiziraju površinu kože i vizualno je zaglađuju.

"Moje iskustvo govori da ne postoji krema koja pruža značajnu korist za celulit", rekla je Dr. Ana Mansouri, liječnica estetske medicine, za Refinery29. Kozmetičarka Alicia Lartey ovakve proizvode smatra problematičnima: "Industrija ljepote može biti prilično zlobna, pa iskorištava tuđe nesigurnosti".

Sonične četke za čišćenje tijela

Ovakvi se alati često ističu kao učinkoviti za uklanjanje šminke i teških krema, no kad je u pitanju njega tijela, Lartey ih smatra apsurdnima: "Sve što vam treba je ručnik za piling koji možete staviti u perilicu rublja jednom tjedno". Dr. Mansouri se slaže: "Vaši prsti i ruke su savršeni alati za nježno i učinkovito čišćenje kože."

Serumi za "zatezanje"

Proizvodi za tijelo na kojima piše da "zatežu" tijelo to jednostavno ne rade. Nanošenjem krema ne možete promijeniti tonus niti elastičnost mišića. To je nešto što se čini isključivo kombinacijom treninga i pravilne prehrane. Neke kreme mogu samo učiniti površinu kože glađom jer potiču proizvodnju kolagena u gornjim slojevima. Vaše tijelo zbog toga nije postalo "zategnuto".

Kreme za vrat

Trend krema za vrat pojavio se zahvaljujući masovnom strahu od starenja kože. Ulaganje u posebnu kremu za vrat zaista nije nužno. Prema dr. Mansouri: "Proizvodi za njegu kože lica su prikladni za područje vrata. Vaša hidratantna krema je sasvim dovoljna".

"Uvijek savjetujem da svoju rutinu njege lica proširite na prsa. Ne trebate poseban proizvod za vrat", dodala je Lartey.

No, jednu stvar ipak trebate raditi drugačije. Prema dr. Mansouri: "Koža na vratu poznata je kao osjetljiva, pa preporučujem izbjegavanje kiselina i upotrebu blažih verzija retinoida za vrat nego za lice".

Losioni protiv strija

Strije su često rezultat brzog rasta. One su normalne i česte, a ne možete ih potpuno ukloniti njegom kože. Strije se, doduše, možda mogu izblijediti kremama s retinoidima, no ne očekujte čuda. Ako koristite kreme s retinoidima, imajte na umu da kožu čini osjetljivom na sunce, pa se svakako zaštitite odjećom i kremom s visokim SPF-om.

Četke za suho četkanje tijela

Suho četkanje je metoda kojom se potiče limfna drenaža, a mnogi vjeruju i kako pomaže smanjiti celulit. No, nema dokaza da je ovo potonje istinito. Dr. Mansouri savjetuje da preskočite četkanje ako u tome ne uživate: "Koristi su minimalne".

Metalne rašpice za stopala

Mnogo je alata za njegu stopala, a metalne rašpice su jedan od najpopularnijih za korištenje kod kuće. Dina Gohil, podologinja iz Londona, savjetuje da ih ne koristite: "One mogu biti pregrube i agresivne prema koži, što može dovesti do iritacije, posjekotina ili ogrebotina, pogotovo na osjetljivim područjima stopala".

Dodaje i kako ih je teško dezinficirati što povećava rizik od bakterijskih ili gljivičnih infekcija. Gohil preporučuje nježne kamene ili keramičke rašpice koje učinkovito uklanjaju mrtve stanice kože stopala uz puno manji rizik od ozljeda.

Flasteri za žuljeve

Na tržištu postoje brojni flasteri koji tvrde da pomažu u bržem zacjeljivanju žuljeva. Gohil predlaže da dobro razmislite prije nego kupite takav flaster: "Oni sadrže kiseline ili druge kemikalije koje postupno razgrađuju zadebljanu kožu, ali mogu oštetiti zdravu okolnu kožu ako se ne primjenjuju ispravno, što dovodi do iritacije, boli i potencijalnih komplikacija".

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.