Nećete vjerovati čime se Samsung prvotno bavio

Foto: Shutterstock

Pri kreiranju rubrike Index Shopping nastojimo izdvajati odlične proizvode koji se i nama sviđaju te odlične akcije i popuste. Ne objavljujemo proizvode koje i sami ne bismo kupili ili smatramo da njihova promocija nije u skladu s profesionalnim standardima. Neki proizvodi u rubrici Index Shopping mogu biti sponzorirani.

MNOGI vjerojatno nisu upoznati sa zanimljivom činjenicom da je Samsung na početku svog poslovanja, između ostaloga, prodavao rezance. Ovaj skromni početak današnjeg tech diva zapravo nije iznenađujuć, posebno ako se uzme u obzir da je velika većina tehnoloških tvrtki imala skromne početke. 

>> Neprepoznatljive su: Pogledajte rane fotografije najpoznatijih svjetskih tvrtki

Amazon, Facebook, Apple, Microsoft, Google i mnogi drugi započeli su svoja poslovna putovanja prilično skromno - neki od njih osnovani su u podrumima, garažama, studentskim sobama ili improviziranim kućnim uredima. No, dok su mnoge od ovih tvrtki bile u tehnološkoj ili srodnoj industriji, porijeklo mnogih tehnoloških divova u Aziji i Europi nije bilo takvo, piše Android Authority

Lee Byung-chull osnovao je Samsung 1938. godine u Taeguu (danas poznatom kao Daegu) sa samo 30.000 wona (trenutna ekvivalentna vrijednost oko 21 eura) kao trgovačku tvrtku koja je prodavala i izvozila sušenu ribu, voće, povrće i svoje vlastite rezance.

Foto: Samsung

Prvi proizvod bio je crno-bijeli televizor

Ime Samsung sugerira visoke ambicije, čime se tvrtka od početka odlikovala. No, njegovo prvo planirano širenje na Seul naglo je prekinuto nakon izbijanja Korejskog rata 1947. godine. Nakon rata Samsung se proširio na tekstilnu industriju, izgradivši tada najveću vunenu tvornicu u Koreji.

Lee je također pokrenuo šećeranu u Busanu, proširio se na maloprodaju, vrijednosne papire i osiguranje putem akvizicija te se usredotočio na industrijalizaciju kako bi pomogao zemlji da se oporavi i obnovi nakon rata. Tek 1969. godine rođena je podružnica Samsung Electronics, koja je kompaniji dala globalno prepoznavanje.

Iako Samsung ima značajan udio u raznim industrijama, Samsung Electronics danas čini većinu njegovog poslovanja. Prvi potrošački proizvod podružnice bio je crno-bijeli televizor, a tijekom idućeg desetljeća lansirali su televizore u boji, kalkulatore, hladnjake, klima-uređaje i još mnogo toga.

Do 1981. godine Samsung je prodao deset milijuna televizora. Prvi mobilni telefon tvrtka je lansirala 1988. godine, ali SH-100 nije doživio komercijalni uspjeh. No unatoč tome, tvrtka je nastavila s novim modelima svake godine. 

Prvi mobitel nije doživio komercijalni uspjeh

Prvi komercijalni uspjeh doživjeli su s modelom SH-770 1994. godine, a godinu dana kasnije, više od polovice mobilnih telefona prodanih u Koreji bili su od Samsunga. Čak i u godinama prije nego što je dominirao tržištem Android pametnih telefona, Samsung je bio ozbiljna konkurencija za tadašnje velike igrače poput Motorole i Nokije. 

Iako su prvi pokušaji Samsunga u svijetu Androida bili dobri, tvrtka je tek s Galaxy S3 postala glavna sila u industriji pametnih telefona, a tu poziciju drži i danas. No, Samsung je također tržišni lider na općem tržištu potrošačke elektronike, proizvodeći Windows laptope, Chromebookove, audioproizvode, televizore i kućanske aparate.

Čime se još Samsung bavi?

Samsung isto tako proizvodi i proizvode koji nisu izravno namijenjeni potrošačima, poput poluvodiča, procesora, zaslona i drugoga. Samsung danas čini gotovo petinu BDP-a Južne Koreje, a Samsung Electronics glavni je doprinositelj.

Među mnogim podružnicama kompanije nalazi se Samsung Heavy Industries, jedno od najvećih brodogradilišta na svijetu. U građevinskom sektoru, tu su Samsung Engineering i Samsung C&T Corporation, pri čemu je potonji bio uključen u izgradnju najviše zgrade na svijetu - Burj Khalife.

Samsung se nalazi i u osiguravajućem sektoru sa Samsung Life Insuranceom. Nadalje, Samsung Everland posjeduje i upravlja s odmaralištem Everland, jednim od najstarijih tematskih parkova u Južnoj Koreji, a pod okrilje kompanije spada i Cheil Worldwide, agencija za oglašavanje.

Od hotela i odmarališta do medicinskih centara i mode, Samsung Global i njegove podružnice uključene su gotovo u svaku industriju.

Pročitajte više