Nije svejedno koji kabel koristite za punjenje iPhonea. Evo što se može dogoditi

Foto: Shutterstock

Pri kreiranju rubrike Index Shopping nastojimo izdvajati odlične proizvode koji se i nama sviđaju te odlične akcije i popuste. Ne objavljujemo proizvode koje i sami ne bismo kupili ili smatramo da njihova promocija nije u skladu s profesionalnim standardima. Neki proizvodi u rubrici Index Shopping mogu biti sponzorirani.

PRIJE nego što je EU natjerala Apple da svoj Lightning priključak zamijeni USB-om C, puno se raspravljalo o tome zašto iPhone nije dobio USB-C sve do izlaska iPhone 15 modela. Danas svoj iPhone 15 možete normalno puniti bilo kojim postojećim USB-C kabelom, ali pripazite koji kabel koristite jer nije svejedno.

Ako iz nekog razloga ne koristite Apple kabel koji dolazi u kutiji s mobitelom, nabavite kabel od pouzdanog proizvođača, savjetuje BGR. Nekim se korisnicima generičkih kablova, primjerice, USB priključak otopio prilikom punjenja.

"Znao sam da se zagrijava, ali..."

Jedan je korisnik Reddita tako naveo: "Znao sam da se iPhone 15 Pro Max zagrijava, ali nakon mjesec dana korištenja moj se toliko zagrijao tijekom punjenja da mi je ostavio opekotinu na prstu. Kad sam uklonio punjač, dio plastike se otopio, ostavio tragove na uređaju i zaglavio se metalni dio USB-C priključka na telefonu."

U komentarima je isti korisnik otkrio da je koristio putni adapter koji je opisao kao "generički", odnosno nije jasan brend ni njegova kvaliteta. Uzeo je kabel jer je bio dug, što je smatrao praktičnim.

Pretpostavio je da je problem u uređaju, ali mnogi su komentatori nagađali kako je problem u kabelu te su upozorili kako ne treba koristiti generičke kabele za punjenje uređaja. Korisnik je uspio izvući otopljeni priključak, no mobitel više ne može puniti priključivanjem u struju, već samo bežično.

Pazite koji kabel koristite

Većina korisnika iPhonea koristi punjače i kablove koji dolaze u kutiji s mobitelom. Svi iPhone 15 modeli dolaze s USB-C kabelima, i to je kabel koji biste trebali koristiti za punjenje svojeg uređaja. Možete koristit i druge Apple USB-C kabele, koji dolaze s iPadom ili MacBookom.

Ako vaš kabel nije više upotrebljiv, koristite kabele dobro poznatih proizvođača, koji izrađuju dodatne za iPhone, a svakako izbjegavajte sumnjivo jeftine, generičke kabele. Isto vrijedi i ako koristite bežično punjenje jer bežični punjači obično trebaju također USB-C kabel.

Pročitajte više