Nike se u Americi suočava s tužbom. Evo zbog čega

Foto: Shutterstock

Pri kreiranju rubrike Index Shopping nastojimo izdvajati odlične proizvode koji se i nama sviđaju te odlične akcije i popuste. Ne objavljujemo proizvode koje i sami ne bismo kupili ili smatramo da njihova promocija nije u skladu s profesionalnim standardima. Neki proizvodi u rubrici Index Shopping mogu biti sponzorirani.

GLOBALNOG trgovca sportskom odjećom i modni brend Nike izvela je na sud potrošačica koja ga optužuje za obmanjivanje potrošača reklamiranjem svoje ponude sportske odjeće kao "održive", izrađene od "održivih materijala" i ekološki prihvatljive kada njegovi proizvodi "ne ispunjavaju te tvrdnje".

U predloženoj kolektivnoj tužbi koju je podnijela saveznom sudu u Missouriju 10. svibnja, Maria Guadalupe Ellis tvrdi da "potrošači traže i platit će veći iznos za proizvode koji su odgovorno napravljeni, uključujući proizvode koji neće negativno utjecati na okoliš".

To je dovelo do porasta potražnje za proizvodima koji su održivi i ekološki prihvatljivi među potrošačima i nastojanja tvrtki - poput Nikea - da se uključe u greenwashing "obmanjujućim tvrdnjama da su njihovi proizvodi održivi", piše The Fashion Law.

Problem je ovdje, tvrdi Ellis u tužbi, da u "naporu povećanja profita i stjecanja prednosti nad svojim zakonitim konkurentima", Nike dizajnira i proizvodi razne proizvode koje lažno reklamira kao ekološki prihvatljive. Između ostalog, Ellis posebno ističe Nikeove "marketinške materijale, koji su prepuni izjava da su njegovi proizvodi održivi, izrađeni od održivih materijala i ekološki prihvatljivi".

Nike nije komentirao ovu tužbu

Suprotno mnogim zelenim izjavama, Ellis tvrdi: "Nikeovi proizvodi nisu održivi, nisu napravljeni od recikliranih vlakana koja smanjuju otpad i naš ugljični otisak, ne podržavaju prelazak na nulu ugljika i nula otpada i nisu izrađene od održivih i ekološki prihvatljivih materijala."

Citirajući Zelene vodiče Savezne komisije za trgovinu, koji upozoravaju na preuveličavanje ekoloških svojstava proizvoda i krivo predstavljanje da proizvod, paket ili usluga nudi opću korist za okoliš, Ellis se spori s Nikeovim marketingom usmjerenim na održivost na brojnim frontama, kao što su njegova upotreba materijala na bazi plastike, uključujući reciklirani poliester i reciklirani najlon, koji nisu "održivi i/ili ekološki odgovorni materijali", i "ograničen broj" proizvoda koji "zapravo sadrže bilo kakve reciklirane materijale".

Nike nije komentirao ovu tužbu. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.