Novi trend u interijerima mogao bi biti minimaluxe. Evo kako ga postići

Ilustracija/Foto: Shutterstock/gnijezdo.hr/etsy.com/hm.com/lull.hr/sve.hr

Pri kreiranju rubrike Index Shopping nastojimo izdvajati odlične proizvode koji se i nama sviđaju te odlične akcije i popuste. Ne objavljujemo proizvode koje i sami ne bismo kupili ili smatramo da njihova promocija nije u skladu s profesionalnim standardima. Neki proizvodi u rubrici Index Shopping mogu biti sponzorirani.

MINIMALUXE je fraza koja opisuje novi trend u uređenju interijera. Ovaj trend počeo se pojavljivati 2020., a sada je poprimio svoj konačan oblik. Minimaluxe uključuje dvije bitne značajke u uređenju prostora - smirenost i uzdignutost. 

Radi se o uklanjanju vizualnog nereda kako bi se proslavile stvari zbog kojih se osjećate dobro, ali također ima tendenciju uključivanja taktilnih materijala koji podižu vaš dom - bukle, "nesavršeni" lan, neobrađeno drvo, kontrast glatkih i prirodno grubih tekstura i osjećaj da možete hodati bosi i pritom se osjećati sigurno, piše Livingetc.

Dodaje da će minimaluxe utjecati na sve dizajnere u sljedećem desetljeću, a može se uklopiti u sve vrste prostora - male i velike. Ovaj način uređenja učinit će dom uzdignutijim, naizgled skupljim i mirnijim mjestom. 

Ključne karakteristike ovog trenda uređenja

Vijugave linije i fluidni oblici trenutno uživaju svoj trenutak, a upravo oni krase i minimaluxe. Suptilni kontrast je također još jedna značajka ovog trenda uređenja. "Poigrajte se s materijalima u paleti svog doma: pomislite na prirodno drvo pored betona, ručno rađene teksture koje se igraju protiv sjaja i tvrde kamene površine s mekim rubovima", piše Livingetc.

Minimaluxe slavi vaše omiljene stvari. Za razliku od minimalizma, ne radi se o nedostatku stvari, već o mudrom odabiru vidljivih predmeta, ostavljajući prostor oko njih da biste doista mogli cijeniti njihovu ljepotu.

Minimaluxe primjenjuje i japansku filozofiju wabi-sabi: postoji ljepota u nesavršenosti, a organski materijali i teksture daju taktilnost prostoru koji potiče svjesniji način postojanja. U najdojmljivijim prostorima dizajnera interijera i arhitekata, ključna značajka bio je opipljiv - gotovo samostanski - osjećaj prostora i obilje prirodnog svjetla.

Gotovo je nemoguće promijeniti postojeći oblik prostorije, ali je se može namjestiti i dekorirati tako da vizualno povećate njezinu visinu. Isto tako potaknite svjetlinu odabirom jednostavnih, svijetlih paleta boja i minimalnim zastorima na prozorima, ili nikakvima. 

Dobro izveden minimaluxe znači da vaš prostor treba biti sofisticiran, ali još uvijek udoban. Postiže se slojevanjem boja i tekstura, elementima koji naginju vašem osobnom stilu i dodatnim detaljima koji su privlačni i izvan same estetike.

>> Ovaj stil uređenja interijera je sve popularniji. Doznali smo sve o njemu

Odaberite prave materijale

"Interijeri su povezani s tijelom i umom na vrlo neposredan način zbog svoje veličine i funkcionalnosti. Po mom mišljenju, materijalnost i taktilnost imaju sposobnost uzemljenja, dovesti korisnika do ovdje i sada kroz neposredno iskustvo prostora i predmeta", kaže arhitektica Danielle Siggerud.

"Cilj mi je stvoriti prostore koji su uravnoteženi i pažljivo uređeni kako bi se postigao osjećaj opuštenosti. Uklanjam sve što je nepotrebno, a rasvjeta, vrata, fiksni elementi i spremište postaju dio strukture.

Sve što možete dodirnuti privlači puno pažnje, dodajući toplinu, osjećaj osobnosti i prisutnosti. Također sam svjesna korištenja materijala koji lijepo stare, a koristeći iste prostor se razvija u vremenu s korisnikom, transformirajući se i noseći tragove proživljenog života", ističe.

Potražite kontraste

"Volim raditi s prirodnim materijalima, posebno kamenom i drvom. Radi se o stvaranju ravnoteže i isticanju kvalitete svakog materijala", kaže Danielle. "Prirodni materijali, posebno ostarjeli, dodaju toplinu, dušu i emociju."

Fokusirajte se na trajnost

Jedna od prednosti minimaluxe pokreta je ta što bi on trebao značiti da imate dom koji zahtijeva manje održavanja. "Metali i tvrđe teksture poput kamena obično su jači u pogledu svojih funkcionalnih kvaliteta i trajnosti, pa ih treba koristiti na površinama s kojima ste u izravnom kontaktu, poput ručki, slavina u kupaonici i kuhinjske ploče od nehrđajućeg čelika", kaže Danielle.

Koristite mirise u pravim prostorijama

Minimaluxe je pronalaženje načina da vaš dom brine o vama. Odnosno da je u domu postignut taj osjećaj i da postanete obogaćeni svojim okruženjem. I tu na scenu dolazi miris.

"Ako radim od kuće i želim se osjećati energično, odabrat ću poticajni miris baziran na citrusima. Navečer, ili ako sam cijeli dan na poslu, više volim nešto drvenasto", kaže Stephanie Hannington-Suen, o domaćoj zadaći mirisa za dom. Miris je najbolje koristiti u dnevnoj i spavaćoj sobi i kupaonici za umirujući učinak.

Postignite mekoću tekstilom

Zvuk posebno može utjecati na vaš osjećaj dobrobiti. Osiguravanje dobre akustike važno je za ugodno okruženje u kojem se možete opustiti. "Najjednostavnije rješenje je dodati što više mekanih materijala u svoj prostor", kaže Justine Kontou, osnivačica Studija Kontou i stručnjakinja za senzorne interijere.

"Zavjese, tepih, tapecirani namještaj i, naravno, akustične ploče. Što je materijal deblji i s višom dlakom, to više zvuka upija. Čak i puna polica za knjige može pomoći. Pokušajte izbjeći korištenje previše tvrdih materijala poput betona, čelika i stakla. Umjesto toga, odlučite se za drvo, pluto, tapete i tepihe."

Najbolji minimaluxe komadi koje trenutno možete kupiti

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.