Novo istraživanje otkriva najpouzdanije marke perilica rublja. Jedna se ističe

Foto :Shutterstock/lg.com/miele.hr

Pri kreiranju rubrike Index Shopping nastojimo izdvajati odlične proizvode koji se i nama sviđaju te odlične akcije i popuste. Ne objavljujemo proizvode koje i sami ne bismo kupili ili smatramo da njihova promocija nije u skladu s profesionalnim standardima. Neki proizvodi u rubrici Index Shopping mogu biti sponzorirani.

CONSUMER REPORTS, poznat po testiranju proizvoda i zagovaranju prava potrošača, u svom najnovijem istraživanju otkriva koje marke perilica rublja nude najveću pouzdanost i zadovoljstvo vlasnika. Na temelju iskustava članova i testova LG, Speed Queen, Electrolux, Miele, Samsung, Whirlpool i Maytag istaknuli su se kao vodeći proizvođači.

Istraživanje se temelji na anketama koje obuhvaćaju iskustva korisnika Consumer Reportsa s ukupno 68.474 perilica rublja kupljenih između 2013. i 2023. godine. Analizirane su četiri glavne kategorije: perilice s gornjim punjenjem s agitatorom, visoko učinkovite perilice s gornjim punjenjem, perilice s prednjim punjenjem i kompaktne perilice.

Ocjenjivanje se temeljilo na vjerojatnosti razvoja problema ili kvarova unutar prvih pet godina upotrebe, kao i na spremnosti vlasnika da preporuče proizvod prijateljima i obitelji. 

Glavni problemi perilica

Među članovima CR-a najčešće prijavljeni problemi s perilicama bili su zapetljano ili skupljeno rublje (9%), prekomjerna vibracija s vremenom (5%), neugodan miris (5%), bubanj koji se ne okreće (5%), kvar na odvodnoj pumpi (5%) i buka (4%).

Prigovori na plijesan i miris bili su puno češći među vlasnicima perilica s prednjim punjenjem i kompaktnih perilica. 13% vlasnika perilica s prednjim punjenjem navelo je nakupljanje plijesni, a 14% je navelo miris kao problem, dok je 10% vlasnika kompaktnih perilica navelo nakupljanje plijesni kao problem, a 8% miris. 

Perilice s gornjim punjenjem s agitatorom

Među osam marki perilica s gornjim punjenjem i agitatorom ocijenjenih u anketi Speed Queen se pokazao najpouzdanijom markom, osvojivši najviše ocjene i za predviđenu pouzdanost i zadovoljstvo vlasnika. Pet drugih marki - Amana, Frigidaire, GE, Maytag i Whirlpool - dobilo je najmanje prosječne ocjene za pouzdanost, no Maytag se među njima ističe zadovoljavajućim ocjenama vlasnika.

Visokoučinkovite perilice s gornjim punjenjem

Šestu godinu zaredom LG je najpouzdanija marka za visokoučinkovite perilice s gornjim punjenjem (tip bez agitatora u sredini). To je jedina marka od šest u anketi koja je zaslužila najvišu ocjenu za predviđenu pouzdanost i jedina koja je dobila iznadprosječnu ocjenu zadovoljstva vlasnika.

Maytag i Whirlpool HE perilice s gornjim punjenjem dobivaju srednje ocjene za pouzdanost i zadovoljstvo vlasnika. HE perilice s gornjim punjenjem od Kenmore, GE i Samsung također su zaslužile srednje ocjene pouzdanosti, ali su ocijenjene niže zbog ispodprosječnog zadovoljstva vlasnika.

Perilice s prednjim punjenjem

Upravo taj tip perilica čini 44% uzorka Consumer Reportsa. Veliki kapacitet, superiorno učinkovito čišćenje i izvrsna učinkovitost vode i energije čine perilice s prednjim punjenjem atraktivnim izborom.

"Od devet marki perilica s prednjim punjenjem koje su anketirane LG je jedini s najvišom ocjenom za predviđenu pouzdanost, a njegova iznadprosječna ocjena zadovoljstva vlasnika je impresivna", piše Consumer Reports. LG perilice s prednjim punjenjem zauzimaju 11 od prvih 12 mjesta u njihovim listama.

Perilica rublja LG F4WR510SBW, Pevex, 599 eura

Speed Queen, Electrolux i Samsung dobili su iznadprosječne ocjene za pouzdanost, a Speed Queen prednjači po zadovoljstvu vlasnika, dok su posljednje dvije marke dobile samo prosječne ocjene u tom pogledu. Kenmore, Maytag, Whirlpool, GE i Amana nalaze se negdje na sredini po pouzdanosti, a većina ima mlake ocjene zadovoljstva vlasnika.

Kompaktne perilice s prednjim punjenjem

Electrolux, LG i Miele ističu se kao najpouzdanije marke kompaktnih perilica, zaslužujući najbolje moguće ocjene u ovoj raznolikoj kategoriji u anketi. Miele je jedini od te tri marke s najboljom mogućom ocjenom zadovoljstva vlasnika.

Miele WWG660, 1279 eura

Consumer Reports je američka neprofitna organizacija koja se bavi istraživanjem, testiranjem i ocjenjivanjem različitih proizvoda i usluga. Njihov cilj je pružiti potrošačima objektivne i detaljne informacije kako bi mogli donositi informirane odluke prilikom kupovine. Consumer Reports je osnovan 1936. godine i od tada je postao jedan od najpoznatijih i najcjenjenijih izvora informacija za potrošače širom svijeta.

Pročitajte više