Ovaj japanski stil uređenja učinit će ulaz u vaš dom ugodnijim nego ikad

Foto: Shutterstock/emmezeta.hr/ikea.com/xxxlesnina.hr/hm.com

Pri kreiranju rubrike Index Shopping nastojimo izdvajati odlične proizvode koji se i nama sviđaju te odlične akcije i popuste. Ne objavljujemo proizvode koje i sami ne bismo kupili ili smatramo da njihova promocija nije u skladu s profesionalnim standardima. Neki proizvodi u rubrici Index Shopping mogu biti sponzorirani.

HODNIK je prvo što vidite kad uđete u svoj dom, stoga treba biti ugodan kako biste odmah osjećali da ste zaista doma. Jeste li čuli za genkan? To je izraz za tradicionalni japanski stil ulaznog prostora koji je nedavno postao popularan u modernim dizajnima domova, a ističe se elegancijom s dodatkom tradicije.

Što je genkan?

Genkan potječe iz japanske kulture, a u pitanju je mjesto gdje se ostavljaju cipele prije ulaska u ostatak zgrade. Tehnički gledano, genkan uključuje pretprostor na razini tla, obično izrađen od kamena, gdje se skidaju vanjski slojevi odjeće, često s uzdignutom drvenom platformom koja vodi u ostatak kuće.

Amanda Gunawan, dizajnerica unutarnje arhitekture u OWIU Designu, kaže: "Genkani služe kao zen praksa koja omogućava ljudima da budu prisutniji dok ulaze u sveti prostor doma."

Materijali i dodani elementi koji se koriste za genkan mijenjaju se kroz godine, ali tradicija i cilj ovakvog prostora su uvijek isti. Tako neke platforme mogu biti od betona ili keramike umjesto od drva.

Genkan velik naglasak stavlja na skidanje odjeće i cipela, što se radi u brojnim zemljama diljem svijeta. Cipele poredane uz vrata znak su da se u vašem domu odvija okupljanje, što ulazak u njega čini lijepim i vedrim. Pažljivo uređen prostor kod ulaznih vrata pruža umirujući prijelaz između boravka izvan i unutar doma.

Kako urediti svoj genkan?

Važno je razmotriti kako će vaš ulazni prostor biti povezan s ostatkom doma, kao i što vam je najpotrebnije na ulazu. Vješalica za kapute? Posuda za ključeve? Klupa ili komad namještaja na koji možete odložiti stvari? Imajte na umu da je ideja da se rasteretite čim uđete u dom.

"U modernim domovima genkani imaju ugrađene jedinice za skladištenje cipela i druge korisne skladišne jedinice," rekla je Gunawan za Livingetc. Skladištenje cipela vjerojatno je jedan od najvažnijih aspekata suvremenog genkana jer je osnovna svrha ulaznog prostora sprječavanje unosa prljavštine u dom.

"Ovisno o veličini doma, genkan može biti dovoljno velik da ima klupu na koju možete sjesti dok izuvate i obuvate cipele ili čak ormar za pohranu jakni i odjeće", rekao je Graham Hart, dizajner interijera iz Kokomo Studija.

Korištenje organskih materijala jedan je od najboljih načina da se pridržavate tradicionalne teme genkana. Materijali poput pločica, betona, cigle ili kamena, koji su otporni na vremenske uvjete, izdržljivi i mogu vizualno povezati vanjski prostor s platformom odličan su izbor.

Ormarić za cipele, Emmezeta, cijena je 145.99 eura
Klupica i ormarić za cipele, IKEA, cijena je 79.99 eura
Element za predsoblje, Lesnina, cijena je 349 eura
Malena polica s kukom, H&M, cijena je 14.99 eura
Zidna polica s kukama, H&M, cijena je 22.99 eura
Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.