Ovaj laptop od 1750 eura nema zaslon. Evo kako funkcionira

Foto: sightful.com

Pri kreiranju rubrike Index Shopping nastojimo izdvajati odlične proizvode koji se i nama sviđaju te odlične akcije i popuste. Ne objavljujemo proizvode koje i sami ne bismo kupili ili smatramo da njihova promocija nije u skladu s profesionalnim standardima. Neki proizvodi u rubrici Index Shopping mogu biti sponzorirani.

MNOGE tvrtke danas ulažu značajne napore da bi se njihovi proizvodi istaknuli u moru naizgled sličnih. Što se tiče tech industrije, kupce se privlači AI-em te inovativnim dizajnima poput transparentnih zaslona, no jedna tvrtka odlučila je istaknuti svoj laptop nedostatkom komponente koju bi mnogi smatrali ključnom.

Tvrtka Sightful upravo je predstavila Spacetop G1 - prijenosno računalo koje se prodaje na američkom tržištu za 1900 dolara (oko 1750 eura) i koje nema tradicionalni zaslon. Umjesto toga, za korištenje ovog laptopa potreban je par naočala za proširenu stvarnost.  

Naočale stvaraju virtualni radni prostor

Prijenosnik su gotovo tri godine razvijali veterani iz Applea, Microsofta i Magic Leapa. Donji dio laptopa je standardan i uključuje tipkovnicu sa 79 tipki, trackpad i dva USB-C priključka, piše Techspot. 

No, gornji dio je ono što ga čini posebnim. Umjesto uobičajenog zaslona, laptop ima prostor za smještaj AR naočala koje imaju dvostruke OLED zaslone rezolucije 1920 x 1080 i brzinu osvježavanja od 90 Hz.

Ove naočale stvaraju ogroman virtualni radni prostor od 100 inča, ili barem iluziju takvog prostora. Budući da vidno polje naočala doseže do 50 stupnjeva, korisnici neće moći vidjeti cijeli radni prostor odjednom te će morati micati glavu za pregled različitih dijelova.

Tvrtka Sightful ističe da bi ovaj "gotovo beskonačni" radni prostor, u kombinaciji s prilagođenim prostornim operativnim sustavom nazvanim SpaceOS (baziran na ChromiumOS-u), mogao znatno povećati produktivnost i kreativnost korisnika. Softver je optimiziran za AR navigaciju s prilagođenim gestama posebno razvijenima za upotrebu s naočalama.

Pod haubom, Spacetop G1 opremljen je sa snažnim Snapdragon 8cx Gen 3 čipom. Također ima posebnu komponentu za grafiku, Adreno 740 GPU, koja poboljšava prikaz slika i videozapisa, te Hexagon NPU koji posebno pomaže u obradi složenih zadataka poput umjetne inteligencije, dopuštajući uređaju da brzo obrađuje velike količine podataka. 

Laptop dolazi s 16 GB RAM-a te ima 128 GB prostora za pohranu podataka. Trajanje baterije ocijenjeno je na do osam sati s jednim punjenjem, zahvaljujući bateriji od 60 Wh i podršci za brzo punjenje od 63 W. Uređaj također uključuje 5 MP web kameru za video pozive visoke rezolucije do 2592 x 1944.

Više o laptopu pogledajte ovdje

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.