Dosadila vam je vaša kupaonica? Evo kako je brzo preurediti

Foto: ikea.com/hm.com/zarahome.com/reserved.com

Pri kreiranju rubrike Index Shopping nastojimo izdvajati odlične proizvode koji se i nama sviđaju te odlične akcije i popuste. Ne objavljujemo proizvode koje i sami ne bismo kupili ili smatramo da njihova promocija nije u skladu s profesionalnim standardima. Neki proizvodi u rubrici Index Shopping mogu biti sponzorirani.

ŽELJA za time da osvježimo kupaonicu nije nova, a u zadnje vrijeme ta je želja reakcija na godine dominacije minimalističkih interijera za koje mnogi smatraju da nisu pružili karakter kakav su htjeli. Ako i vi svojoj kupaonici želite dati karakter i zanimljivost, slijedite ove jednostavne savjete.

Odaberite pravo osvjetljenje

Tretirajte svoju kupaonicu kao svaku drugu prostoriju u vašem domu i osvijetlite je s određenim ciljem na umu. Želite li da prostor djeluje umirujuće, da vas razbudi ili nešto treće? Sve to možete postići pravilnim izborom osvjetljenja, kao i u bilo kojoj drugoj prostoriji.

Jo Plant, voditeljica dizajna u Pookyju rekla je za Homes&Gardens kako voli ambijentalnu rasvjetu u kupaonici: "Koristite zidno svjetlo s obje strane ogledala. Tako možete vidjeti što stavljate na lice, a imate dobru razinu svjetla".

Helen Pett, ambasadorica dizajna u Arteriorsu predlaže niske viseće lustere za kupaonice s visokim stropovima kako biste dodali element luksuza u prostoriju. Za kupaonice s niskim stropovima, predlaže lustere s kraćim lancem koji će stvoriti iluziju visokog stropa.

Stropna lampa, Zara Home, 34.99 eura
Crna stropna lampa, IKEA, 49.99 eura

Miješajte materijale i teksture

"Kada dizajnirate kupaonicu, razmišljajte o estetici kao i o praktičnosti – ovo je prostor u kojem svi provodimo puno vremena opuštajući se, pa treba uzeti u obzir funkcionalnost i stil", rekla je Pett. "Uključite materijale poput mramora, mesinga ili kristalnih detalja".

Samo zato što je kupaonica prostor s visokim intenzitetom korištenja u kojem se nećete često namjerno opuštati ne znači da zaslužuje dosadne, bezlične dizajnerske detalje. Luksuzne teksture možete uvesti kroz namještaj, perivi tepih ili detalje od prirodnog drva.

Šareni tepih, H&M, 29.99 eura
Mramorni dozator sapuna, Reserved, 27.99 eura

Odaberite upečatljive tapete

Iako tapete uobičajeno ne povezujemo s kupaonicama, one u njima mogu jako dobro izgledati. Štoviše, mala kupaonica je idealna za tapete s uzorkom koje se možda ne bi dobro uklapale u ostatak vašeg doma.

Dodajte karakter svojoj kupaonici odabirom hrabrih boja, uzoraka ili čak jednog i drugog. Definiranjem malog prostora živopisnim, uzbudljivim tapetama, pomoći ćete joj da se istakne.

Isprobajte tamne boje

Ako tapete nisu vaš stil ili vas brine održavanje, isprobajte tamne boje i detalje. Eugenia Triandos, glavna dizajnerica iz Montreala iz Hibou Design & Co., kaže da položaj kupaonice unutar doma pruža mnogo jedinstvenih dizajnerskih prilika koje inače možda ne biste uzeli u obzir. Razmislite o tamnom drvu ili vapnenom premazu.

"Ljudi sve više gledaju na kupaonice kao na priliku za uključivanje zanimljivih detalja. Sloboda zatvorenog prostora omogućava eksperimentiranje s tamnim zidovima i drvenim oblogama, što čini kupaonicu manje konvencionalnom", rekla je Triandos.

Zrcalo s policom, Zara Home, 159 eura

Dodajte udoban namještaj

Ako vam veličina vaše kupaonice to dozvoljava, dodajte komade poput fotelja, vintage namještaja, tepiha ili čak umjetničkih djela. Vlasnici većih kupaonica često je ostave polupraznom ili koriste isključivo za pohranu, no nema razloga da dodatan prostor ne iskoristite da je uljepšate.

Ne morate uključiti puno komada namještaja. Već jedna stolica ili tabure mogu značajno utjecati na izgled kupaonice.

Tabure, Zara Home, 79.99 eura

Uložite u ugradbene elemente

Ako želite obnoviti kupaonicu, razmislite o ugradbenim elementima za dašak luksuza. Skriveni umivaonici i kotlići vrlo su popularni, a skrivanjem tipičnih kupaonskih elemenata prostoru dajete kohezivniji i sofisticiraniji izgled.

"Cilj je da kupaonice izgledaju kao prirodni produžetak doma, s vlastitim jedinstvenim dizajnerskim značajkama", rekla je Triandos koja savjetuje svima da budu kreativni umjesto da dopuste tradicionalnim kupaonskim elementima da ometaju estetiku cijelog doma.

Ne zaboravite na detalje

"Velika sam zagovornica ulaganja jednakog dizajnerskog napora u kupaonicu kao i u bilo koji drugi prostor u vašem domu. Uložite u umjetnost, zavjese, zrcala i rasvjetu kako biste postigli spokojan izgled", rekla je Kathy Kuo, unutarnja dizajnerica i osnivačica brenda kućnih potrepština Kathy Kuo Home. Detalji su ti koji zaokružuju prostor, a kupaonica nije iznimka. 

Mirisna svijeća Sea Sand, Reserved, snižena cijena je 7.99 eura
Slika s okvirom, IKEA, 94.98 eura
Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.