Ovako ćete znati kad je vrijeme da zamijenite madrac

Foto: Shutterstock/ikea.com/posteljina.hr

Pri kreiranju rubrike Index Shopping nastojimo izdvajati odlične proizvode koji se i nama sviđaju te odlične akcije i popuste. Ne objavljujemo proizvode koje i sami ne bismo kupili ili smatramo da njihova promocija nije u skladu s profesionalnim standardima. Neki proizvodi u rubrici Index Shopping mogu biti sponzorirani.

IAKO stručnjaci preporučuju zamjenu madraca svakih sedam do deset godina, imajte na umu da ukupni vijek trajanja madraca ovisi o njegovoj vrsti i kvaliteti, ali i o drugim čimbenicima, primjerice o tome koliko često ga okrećete, koliko ga i kako čistite, koristite li zaštitu za madrac i slično.

Općenito, madraci od lateksa trajat će 10-15 godina, podesivi madraci trajat će 6-8 godina, madraci s pjenom 7-10 godina, madraci s oprugama 5-8 godina, a hibridni 7-10 godina. Ako niste sigurni je li došao trenutak da zamijenite svoj madrac, obratite pažnju na ovih sedam znakova.

Vaš madrac je vidljivo istrošen

Madraci mogu s vremenom skupljati mrlje, poderotine, oštećene rubove, otiske i udubljenja. Ako je vaš madrac vidljivo oštećen, to je obično dobar znak da je pri kraju svog vijeka i da biste ga trebali zamijeniti, piše The Spruce.

Vaš madrac ima udubljenja ili otiske

Ako spavate u istom položaju svake noći, mogli biste ostaviti polutrajan otisak na svom madracu, što možete ublažiti okretanjem madraca dva ili tri puta godišnje ili dodavanjem nadmadraca. No madrac nećete vratiti u prvobitno stanje. Ako vaš madrac ima trajni otisak ili počinje propadati u sredini, vrijeme je za zamjenu.

Madrac ima neugodan miris

Normalno je da madraci s vremenom upijaju i zadržavaju mirise od znoja, mrtve kože i prljavštine. Međutim, mirisi mogu ukazivati na veće, ozbiljnije probleme, poput plijesni na madracu, koji mogu utjecati na vaše zdravlje. U takvim je slučajevima najbolje kupiti novi.

Počeo je škripati

Ako vaš madrac počne proizvoditi zvukove dok se okrećete noću, to može biti znak starosti. Škripanje je češće kod madraca s oprugama jer metal s vremenom može oslabiti. Ako vaš madrac s oprugama počne škripati, razmislite o zamjeni novijim, izdržljivijim madracem, kao što je madrac od pjene ili lateksa.

Loše spavate upravo na svojem madracu

Ako imate problema sa spavanjem, a primijetili ste da se to događa kad spavate na vlastitom madracu, to je znak da je njegova kvaliteta pala i da je spreman za nadogradnju. 

Vaše potrebe su se promijenile

Čak i ako je vaš madrac ispravan, možda su se vaše potrebe promijenile. Možda se vaše tijelo promijenilo, dobili ste ili izgubili na težini, razvili ste nove navike spavanja ili sada dijelite krevet s partnerom čije su preference za tip madraca drugačije od vaših.

Imate pojačane alergije ili astmu

Stari madrac može negativno utjecati na vaš dišni sustav pogoršavajući vaše postojeće alergije ili astmu. Pojačani simptomi alergija i astme, poput curenja ili začepljenog nosa, mogu biti posljedica plijesni ili grinja u madracu. Ako su se vaši simptomi alergije ili astme pogoršali u posljednjih nekoliko mjeseci, zamjena madraca čistim i novim mogla bi vam pomoći.

Madrac od pjene, IKEA, cijena je 499 eura
Madrac s oprugama, IKEA, cijena je 119 eura
Zaštita za madrac, Posteljina.hr, cijena na sniženju je 47.99 eura
Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.