Ove predmete za dom izbjegavajte kupovati rabljene

Foto: Shutterstock

Pri kreiranju rubrike Index Shopping nastojimo izdvajati odlične proizvode koji se i nama sviđaju te odlične akcije i popuste. Ne objavljujemo proizvode koje i sami ne bismo kupili ili smatramo da njihova promocija nije u skladu s profesionalnim standardima. Neki proizvodi u rubrici Index Shopping mogu biti sponzorirani.

AKO preuređujete dom i razmišljate o pronalaženju komada iz druge ruke, rabljeni namještaj i komadi za uređenje doma mogu biti dobra opcija. Proizvodi su u pravilu jeftiniji, a nećete ih pronaći u većini trgovina. No, svaki ulov koji se čini dobrim ne mora to doista i biti.

"Kupovina u second hand dućanu ima svoje prednosti i mane", rekla je Hannah Kirk, dizajnerica interijera i vlasnica trgovine za dom Kirk's u Kaliforniji, za Apartment Therapy. Ponekad ćete morati obnoviti rabljeni predmet koji ste kupili, a ponekad riskirate sigurnost i čistoću. Evo što nije isplativo kupovati rabljeno.

Namještaj od tkanine

Kauči, stolice, jastuci, nadmadraci... Svi se ovi predmeti mogu pronaći rabljeni, no Kirk savjetuje da ovakve komade izbjegavate, naročito ako ih ne možete očistiti ili materijali izgledaju zastarjelo. Ako ih ipak kupujete, pazite da ih profesionalno očistite. Imajte na umu da neki stariji komadi mogu biti prethodno tretirani štetnim kemikalijama koje nije najbolje unijeti u vlastiti prostor.

Retro uređaji

Zaista stari uređaji nisu najbolji rabljeni ulov. Ako ih kupujete, koristite ih isključivo kao dekoraciju. Naime, ne možete doći do točnih podataka o stanju električnih ili grijanih komponenti, stoga je pametno izbjegavati ih radi sigurnosti. Radije uložite u nove uređaje retro dizajna.

Foto: Shutterstock

Kuhinjski pribor

Alex Bass, dizajnerica interijera, kustosica i osnivačica njujorške galerije Salon 21, smatra da korišteni kuhinjski pribor nije higijenski i dodala: "Sloj koji ga je činio korisnim vjerojatno je uklonjen." Stoga uložite u novi kuhinjski pribor. U većini trgovina možete pronaći kvalitetne, pouzdane i cjenovno pristupačne setove.

Kristalno i stakleno posuđe

Bass savjetuje i da budete oprezni sa starijim kristalnim i staklenim posuđem koji su trenutno vrlo popularni na društvenim medijima. Neki od njih imaju visoke tragove olova i mogu biti toksični ako pijete i jedete iz njih.

"Trebate ih testirati na olovo kako biste znali da zbilja možete piti iz njih", rekla je. "Inače ih možete koristiti samo dekorativno."

Foto: Shutterstock

Tepisi

Tepisi mogu biti zaista skupi, stoga mnoge ljude veseli pronaći dobar rabljeni tepih. No, slično namještaju od tkanine, teško je pronaći zaista čist tepih. Bass kaže da iz higijenskih razloga kupnja rabljenog tepiha nije isplativa: "Ne znate kakve bakterije možda imaju."

Ako pronađete tepih svojih snova po povoljnoj cijeni, obavezno platite profesionalno čišćenje.

Pročitajte više