Ovo je 10 najprodavanijih videoigara svih vremena

Foto: Shutterstock

Pri kreiranju rubrike Index Shopping nastojimo izdvajati odlične proizvode koji se i nama sviđaju te odlične akcije i popuste. Ne objavljujemo proizvode koje i sami ne bismo kupili ili smatramo da njihova promocija nije u skladu s profesionalnim standardima. Neki proizvodi u rubrici Index Shopping mogu biti sponzorirani.

VIDEOIGRE i prodajne brojke zanimaju mnoge, a i čest su predmet rasprava. Nekada su ratovi među konzolama bili blagi, dok današnji modeli monetizacije zahtijevaju nove metrike za proglašenje uspjeha - broj mjesečno aktivnih korisnika, stope zadržavanja igrača, prihod od igre itd. Jedno od najvećih pitanja industrije je - koje su najprodavanije videoigre svih vremena?

IGN ima odgovor. Obratili su se direktno izdavačima i pretražili financijska izvješća, vijesti, intervjue i ostalo. Rezultat je sljedeći popis deset najprodavanijih videoigara svih vremena. Prenosimo ga u potpunosti. 

10. Overwatch - 50 milijuna

Blizzardova herojska pucačina Overwatch prodana je u 50 milijuna primjeraka, prema izvješću Bloomberga objavljenom u travnju 2022. Overwatch je uzdigao žanr herojske pucačine briljantnim dizajnom igre, promišljeno izrađenim herojima i kontinuiranom podrškom za e-sport. U listopadu 2022. Overwatch je zamijenjen svojim besplatnim nastavkom, Overwatchom 2.

Prvotno je lansiran 24. svibnja 2016. Sada je dostupan besplatan nastavak na platformama PS, Xbox One, Switch, Steam


9. The Witcher 3: Wild Hunt - 50 milijuna+

Ovu videoigru je IGN dodao na popis u svibnju 2023., kada je CD Projekt Red najavio da je njegov temeljni RPG premašio 50 milijuna prodanih primjeraka. Ukupna prodaja serije The Witcher iznosi preko 75 milijuna. Trenutno se radi na nekoliko novih Witcher igara, uključujući The Witcher 4 i Witcher 1 remake.

Prvotno je lansiran 18. svibnja 2015. Možete ga pronaći na sljedećim platformama: PS (29.07 eura), Xbox (36 eura), Switch (54 eura), Steam (od 29.99 eura) itd.


8. Red Dead Redemption 2 - 55 milijuna+

Posljednja objavljena igra koja je zaslužila mjesto među prvih deset je Red Dead Redemption 2. Rockstarov vestern prodan je u više od 55 milijuna primjeraka do kolovoza, prema posljednjem financijskom izvješću izdavača Take-Two.

Prvotno je lansiran 26. listopada 2018. Možete ga pronaći na platformama PS (61.05 eura), Xbox (54 eura), Steam (59.99 eura).


7. The Elder Scrolls V: Skyrim - 60 milijuna+

Nakon godina šutnje o prodajnim brojevima Skyrima, Todd Howard iz Bethesde otkrio je u lipnju 2023. da je RPG prodan u više od 60 milijuna jedinica otkad je prvi put objavljen 2011. "Sjedimo ovdje, prošlo je 12 godina od Skyrima", rekao je Howard za IGN. "Gledamo igru ​​koja ima više od 60 milijuna kopija, a svi ovi ljudi koji je igraju... još uvijek je igraju."

Prvotno je lansirana 11. studenog 2011. Možete je naći na platformama PS (od 39.99 eura), Xbox (36 eura), Switch (od 72 eura), Steam (39.99 eura). 


6. Mario Kart 8 + Deluxe - 63.92 milijuna

S više od 55 milijuna prodanih primjeraka do 30. lipnja 2023., Mario Kart 8 Deluxe je najprodavanija Switch igra, prema Nintendu. Ako se uzme u obzir prodaja izvornog Wii U izdanja, ukupni iznos raste na gotovo 64 milijuna, što je dobro za šestu najprodavaniju igru ​​svih vremena.

Prvotno je lansiran 29. svibnja 2014. Možete ga pronaći na platformi Switch (54 eura).


5. PUBG - 75 milijuna

S obzirom na njegovu ključnu ulogu u rastućoj popularnosti Battle Royale igara u posljednjih pet godina, nije iznenađujuće da je PUBG postigao tako velik prodajni uspjeh. Kreativni direktor Kraftona Dave Curd rekao je The Vergeu da je prodano 75 milijuna primjeraka PUBG-a do prosinca 2021.

To će vjerojatno biti konačna prodajna brojka pucačine jer je besplatno igranje počelo mjesec dana kasnije, u siječnju 2022. Iako se besplatna preuzimanja za mobilne uređaje ne ubrajaju u njegovu ukupnu prodaju, vrijedi napomenuti da je PUBG Mobile preuzet više od milijardu puta od ožujka 2021.

Prvotno je lansiran 23. ožujka 2017. Možete ga pronaći na platformama PS, Xbox, Steam


4. Wii Sports - 82.9 milijuna

Prema Nintendovim službenim prodajnim brojkama, Wii Sports je tvrtkina najprodavanija igra ikada. Dok je većina unosa na ovom popisu u nekom trenutku bila u paketu s konzolom, Wii Sports je u trenutku lansiranja bio u paketu s Wiijem na gotovo svim teritorijima. S gotovo 83 milijuna prodanih primjeraka, to je najprodavanija ekskluziva za jednu platformu svih vremena.

Prvotno je lansiran 19. studenog 2006., a dostupan je na Wiiju. 


3. Grand Theft Auto V - 185 milijuna+

Grand Theft Auto 5 je najprodavanija igra za konzole/osobna računala svih vremena (prva dva unosa na ovom popisu imaju i mobilne verzije). Prodaja dosad najambicioznijeg Rockstarovog GTA premašila je 185 milijuna jedinica od kolovoza 2023. Taj broj predstavlja ukupnu prodaju igre za tri generacije konzola i računala između 2013. i 2022.

GTA 5 bilo je najbrže izdanje u svim medijima koje je doseglo milijardu dolara - a od tada je Rockstaru i Take-Twou zaradilo više milijardi, što ga čini najprofitabilnijim zabavnim izdanjem ikada, barem od 2018.

Prvotno je lansiran 17. rujna 2013. Možete ga pronaći na platformama PS (od 19.78 eura), Xbox, (od 36 eura), Steam (od 39.98 eura). 


2. Minecraft - 300 milijuna+

Minecraft je prodan u više od 300 milijuna primjeraka od listopada 2023., objavio je Mojang tijekom ovogodišnjeg Minecraft Livea (putem Windows Centrala). Ta brojka obuhvaća ukupnu prodaju na mnogim platformama Minecrafta. S filmom, Netflixom, obrazovanjem, igračkama i mnogim drugim projektima koji su završeni ili su u izradi, Minecraft je nadišao originalni medij kao malo koja igra do sada.

Prvotno je lansiran 17. svibnja 2009. Možete ga pronaći na platformama PS (od 18.99 eura), Xbox (od 18 eura), Switch (od 27 eura) i drugima. 


1. Tetris - 520 milijuna

Tetris se nalazi na vrhu ovog popisa s 530 milijuna prodanih primjeraka, prema The Tetris Companyju. Taj broj uključuje prodaju na svim dostupnim platformama, a većina dolazi s mobilnih uređaja (425 milijuna plaćenih mobilnih preuzimanja od 2014., prema Henku Rogersu, upravnom direktoru tvrtke Tetris).

Tetris je prvotno objavljen za računalo Elektronika 60 koje je razvio Sovjetski Savez, a od tada su napravljene varijacije klasične zagonetke za više od 50 različitih platformi. To je pomoglo lansiranju Game Boya do uspjeha, na kraju prodanog u 35 milijuna primjeraka.

Moderne varijacije ovog klasika još uvijek se objavljuju: Tetris Effect: Connected donio je zagonetku na konzole trenutne generacije s emocionalnim obratom, dok je nedavno, 2020., SEGA objavila Puyo Puyo Tetris 2.

Prvotno je lansiran 6. lipnja 1984., a može se pronaći na većini platformi. Tetris Effect: Connected na PS-u košta 39.99 eura, na Steamu je od 33.99 eura itd. 

Sve navedene cijene su redovne, a trenutno se većina ovih igara može naći na popustu. 

>> PlayStation ima brutalne popuste. Cijene su pale i do 75%
>> Krenuli su Steam zimski popusti. Evo koje naslove izdvajamo

Pročitajte više