Ovo je Googleovo najveće lansiranje do sada: Stigao je Gemini, evo što morate znati

Foto: blog.google

Pri kreiranju rubrike Index Shopping nastojimo izdvajati odlične proizvode koji se i nama sviđaju te odlične akcije i popuste. Ne objavljujemo proizvode koje i sami ne bismo kupili ili smatramo da njihova promocija nije u skladu s profesionalnim standardima. Neki proizvodi u rubrici Index Shopping mogu biti sponzorirani.

GOOGLE je upravo napravio jedno od najvećih ažuriranja u svojoj povijesti. Naime, tvrtka je objavila punu verziju svoje nove generacije AI modela Gemini, promijenila ime svog chatbota iz Bard u Gemini, lansirala namjensku mobilnu aplikaciju i pokrenula premium AI pretplatničku uslugu. Ali i dodala Gemini Google Assistantu. 

"Svako lansiranje je veliko, ali ovo je najveće dosad", rekla je Sissie Hsiao, potpredsjednica Gemini Experiencesa i Google Assistanta, na konferenciji za novinare, prenosi Gizmodo. "Za Google, Gemini je više od modela. To je doista promjena u načinu na koji razmišljamo o najsuvremenijoj tehnologiji i cijelom ekosustavu koji na njoj gradimo, od proizvoda koji utječu na milijarde korisnika do API-ja i platformi koje programeri i tvrtke koriste za inovacije."

Dosad je Google svoju tehnologiju chatbota držao dalje od šire javnosti. Bard (chatbot koji je Google upravo preimenovao u Gemini) ste mogli koristiti samo na posebnoj web stranici, a tvrtka je sve svoje AI alate nazivala "eksperimentalnima". Nakon gotovo godinu dana opreza čini se da je Google konačno spreman stati iza svojih AI proizvoda.

Gemini i Gemini Advanced

Google je još uvijek oprezan oko nametanja AI-ja korisnicima, ali sada je Googleova umjetna inteligencija nadohvat ruke mnogima. Tako je Gemini Pro 1.0 model dostupan na više od 40 jezika i u više od 230 zemalja i teritorija, uključujući i Hrvatsku, a možete ga isprobati ovdje. Kao što smo već naveli, Google je lansirao i Gemini Advanced s Ultra 1.0 i mobilnu aplikaciju. 

Prema Googleu, Gemini Advanced daleko je sposobniji u vrlo složenim zadacima poput kodiranja, logičkog zaključivanja, praćenja nijansiranih uputa i suradnje na kreativnim projektima. "Gemini Advanced ne samo da vam omogućuje duže, detaljnije razgovore nego i bolje razumije kontekst iz vaših prethodnih upita", kaže Google.

Gemini Advanced je dostupan u više od 150 zemalja i teritorija na engleskom jeziku. Google kaže da će ga proširiti na više jezika. Možete ga isprobati prije plaćanja pretplate, a trenutno je besplatan za period od dva mjeseca, nakon toga je 22.99 eura. 

Mobilna aplikacija za Android

Uz to, Google je predstavio i mobilnu aplikaciju za Android korisnike. Što se tiče iOS-a, Geminiju će se moći pristupiti preko Googleove aplikacije. Aplikacija za Android je zasad dostupna samo u SAD-u, a idući tjedan bi trebala biti dostupna u Japanu i Koreji. Google kaže da će Gemini uskoro doći u više zemalja. 

"Uz Gemini, na svom telefonu možete tipkati, razgovarati ili dodati sliku za sve vrste pomoći dok ste u pokretu: možete slikati svoju probušenu gumu i tražiti upute, generirati prilagođenu sliku za svoju pozivnicu ili zatražiti pomoć pri pisanju teške tekstualne poruke. To je važan prvi korak u izgradnji pravog AI pomoćnika - onog koji je razgovoran, multimodalan i koristan."

Na Androidu će se Geminiju moći pristupati preko aplikacije ili Google Assistanta, i to pritiskom na tipku za uključivanje ili govoreći Hej Google. "To će omogućiti novo iskustvo koje nudi jednostavan pristup Geminiju, kao i kontekstualnu pomoć izravno na vašem zaslonu - tako da možete, na primjer, generirati naslov za sliku koju ste upravo snimili ili postavljati pitanja o članku koji čitate", kaže Google.

Mnoge glasovne značajke Google Assistanta bit će dostupne putem aplikacije Gemini - uključujući postavljanje mjerača vremena, upućivanje poziva i kontrolu pametnih kućnih uređaja.

Što se tiče iOS-a, kao što smo već naveli, na njemu će pristup Geminiju ići izravno iz aplikacije Google. "Samo dodirnite prekidač Gemini i razgovarajte s Geminijem kako biste pojačali svoju kreativnost, izradili prilagođene slike, dobili pomoć pri pisanju postova na društvenim mrežama i čak isplanirali večernji izlazak."

Više o Geminiju pogledajte ovdje

Pročitajte više