Ovo je najprodavaniji Android telefon 2023.

Foto: samsung.com

Pri kreiranju rubrike Index Shopping nastojimo izdvajati odlične proizvode koji se i nama sviđaju te odlične akcije i popuste. Ne objavljujemo proizvode koje i sami ne bismo kupili ili smatramo da njihova promocija nije u skladu s profesionalnim standardima. Neki proizvodi u rubrici Index Shopping mogu biti sponzorirani.

KADA su u pitanju pametni telefoni, Apple je dominirao 2023. godinom. Tako su telefoni marke zauzeli čak sedam mjesta na listi od 10 najprodavanijih pametnih telefona diljem svijeta u 2023., prema Canalysu. Jedini drugi proizvođač telefona koji je dospio među tih top 10 je Samsung. 

Vrijedi istaknuti nekoliko zanimljivosti vezanih uz tu listu. Prva je ta da Apple prvo mjesto najprodavanijih telefona nije osvojio najnovijim vrhunskim uređajem iPhoneom 15 Pro Max, već njegovom prijašnjom verzijom - iPhoneom 14 Pro Max.

 

Najprodavaniji Android telefon u 2023. nema ni 5G

Druga zanimljivost je ta da je u 2023. najprodavaniji Android telefon bio Galaxy A14 4G, i to se smjestio na šesto mjesto, dok je 5G verzija završila na devetom. Ovo može sugerirati na to da je potrošačima bitnija niska cijena od nekih značajki. Naime, ovaj uređaj može se naći na akciji po cijeni već od stotinjak eura, a na njemačkom Amazonu redovna cijena mu kreće od 150 eura. 

Samsung Galaxy A14 4G, 4GB/128GB, Centar Tehnike, cijena na popustu je 119 eura

Interesantno je da i na ovom popisu nema drugih Android brendova, naime kako piše Android Authority, Xiaomi je sa svojim Redmi telefonima bio stalan gost na ovakvim listama sve do 2021. godine. 

Pročitajte više