Ovo je pravi razlog zašto majice imaju džepove

Foto: Shutterstock

Pri kreiranju rubrike Index Shopping nastojimo izdvajati odlične proizvode koji se i nama sviđaju te odlične akcije i popuste. Ne objavljujemo proizvode koje i sami ne bismo kupili ili smatramo da njihova promocija nije u skladu s profesionalnim standardima. Neki proizvodi u rubrici Index Shopping mogu biti sponzorirani.

IAKO se danas čini uobičajenim, džep na prsima nije bio originalni dio dizajna majice niti je prvobitno bio namijenjen za držanje naočala ili olovki. Priča o tome kako je džep postao uobičajen je složenija nego što možete zamisliti. Čak i danas je teško precizno odrediti kako se to dogodilo, no nekoliko poznatih činjenica vodi do očiglednog zaključka.

Majice kratkih rukava u svom izvornom obliku nisu bile zamišljene kao samostalni odjevni komadi. Njihovo podrijetlo potječe od jednodijelnog donjeg rublja, poznatog kao "sindikalno odijelo" koje se nosilo ispod odjeće. Obično je bilo izrađeno od vune, što ga je činilo pretoplim za ljetne mjesece. Prema priči, netko je zbog vrućine prerezao taj odjevni predmet na pola, ostavljajući gornji dio dovoljno dug da se može ugurati u donji dio. Tako je, navodno, rođena majica, barem u obliku s dugim rukavima.

Vojska je bila ključna u razvoju majice kakvu danas nosimo

Iako je majica kratkih rukava postajala sve popularnija kao donje rublje, dugo je vremena ostala tabu tema kada se nosila samostalno. U nekim državama čak je bila i zabranjena. Sve se to promijenilo kada je postala standardni dio opreme američkih oružanih snaga.

Članak iz 2013. godine u The New York Timesu navodi da je 1904. vojni dobavljač Cooper Underwear reklamirao svoju "momačku potkošulju", t-shirt s rastezljivim ovratnikom i gumbima. Međutim, do 1915. godine vojska je odustala od gumba jer vojnici nisu imali vještine šivanja i nisu mogli zamijeniti one koji su nedostajali.

Tako se vojska približila dizajnu majice kakvu danas poznajemo. Kad su vojnici napustili službu, ponijeli su svoje majice sa sobom, čineći ih popularnim i u civilnom životu, piše Gear Patrol.

Holivudski utjecaj

U filmu Tramvaj zvan čežnja iz 1951. godine Marlon Brando nosio je pripijenu majicu kratkih rukava bez prednjeg džepa, što je ubrzo dovelo do procvata prodaje majica. Godine 1955. James Dean nosio je majicu u filmu Buntovnik bez razloga. Njegova majica bila je bliža današnjem obliku: s dužim rukavima i užim ovratnikom, ali i dalje bez džepa. Kako smo onda došli do majica s džepovima? 

Džep na prsima se prvi put pojavio 1929. godine

Mali lijevi džep na prsima prvi se put pojavio u patentu koji je 16. kolovoza 1929. prijavio John W. Champion iz Evanstona, u ime tvrtke Reliance Manufacturing sa sjedištem u Chicagu. Zanimljivo je da je ta tvrtka u to vrijeme imala i više od desetak vojnih ugovora.

Predstavio je dizajn za svakodnevnu košulju s asimetričnim džepovima — jednim velikim na desnoj strani prsa i jednim manjim, šiljastim na lijevoj strani, savršenim za kutiju cigareta. Ovaj šiljasti džep, poznat kao "yamapoke" u japanskim krugovima, prvotno je bio namijenjen za košulje koje su nosili inženjeri, ali ga je Champion prilagodio za svakodnevno nošenje.

Držanje cigareta u džepu na prsima umjesto u hlačama imalo je smisla jer je sprječavalo njihovo gnječenje pri sjedenju.

Championov originalni džep bio je čvrst i izrađen od dva sloja materijala kako bi zaštitio cigarete od vlage, a imao je i kopču koja bi spriječila kišu da prodre. Ovaj dizajn postavio je temelje za praktične džepne majice koje su kasnije postale popularne.

Povezanost tvrtke Reliance Manufacturing s vojskom, gdje su se prvi put pojavile majice s džepovima, nije slučajnost. Međutim, točno podrijetlo ovog dizajna ostaje nejasno.

Možemo pretpostaviti da su džepovi preneseni na majice jer su cigarete bile vrlo popularne tada, posebno među muškarcima. Iako je danas pušenje manje popularno, utjecaj na modu i dalje ostaje vidljiv.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.