Ovo su najlegendarnije tenisice s malih i velikih ekrana

Screenshot/Foto: youtube.com/Promo/sneakerstudio.hr/onitsukatiger.com/farfetch.com/klekt.com/ buzzsneakers.hr/stockx.com/nike.com/animaltracks.de/

Pri kreiranju rubrike Index Shopping nastojimo izdvajati odlične proizvode koji se i nama sviđaju te odlične akcije i popuste. Ne objavljujemo proizvode koje i sami ne bismo kupili ili smatramo da njihova promocija nije u skladu s profesionalnim standardima. Neki proizvodi u rubrici Index Shopping mogu biti sponzorirani.

ROBNE marke imaju dugu povijest suradnje s filmašima kako bi plasirale svoje proizvode u filmove i na taj način ih reklamirale.

Neke tenisice koje smo imali prilike vidjeti na malim i velikim ekranima nadmašile su popularnost filmova u kojima su se pojavile, dok su druge proizvedene za komercijalnu prodaju nakon velike potražnje obožavatelja, piše Highsnobiety.

Onitsuka Tiger Mexico 66 - Game of Death (1978.)

Ostavština Brucea Leeja Onitsuka Tiger tenisicama je bila velika, posebno u njegovom posljednjem filmu, Game of Death, gdje Lee nosi par žuto-crnih Onitsuka Tiger Mexico 66 koje su od tada postale sinonim za njegov stil. 

Onitsuka Tiger Mexico 66 žuta / crna, od 110 € (828.79 kn), spartoo, amazon.de

Međutim, uz ovaj par, Leejev lik Billy Lo također nosi i bijelo-crnu verziju. Ovo odstupanje u kontinuitetu dogodilo se zbog činjenice da je Game of Death počeo sa snimanjem 1972., koje je prekinuto kada je Lee otišao snimati Enter the Dragon. Godine 1973. neočekivano je umro, ostavljajući produkcijsku tvrtku da završi film koristeći dva dvojnika, od kojih je jedan nosio bijelu boju u pokušaju repliciranja Leejevog prepoznatljivog izgleda.


Vans Checkerboard Slip-On - Fast Times at Ridgemont High (1982.)

Film Fast Times at Ridgemont High poslužio je kao savršena kulisa za Vans Checkerboard slip-on tenisice u crno-bijeloj boji, a Sean Penn kao stoner surfer Jeff Spicoli stavio je ovaj brend u središte pozornosti. 

VANS tenisice Classic Slip-on, cijena na sniženju 49.15 € (370.32 kn)

Prema izjavi redateljice Amy Heckerling, sam Sean Penn je zaslužan što su se pojavile u filmu. "U to su vrijeme mnogi glumci mogli odlučiti što žele nositi u filmu. To je bilo prije plasmana proizvoda u filmovima i prije nego što ste morali dobiti odobrenje za korištenje proizvoda u filmu.

Odrasla sam u Bronxu, u New Yorku, i kad sam došla režirati film, nisam bila upoznata s kulturom Južne Kalifornije. Sean Penn, koji je glumio Jeffa Spicolija, sam je donio Vansove kockaste slip-on tenisice i jako su mi se svidjele… Vjerovala sam njegovoj prosudbi", rekla je. 


Nike Vandal - Terminator (1984.)

Kada je Kyle Reese poslan natrag u vrijeme da bi zaštitio Sarah Connor od Terminatora, on dolazi potpuno gol, prije nego što ukrade odjeću u robnoj kući. Tamo uzima par Nike Vandal tenisica u crno, srebrno-bijeloj boji. 

Nike Vandal High Terminator, dostupne samo putem aukcija

Desetljećima kasnije, kada je njegov lik ponovno uveden u Terminator Genisys, Nike je želio opremiti Reesea u moderniju siluetu, koristeći Air Force One kao bazu. Međutim, kostimografkinja filma Susan Matheson bila je ustrajna u tome da je Vandal ključan za kontinuitet filma, posebno kada se uzme u obzir kako je izvorni film podigao status tenisica. Na kraju je Nike stao na Mathesonovu stranu i napravio Vandal replike za film.


Nike Air Sky Force High - The Goonies (1985.)

I ovdje su tenisice upisane u filmski scenarij, no Dataove Nike Air Sky Force High zapravo služe za napredovanje radnje filma. "Slick shoes" ispustile su ulje iz pete i zauzvrat spriječile Fratellijeve, barem nakratko. 

Najsličnije danas dostupne u redovnoj ponudi su Nike Air Force 1 High SE, 139.99 € (1054.75 kn)

U filmu postoje brojne Nike tenisice, očito su imali svojevrstan dogovor vezan uz plasiranje proizvoda. Brandon nosi Nike Vandal Supreme, dok Chunk nosi Terra T/C model. 


Nike Internationalist - The Breakfast Club (1985.)

U ovom filmu tenisice ne zauzimaju središnje mjesto, ali svakako je nezaboravna scena kada se štreber Brian, kojeg glumi Anthony Michael Hall, pojavio na subotnjem pritvoru u Nikeovoj Internationalist silueti u OG kraljevsko plavoj/žutoj boji. 

Nike Internationalist, nema ih u redovnoj ponudi, tu i tamo se pojave na eBayu

Reebok Alien Stomper - Aliens (1986.)

Ripleyine svemirske čizme nisu obične cipele, već par posebno dizajniranih Reebokica poznatijih kao Alien Stomper model. U filmu ih možemo vidjeti u prvom planu u sceni koja kida živce. Tenisice su puštene u prodaju tek godinu dana nakon izlaska filma. 

Reebok Alien Stomper, izdanje povodom 40. godišnjice, samo putem aukcija 

Od tada je bilo nekoliko retro izdanja, uključujući i izdanje povodom 40. godišnjice originalnog filma. 


Nike Air Force II - Big (1988)

Nike je očito dominirao 80-ima plasmanom svojih proizvoda u kultnim filmovima, a jedan takav je i Big. Film s Tomom Hanksom možda se najviše pamti po sceni u FAO Schwarzu, gdje Hanksov lik Josh svira na golemom svjetlećem klaviru.

Sličan danas dostupan model su Nike Air Force 1 Low Retro, 119.97 € (903.92 kn)

Ovdje nosi Air Force II u bijelo-plavoj boji, dok se u drugim scenama pojavljuju Nike Air Support model. 


Air Jordan IV - Do the Right Thing (1989.)

Utjecaj ovog filma na kulturu tenisica je nemjerljiv. No bez sumnje ikoničan trenutak u filmu pripada Giancarlu Espositu i njegovom liku Bugginu Outu koji nosi Air Jordan IV model. 

Sličan model danas dostupan su Air Jordan 4 Retro OG cement, od 590 € (445.35 kn)

Nike Air Mag - Back to the Future Part II (1989.)

Ovo su vjerojatno jedne od najlegendarnijih tenisica na ovom popisu, a njih je Tinker Hatfield posebno dizajnirao za dio filma kada Doc Brown i Marty McFly odu u tada futurističku 2015. godinu. 

Sadrže samokopčajuće vezice i svjetleće panele. Tada je Air Mag model postao nedostižan sveti gral. To je trajalo sve do 2011. kada su Nike i Hatfield puštali ove tenisice u ograničenim količinama, a prihod je išao Zakladi Michaela J. Foxa za istraživanje Parkinsove bolesti. 

Nike Air Mag "Back to the Future" sneakers, povremeno se pojave ovdje ili ovdje na aukcijama

Zatim je 21. listopada 2015., na "dan budućnosti", Nike predstavio par koji se sam uvezuje. Još ograničenija količina prodana je na aukciji, a prihod je ponovno išao za istraživanje Parkinsonove bolesti.


Nike Air Trainer III - Batman (1989.)

Tim Burton želio je potpuno crni Batsuit, dok je producent Jon Peters inzistirao na plasmanu Nikeovog proizvoda. Rezultat? Isklesano lateks odijelo i po narudžbi napravljene Air Trainer III čizme. 

One nisu toliko uočljive u filmu zbog ekspresionističkog osvjetljenja i umjetničkog smjera, ali su prekretnica za obožavatelje Nikea i superheroja.


Nike Air Command Force - White Men Can’t Jump (1992.)

Košarkaški film poslužio je kao izlog za najcool tenisice iz ranih 90-ih, ali i za elegantnu odjeću. Najupečatljivija scena je svakako ona kada se prilikom natjecanja u zakucavanju Sidney Deane (Wesley Snipes) naginje da upumpa malo zraka u tenisice Billyja Hoylea (Woody Harrelson). 

Nike Air Command ForceBilly Hoyle - povremeno se pojave na stranicama za aukciju ili preprodaju rabljenih, npr. ovdje

Ostatak glumačke postave se pak može vidjeti kako nosi razne modele, od Air Jordan V i Vi do Adidasovog Artillery i L.A. Gear Catapult modela. 


Reebok Pump Omni Zone - Robin Hood: Men In Tights (1993.)

Jedan od ikoničnih trenutaka u filmskoj povijesti, u kojem su u prvom planu tenisice, svakako je onaj kada se Dave Chappelle i Cary Elwes pripremaju da krenu u napad na hrpu vitezova u ovoj parodiji Mela Brooksa.

Najsličnije su Reebok Pump Omni Zone II (2021) model, povremeno dostupne npr. ovdje

Nike Cortez - Forrest Gump (1994.)

Nike Cortez je vjerojatno jedna od najpopularnijih silueta brenda koja se često pojavljivala na filmskom platnu. No Forrest Gump im je sigurno podigao popularnost. 

Nakon što je Jenny poklonila Forrestu par u OG boji White/Varsity Royal/Varsity Red, viđen je kako u njima trči doslovno po cijeloj zemlji, vraćajući im izvornu namjenu kao prvim Nikeovim tenisicama za trku.

Nike Cortez s crvenim swooshom nisu trenutno dostupne, ali s crnim će biti u prodaji od 9.2., 99.99 € (753.38 kn)

Air Jordan XI Space Jam - Space Jam (1996.)

Epsko izdanje tenisica za epsko vrijeme u MJ-ovoj karijeri, a Air Jordan XI Space Jam su i dalje jedne od najtraženijih silueta brenda. 

Jordan 11 Retro, povremeno dostupne na aukcijama, npr. ovdje

Nike Air More Uptempo - George of the Jungle (1997.)

Brendan Fraser, kao primitivni George, stiže natrag u svoju afričku domovinu - isporučen u sanduku, ni manje ni više - samo da bi izletio van, raspakirao par Nike Air More Uptempo tenisica, zavezao ih i počeo trčati u ravnicu ispred sebe. I to je to, to je scena. 

Najsličnija kombinacija boja je ova modela Nike Air More Uptempo Copy Paste Iron Grey, od 128 € (964.42 kn)

Air Jordan XIII - He Got Game (1998.)

Košarkaški film Spikea Leeja He Got Game sadrži gomilu tenisica, ali ključni trenutak ide Denzelu Washingtonu kao Jakeu Shuttlesworthu koji kupuje Air Jordan XIII model. Scena djeluje poput kinematografskog unboxing videa prije nego što se izravno prebaci na Jakea kojeg se može vidjeti kako u njima igra na terenu. 

Najsličniji dostupan model u redovnoj ponudi je Air Jordan 13 Retro, 199.99 € (1506.83 kn)

Onitsuka Tiger Tai Chi LE - Kill Bill: Volume 1 (2003.)

Ovaj nezaboravan trenutak s tenisicama posuđen je od velikana azijske kinematografije, kao svojevrstan homage kultnom žuto-crnom borbenom odijelu Brucea Leeja s odgovarajućim Onitsuka tenisicama. Međutim, dok je Lee nosio Mexico 66, The Bride nosi Tai Chi LE model. 

Onitsuka Tiger TAI-CHI NM, 220 € (1657.59 kn)

Kompletan popis s najlegendarnijim tenisicama u filmovima možete vidjeti ovdje

*One koje su i danas u prodaji smo linkali, a za one koje nisu našli smo najsličnije modele.