Ovo su najpopularnije tenisice 2023. godine

Foto: Unsplash/miumiu.com/loewe.com/maison-alaia.com/zalando.hr/uniqlo.com/maisonmargiela.com/dilarafindikoglu.com

Pri kreiranju rubrike Index Shopping nastojimo izdvajati odlične proizvode koji se i nama sviđaju te odlične akcije i popuste. Ne objavljujemo proizvode koje i sami ne bismo kupili ili smatramo da njihova promocija nije u skladu s profesionalnim standardima. Neki proizvodi u rubrici Index Shopping mogu biti sponzorirani.

LYST, tvrtka za modnu tehnologiju i šoping-aplikacija s više od 160 milijuna kupaca godišnje, na kraju svake godine izbaci izvješće koje prikazuje popularne marke, proizvode i trendove koji su dominirali tom godinom. Year in Fashion izvješće za 2023. je upravo stiglo, a donosimo kratki rezime. 

Brend godine: Miu Miu

Miu Miu balerinke, 720 eura 

Marka Miu Miu već drugu godinu zaredom zauzima prvo mjesto kao najpopularnija marka godine, s time da je pretraživanje poraslo za 39 posto u odnosu na prošlu godinu. Ovaj pobjednički niz marka može zahvaliti gomili viralnih proizvoda, trenucima s modnih pista prepunih slavnih osoba, razvikanim suradnjama te živahnim kampanjama. 

Miu Miu balerinke, koje su brendu pomogle da se popne na Lyst ljestvici 2022., nastavile su privlačiti pažnju tijekom 2023. - pretraživanja su porasla za 75 posto između ožujka i rujna. Zatim, tu je kardigan s logotipom, predstavljen na pisti za jesen/zimu 2023. u veljači, koji je doveo do skoka od 12 posto u pretraživanjima kardigana na Lystu.

Logo godine: Loewe Anagram

Loewe Anagram torba, 720 eura 

Loeweov anagram bio je najtraženiji luksuzni motiv na Lystu ove godine. Prepoznatljiva četverostruka L oznaka, iako je suptilna, ujedno je i snažan simbol za marku, a imala je odjeka među kupcima diljem svijeta.

Popularne torbe u obliku košara s anagramom osigurale su brendu kultni status, s porastom pretraživanja na Lystu od čak 170% u odnosu na prethodnu godinu. U posljednjih nekoliko sezona Anderson je posvuda izlagao Loeweov logo, a odabir dizajna se isplatio.

U travnju je Anagram majica bez rukava postala najpopularniji proizvod drugog tromjesečja, s rastom pretraživanja od 132% u odnosu na prethodnu godinu, dok je potražnja za trapericama Anagram u lipnju dosegla najvišu razinu.

Cipela godine: Alaïa mrežaste balerinke

Alaïa mrežaste balerinke, 690 eura 

2022. je bila godina "golih" haljina, a 2023. je bila godina obuće u kojoj izgledate boso. Trend prozirne obuće zahvatio je mnoge brendove, uključujući i Loewe, The Row, Khaite, Bottega Venetua, Chanel i Stellu McCartney te prešao s modnih pista na ulice. 

Jedne su se "gole" balerinke posebno istaknule na ulicama, a radi se o Alaïa mrežastim balerinkama. Nosile su ih poznate osobe, poput Jennifer Lawrence i Sofije Richie, ali i mnogi drugi. Zahvaljujući popularnosti bilo je teško doći do njih jer su konstantno bile rasprodane.

Posljedično, ušle su u rang najpopularnijih proizvoda The Lyst Indexa na 7. mjestu u drugom kvartalu, s povećanim pretragama obuće tog stila na 56 posto na Lystu u veljači.

Tenisice godine: adidas Samba 

adidas Samba tenisice, 119.32 eura 

Pretražena svakih 1.7 minuta na Lystu, adidas Samba je tenisica godine. Omiljena među slavnim osobama i influencerima, nosile su je i Bella Hadid, Kaia Gerber, Hailey Bieber, A$AP Rocky i Harry Styles, a pretraživanja su u posljednja četiri mjeseca porasla za 43 posto na Lystu.

Sambe su se razvile od tenisica za nogomet do must-have modne obuće zahvaljujući suradnjama i ograničenim izdanjima s drugim robnim markama i dizajnerima kao što su Sporty & Rich i Pharrell Williams, generirajući preko 836 milijuna pregleda na TikToku. U studenom su pretraživanja naglo porasla za 13.227 posto za adidas by Wales Bonner ponyskin Sambama u tjednu kada su tenisice puštene u prodaju.

Torba godine: Uniqlo torba

Uniqlo torba, 14.90 eura

Uniqlova viralna torba, popularizirana na TikToku, najjeftiniji je proizvod ikada predstavljen u Lystovom godišnjem izvješću. Za razliku od prošlogodišnjeg top modnog dodatka, Pradine Re-Nylon torbe, ovogodišnja torba godine prodaje se za samo 15 eura i postala je najprodavanija torba svih vremena japanskog globalnog brenda.

Hashtag #uniqlobag ima preko 119 milijuna pregleda na TikToku, dok korisnici dijele svoje omiljene boje i savjete za stiliziranje. Stoga ni ne čudi da je nekoliko puta kroz godinu bila rasprodana. 

TikTok trenutak godine: Tabi Swiper

Maison Margiela Tabi balerinke, 690 eura

Cipele Tabi marke Maison Margiela, koje su se dugo smatrale nišom, visokom modom, postale su kamen temeljac stila slavnih, a nosile su ih Dua Lipa, Kylie Jenner i Zendaya. Ali upravo je eksplozivna (i organska) saga o Tabi Swiperu ove godine kultnu cipelu učinila popularnom kod mnogih ljubitelja mode.

Na TikToku je više od 178 milijuna korisnika pratilo priču @Nextlevellexuss, čije su Tabi balerinke ukradene kada je bila na spoju s dečkom s Tindera u rujnu. Naime, prema tiktokerici, on je ukrao njezine Tabi balerinke i navodno ih poklonio svojoj djevojci.

Tog su mjeseca pretraživanja za dizajnom porasla za 342%, a potražnja na Lystu porasla je za 40% u odnosu na prethodnu godinu.

Marka na koju treba obratiti pažnju

Dilara Findikoglu haljina, 11.505,95 eura

Prema Lystu, marka na koju treba obratiti pažnju je Dilara Findikoglu, koja je razvila veliku bazu obožavatelja još od svog debija 2016. godine. Komadi brenda mogli su se vidjeti na poznatima, poput Kylie Jenner, Zendaye, Margot Robbie i Emme Corrin. 

Marka neprestano stvara ime za sebe u kategoriji ženske odjeće. Na Lystu su se pretraživanja robne marke iz godine u godinu povećala za 89%.

2023. LYST izvješće:

  • Brend godine: Miu Miu
  • Logo godine: Loewe Anagram
  • Trend godine: vruće hlačice
  • Cipela godine: Alaïa mrežaste balerinke
  • Tenisice godine: adidas Samba
  • Torba godine: Uniqlo torba za rame
  • Modna influencerica godine: Jennie Kim
  • Turneja godine: Beyoncéina Renaissance
  • Modni par godine: Rihanna i A$AP Rocky
  • TV serija godine: Succession
  • Kampanja godine: Jacquemusove VR kampanje
  • Modna revija godine: Versace, jesen 2023.
  • Najbolje obučena osoba godine u prvom redu modnih revija: Kylie Jenner
  • Viralni trenutak godine: Gwyneth Paltrow i Courtcore
  • TikTok trenutak godine: Tabi Swiper
  • Zvijezda u usponu godine: Kit Connor
  • Brend na koji treba obratiti pažnju: Dilara Findikoglu

Lystovo godišnje izvješće za 2023. godinu možete vidjeti ovdje

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.