Ovo su stvari koje sam kupila za bebu, a koje nismo koristili

Screenshot: YouTube

Pri kreiranju rubrike Index Shopping nastojimo izdvajati odlične proizvode koji se i nama sviđaju te odlične akcije i popuste. Ne objavljujemo proizvode koje i sami ne bismo kupili ili smatramo da njihova promocija nije u skladu s profesionalnim standardima. Neki proizvodi u rubrici Index Shopping mogu biti sponzorirani.

KADA su u pitanju djeca, posebno ona najmanja, nije nam teško za njih odvojiti i kupiti sve što je potrebno. No često nas nešto privuče zbog izgleda ili vidimo da se učestalo reklamira ili nam pak trgovci te proizvode nude kao neophodne, a na kraju taj predmet ili komad namještaja postane stvar koju smo (skupo) platili, a nismo koristili. 

Ako ćete pak prvi put postati roditelji, teško je procijeniti što će vam zaista trebati, a što ne. Najbolje je da se savjetujete s prijateljima koji su već prošli tu prvu kupovinu za bebu, pročitate savjete drugih mama na internetu ili se savjetujte sa stručnom osobom. Uzmite u obzir i da je ovo sve individualno i ovisi od osobe do osobe, odnosno od bebe do bebe. 

Najbolji savjet bi možda bio nemojte odmah kupiti baš sve što mislite da vam treba. Počnite s osnovnim pa kad beba dođe i vidite kakav joj je karakter i što voli bit će vam lakše procijeniti što će vam koristiti, a što ne. 

Ovo su stvari koje smo mi kupili, a na kraju nismo koristili:

Klasičan krevetić

Prvi veći komad namještaja koji smo kupili bio je upravo krevetić. Nakon što mi dijete nije htjelo spavati u njemu kupili smo gnijezdo i krevetić koji se spoji s roditeljskim, a koje je bolje prihvatila (gnijezdo se preporučuje nakon godine dana kada dijete ima kontrolu vrata i glave)*.

*Napomena: Dijete mlađe od godinu dana bi trebalo spavati u svom krevetiću na tvrdom ravnom madracu bez ikakvih mekanih stvari, jastuka ili igračaka oko sebe. Također, premoreni roditelji ili oni pod utjecajem lijekova ili alkohola ne bi smjeli dijeliti krevet s djecom. Prije nego što odlučite dijeliti krevet sa svojim djetetom ili kupiti gnijezdo za spavanje savjetujte se sa stručnom osobom ili nadležnim pedijatrom.

Dizajnerske tenisice za novorođenče

Mini Nikeice su bile slatke i skupe. No bebama ne trebaju tenisice jer su uglavnom u vašim rukama ili polegnuta, a na nogama su im čarape ili jednodijelna pidžama. Tek kada krenu hodati ima smisla kupiti kvalitetan par koji isto ne mora biti dizajnerski.

Sterilizator za bočice i dude

Učinilo mi se kao zgodna stvar za imati te sam ga i skupo platila jer sam uzela model na dva kata, kao da kuću kupujem, a ne preskupi gadget. Dijete sam na kraju dojila, dude nije nikada prihvatila tako da je sterilizator skupljao prašinu.

I za sve one koji se možda nećkaju oko kupovine jednog ovakvog predmeta, bočice možete sterilizirati i u loncu koji već posjedujete tako da sterilizator nije nužan. 

Ležaljka za bebe

Nekima je ovaj proizvod odlična stvar te ima beba koje vole ležati u njima i ima onih koje ne vole. Moje dijete nije pa savjetujem da zamolite nekoga od prijatelja tko već ima ležaljku da vam posudi i da isprobate prije nego što se bacite u (nepotreban) trošak.

Aparat za hranu za bebe

Ako imate lonac i gnječilicu za krumpir u kuhinji, ne treba vam ništa drugo za pripremu hrane vašoj bebi, osim namirnica. 

Beskontaktni toplomjer za čelo

 

Ako se želite bespotrebno uzrujavati onda kupite jedan ovakav toplomjer. Nama se najboljim i točnim pokazao stakleni, galijev, koji ide ispod ruke. Idući po redu koji nam je ok je onaj ušni, ali ništa nije bolje od klasičnog staklenog. 

Kadica za bebu s termometrom i vagom

Kadica vam čak i nije potrebna ako imate doma kadu, u tom slučaju uzmite samo umetak. No ako kupujete kadu moja preporuka je da uzmete običnu s umetkom za novorođenče. Ove koje imaju razne dodatke su najčešće dosta skuplje, a nije vam potrebno da vam kada mjeri i temperaturu vode i važe dijete. 

Dijete ćete ionako vagati na redovitim kontrolama kod pedijatra, a temperaturu vode možete rukom testirati (* za sva pitanja i nedoumice oko kupanja djeteta obratite se nadležnom pedijatru). 

Previše odjeće

Nisam znala procijeniti koliko odjeće mi je potrebno pa sam kupila previše svega. Djeca brzo rastu i prebrzo prerastu odjeću pa su nama neki odjevni predmeti ostali bez da su ijednom nošeni. Kupite manje odjeće, nemojte pretjerivati jer uvijek možete dokupiti.

Isto tako savjetujem da prije kupovine pogledate u Facebook grupe ili na Marketplaceu ako netko poklanja dječju robicu. Najčešće je minimalno korištena. 

Plišane igračke

Igračke su općenito za jako male bebe beskorisne jer se one ni ne igraju još. No one plišane nisu dobra opcija jer bebe vole stavljati stvari u usta i onda im samo dlačice ili prašina završe u ustima. 

*Tekst je informativnog karaktera, a stajališta iznesena u članku su osobna i temelje se na iskustvu autorice. Članak je pisan u najboljoj namjeri, a kompletan sadržaj na ovoj stranici (tekstovi, fotografije, ilustracije) treba uzimati isključivo kao neobavezne informacije i proizvoljne tvrdnje autora sadržaja, a nikako kao stručne savjete ili zamjenu za njih. Za sve upite i nedoumice oko novorođenčeta savjetujte se sa nadležnim pedijatrom i/ili stručnim osobama. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.