Perete li traperice prečesto? Vjerojatno da, prema mišljenju stručnjaka

Foto: Shutterstock

Pri kreiranju rubrike Index Shopping nastojimo izdvajati odlične proizvode koji se i nama sviđaju te odlične akcije i popuste. Ne objavljujemo proizvode koje i sami ne bismo kupili ili smatramo da njihova promocija nije u skladu s profesionalnim standardima. Neki proizvodi u rubrici Index Shopping mogu biti sponzorirani.

IAKO neku odjeću uvijek treba oprati nakon jednog nošenja, drugu odjeću možete nositi nekoliko puta prije nego što je bacite u košaru za pranje. Traperice su često odjeća koju nosimo više puta prije nego što završe u perilici rublja. No, koliko često treba prati traperice, ostaje enigma za mnoge.

Unatoč tome što je ovo tema koja izaziva podjele, stručnjaci kažu da postoji opće pravilo koje treba slijediti kada odlučujete koliko često prati traper.

Koliko često prati traperice?

Iako postoje situacije u kojima biste trebali prati traperice češće, općenito pravilo je da ih perete svakih deset nošenja. Patric Richardson, osnivač The Laundry Evangelista, rekao je za portal Martha Stewart da "mnogi ljudi često peru svoje traperice, no zapravo ih trebate prati tek svakih devet ili deset nošenja, osim ako nisu vidno prljave". Kaže i da prečesto pranje traperica može uzrokovati abraziju i oštećenje vlakana, što dovodi do blijeđenja boje i prijevremenog trošenja tkanine.

U savršenom svijetu traperice biste prali tek nakon što ste ih nekoliko puta nosili. No, postoje situacije koje mogu zahtijevati češće pranje traperica. Morgan LaLonde, voditeljica robne marke za Whirlpool, ističe: "Ako koristite traperice za teške poslove ili često nosite traperice u toplim i vlažnim uvjetima, vjerojatno ćete ih morati češće prati." Nadodaje da biste također trebali oprati traperice čim primijetite mrlje.

Kako osigurati da vam traperice traju dulje?

Održavanje traperica kvalitetnima zahtijeva da ih ne perete često, ali trebate obratiti pažnju na nekoliko drugih faktora. LaLonde savjetuje: "Kako biste sačuvali boju i oblik traperica tijekom vremena, izbjegavajte pranje u vrućoj vodi i uvijek provjerite jesu li svi gumbi i patentni zatvarači zatvoreni kako biste spriječili oštećenja."

Nadalje, preporučuje se da perete traperice okrenute naopako. Kao i kod svih odjevnih predmeta, pridržavajte se uputa za pranje koje su navedene na etiketi za njegu traperica, jer svake traperice mogu biti malo drugačije.

Pročitajte više