Pet razloga zašto je bolje kupiti sklopivi telefon od iPhonea

Foto: Shutterstock/motrola.com/samsung.com/amazon.de

Pri kreiranju rubrike Index Shopping nastojimo izdvajati odlične proizvode koji se i nama sviđaju te odlične akcije i popuste. Ne objavljujemo proizvode koje i sami ne bismo kupili ili smatramo da njihova promocija nije u skladu s profesionalnim standardima. Neki proizvodi u rubrici Index Shopping mogu biti sponzorirani.

SLUŽBENO je otvorena nova telefonska sezona i stigli su novi uređaji. Tako je Samsung predstavio svoje najnovije sklopive uređaje, Galaxy Z Flip 5 i Galaxy Z Fold 5, Apple će uskoro slijediti s iPhoneom 15, zatim se očekuju i noviteti iz OnePlusa, kao i drugih brendova. Ako ste uzbuđeni zbog dolaska novih iPhonea, vjerojatno niste razmišljali o sklopivom telefonu, ali možda biste trebali.

Najbolji sklopivi telefoni, posebno kompaktni telefoni na preklop, imaju značajke koje bi zadovoljile i najvatrenije iPhone fanatike. Evo nekoliko razloga da se uputite u trgovinu i isprobate jedan od ovih telefona na preklop, piše Tech Radar.

1. Otporni su na udarce i ne treba im zaštitna futrola

Motorola Razr40 Ultra, 1199 eura (9033.86 kn)

Sklopivi zasloni zapravo su prilično izdržljivi. Doduše, nisu baš otporni na ogrebotine, ali su vrlo otporni na udarce, čak i kada je unutarnji zaslon otvoren. Kada je telefon zatvoren, zaštićen je stražnjom stranom.

Na Motorola Razr (i magenta Moto Razr Plus) to je vrlo lijep završetak od veganske kože koji je odličan na osjećaj i čini se da bi trebao biti izdržljiviji od stakla. Čak i na staklenim Razr Plus i Galaxy Z Flip 4 to je jači Gorilla Glass Victus panel, tako da bi trebao moći podnijeti nekoliko udaraca/padova bez lomljenja.

2. Neće svi imati isti telefon kao vi

Samsung Galaxy Z Flip5, 1199 eura (9033.86 kn)

"Trenutačno postoje dvije vrste iPhonea - oni s Dynamic Islandom i oni bez njega. Tako znate koji iPhone netko ima. Izvucite bilo koji drugi telefon i morat ćete se potruditi objasniti što ga čini izvrsnim. Nešto drugačije se događa kada rasklopite Galaxy Z Flip 4 ili Moto Razr u iPhone društvu. Glave se okreću", navodi Tech Radar.

No preklopni telefoni puno su više od telefona za pokazivanje, sklopiva značajka čini telefon puno ugodnijim za korištenje i lakšim za pohranu u džep, torbu i sl.

3. Pokrovni zasloni jako su kul, ali i praktični

Motorola Razr40 Ultra, 1199 eura (9033.86 kn)

Korištenje pokrovnog zaslona na Motoroli Razr Plus čini telefon potpuno novom kategorijom gadgeta. Dovoljno je kompaktan da vam stane u dlan, ali dovoljno snažan za navigaciju po kartama ili snimanje selfie fotografija glavnom kamerom telefona.

Djeluje prijateljskije i manje nametljivo od masivnog pametnog telefona. No još uvijek dobivate veliki pametni telefon kada je npr. Razr otvoren. Slična je situacija i s novim Galaxy Z Flipom koji sada dolazi s velikim pokrovnim ekranom naspram prijašnje verzije.

4. Dobivate puno više zaslona u telefonu koji je manji

Samsung Galaxy Z Flip5, 1199 eura (9033.86 kn)

"Što mislite koji ima veći zaslon - Appleov veliki iPhone 14 Plus ili Samsungov kompaktni Galaxy Z Flip 4? Naravno, to je trik pitanje: iste su veličine - 6.7 ​​inča. Zapravo, Samsung upravlja istom veličinom zaslona u telefonu koji nije samo sklopiv već je i tanji i lakši od iPhonea 14 Plus kada je otvoren", ističe Tech Radar.

Motorola Razr Plus čak je i veća od tih telefona, sa 6.9-inčnim zaslonom u kućištu koje je tanje od Galaxy Z Folda 4 kada se sklopi na pola. Telefoni su otprilike isti kada su otvoreni. Razlika je u tome što se iPhone 14 Plus čini kao veliki iPhone, ali telefoni na preklop su kompaktni i lako se stavljaju u džep. 

5. Jedinstveni kutovi kamere čine da se vaši selfieji ističu

Motorola razr40 Ultra, 1199 eura (9033.86 kn)

S telefonom na preklop ne trebate postolje ili tronožac da biste postigli odličnu fotografiju i drugačiji kut snimanja. Naime, telefon je napravljen da se savija. Kamere možete postaviti i usmjeriti na jedinstvene načine i moći ćete se vidjeti na zaslonu kako biste znali da će fotka ispasti kul.

"Doduše, kamera na današnjim preklopnim telefonima ne može parirati najboljim iPhone kamerama, ali one lako pobjeđuju iPhoneove selfie kamere, a na preklopnim telefonima možete koristiti glavnu kameru kao svoju selfie kameru", ističe Tech Radar.