"Postaje jako vruć, do točke nelagode": Mnogi se žale da im se iPhone 15 pregrijava

Screenshot: YouTube

Pri kreiranju rubrike Index Shopping nastojimo izdvajati odlične proizvode koji se i nama sviđaju te odlične akcije i popuste. Ne objavljujemo proizvode koje i sami ne bismo kupili ili smatramo da njihova promocija nije u skladu s profesionalnim standardima. Neki proizvodi u rubrici Index Shopping mogu biti sponzorirani.

NAJNOVIJA APPLEOVA iPhone linija u posljednje vrijeme privlači mnogo pažnje, što i ne iznenađuje s obzirom na to da je tek izašla, ali čini se da negativne recenzije zasjenjuju one pozitivne. Dok mnogi hvale poboljšane kamere, novi dizajn i još mnogo toga, drugi se žale, između ostalog, na pregrijavanje.

Neki dan je youtuber JerryRigEverything objavio svoj godišnji test izdržljivosti za iPhone 15 Pro i iPhone 15 Pro Max i ovaj potonji se nije proslavio

"Vrijeme je da vidimo hoće li nova hibridna struktura s aluminijem i titanom ugroziti strukturalni integritet iPhonea 15 Pro Max", kaže JerryRigEverything dok pomalo pritišće uređaj. U samo nekoliko sekundi čuje se škljocaj i stražnje staklo potpuno puca.

Novi problem - pregrijavanje

Nakon toga društvene mreže preplavili su razni drop testovi nove iPhone linije, a posebno krhkim pokazao se upravo najnoviji Pro Max te je generalna preporuka da se telefon svakako zaštiti maskom. No ne onom Appleovom jer za nju kupci, pak, kažu da se lako izgrebe i djeluje jeftino

Sada je najnovija iPhone linija suočena s optužbama da se pregrijava, što se odnosi na sve modele, a u recenzijama se najčešće spominju Pro modeli. Naime, kako piše 9to5Mac, mjerenja infracrvenom kamerom pokazuju temperature i do 46 Celzijevih stupnjeva. Zaposlenik 9to5Maca na Twitteru je napisao da iPhone 15 Pro Max "jedva može dodirnuti dok je na brzom punjenju".

Drugi, pak, prijavljuju isti problem i dok se telefoni ne pune, primjerice, ako ih koriste za relativno nezahtjevne zadatke poput pregledavanja društvenih mreža. Treba napomenuti da nije neobično da se iPhone uređaji zagriju tijekom prva 24 sata nakon postavljanja.

Kada se prebacuju podaci s prethodnog telefona ili iz iCloud sigurnosne kopije, mnogo toga može se događati u pozadini - ponovno instaliranje aplikacija, ponovno indeksiranje...

U testovima temperature idu i do 46 stupnjeva

Međutim, izvješća kupaca i recenzenata koji su dobili rani pristup telefonima prijavljuju probleme i nakon početnog postavljanja.

Korejski youtuber BullsLab proveo je neka testiranja infracrvenom (FLIR) termalnom kamerom, odnosno termovizijskom kamerom. One prikazuju detektirane temperature, a neki modeli, uključujući onaj koji je koristio, mogu prikazati stvarne izmjerene temperature.

U testovima je pokazao temperaturu od čak 46.7 Celzijevih stupnjeva, doduše tijekom zahtjevne upotrebe (benchmarkovi i igre).

Nekima iPhone 15 Pro Max postane prevruć kad se puni, ali i prilikom korištenja društvenih mreža

Međutim, mnogi se susreću s manje ekstremnim verzijama ovog problema čak i prilikom obavljanja nezahtjevnih zadataka, poput Aamira Siddiquija iz Android Authorityja.

"Govoreći iz osobnog iskustva, moj iPhone 15 Pro Max s iOS-om 17.0.2 postane jako vruć u dva scenarija. Jedan je tijekom punjenja s USB PD GaN punjačem od 65 W (koji sam koristio s prethodnim iPhone uređajima, vodećim Android uređajima, prijenosnim računalima, slušalicama i ostalim).

S ovim punjačem moj iPhone 15 Pro Max postaje jako vruć, do točke nelagode kada držim telefon bez maske. Kada ga koristim s futrolom, mogu osjetiti toplinu kroz nju. Korištenje USB PD punjača od 15 W eliminira ovu toplinu, ali je i punjenje sporije.

Drugi scenarij javlja se tijekom dugih sesija korištenja, često prilikom prebacivanja između aplikacija za chat i gledanja reelova na Instagramu. Telefon se zagrijava u prostoru s desne strane, preko donjeg dijela otoka kamere. I to bez igranja, bez priključivanja na punjač i dok je na Wi-Fi-u, tako da je toplina neobjašnjiva", napisao je. 

Android Authority napisao je da su se obratili Appleu vezano uz problem s pregrijavanjem, ali još nisu dobili odgovor. 

Problem je novi materijal Pro serije?

Trenutno kruže razne špekulacije o tome zašto se telefoni iPhone 15 pregrijavaju, a čini se da se najviše spominje vodeći iPhone 15 Pro Max. No to može biti zato što vodeći telefoni najčešće dobiju najviše pažnje pa je sada najveći fokus upravo na njima. 

Kako piše Digital Trends, neki su nagađali da je problem uzrokovan novim A17 Pro čipom telefona, koji je prvi 3nm procesor Applea i TSMC-a.

No visokoprofilni analitičar Ming-Chi Kuo, poznatiji po dijeljenju insajderskih informacija o nadolazećim dizajnima iPhonea nego po komentarima o ovakvim problemima, tvrdi da je to vjerojatno posljedica Appleove upotrebe okvira od titana u novim Pro telefonima, što utječe na toplinsku učinkovitost.

Kuo je u tekstu na Mediumu objasnio: "Moje istraživanje pokazuje da problemi s pregrijavanjem serije iPhone 15 Pro nisu povezani s TSMC-ovim naprednim 3nm nodom. Primarni uzrok vjerojatnije su kompromisi učinjeni u dizajnu toplinskog sustava kako bi se postigla manja težina, kao što je smanjeno područje rasipanja topline i upotreba okvira od titana, što negativno utječe na toplinsku učinkovitost."

Analitičar je sugerirao da će se tehnološki div pozabaviti problemom putem ažuriranja softvera, ali je primijetio da bi to moglo utjecati na performanse čipa. "Očekuje se da će to Apple riješiti ažuriranjem softvera, ali poboljšanja mogu biti ograničena osim ako Apple ne smanji performanse procesora", rekao je Kuo.

Ako ste nabavili novi iPhone 15, bilo koji model, zanima nas imate li problem s pregrijavanjem. Odgovorite nam u anketi. 

Pročitajte više