Sedam stručnjaka za Laptop Mag otkrilo što iPhone može, a Android ne može

Ilustracija: Shutterstock/apple.com

Pri kreiranju rubrike Index Shopping nastojimo izdvajati odlične proizvode koji se i nama sviđaju te odlične akcije i popuste. Ne objavljujemo proizvode koje i sami ne bismo kupili ili smatramo da njihova promocija nije u skladu s profesionalnim standardima. Neki proizvodi u rubrici Index Shopping mogu biti sponzorirani.

NAKON što je Laptop Mag prije desetak dana postavio pitanje telefonskim stručnjacima - Što Android može, a iPhone ne može? i njime razljutio fanove iPhonea, odlučili su preokrenuti to pitanje i uzburkati strasti među ljubiteljima Androida. Postavili su pitanje - Što iPhone može, a Android ne može? - telefonskim stručnjacima i evo što su im rekli. 

Intervjuirali su popularne tehnološke youtubere MrMobilea i JerryRigEverythinga, kao i američkog glavnog urednika TechRadara Lancea Ulanoffa, glavnog urednika Tom's Guidea Marka Spoonanuera, višeg urednika 9to5Maca Zaca Halla, asistenta glavnog urednika Laptop Maga Seana Rileyja i urednika sadržaja Laptop Maga Jasona Englanda.

JerryRigEverything, YouTuber

JerryRigEverything, također poznat kao Zack Nelson, ima osam milijuna pretplatnika na svom YouTube kanalu te je poznat po rastavljanju telefona na dijelove tako da nema problema s razlaganjem po čemu se iOS uređaji razlikuju od Androida.

"Budući da se Apple fokusira na izradu jedne telefonske linije godišnje, stvarno je lako osigurati da svaka verzija njihovog telefona besprijekorno komunicira s drugim iPhone uređajima u njegovom ekosustavu - zato je tako jednostavno putem AirDropa prebaciti datoteke s jednog Apple uređaja na drugi", rekao je Nelson za Laptop Mag.

iPhone 14 Pro, 128 GB, 1459 € (11.006,34 kn)

"AirTag je još jedan podvig vrijedan spomena. Svaki aktivni iPhone na svijetu može se povezati u 'mrežu' koja prati AirTagove. Da, malo je zastrašujuće da jedna tvrtka ima tu mogućnost, ali u isto vrijeme, s obzirom na to koliko su Android telefoni podijeljeni među različitim proizvođačima, to su značajke o kojima korisnici Androida mogu samo sanjati", zaključio je.


Jason England, urednik sadržaja Laptop Maga

Jason England, samoproglašeni Apple stan, urednik je sadržaja pri Laptop Magu, između ostaloga bavio se recenzijama telefona poput Nothinga i Google Pixela 7. No poznat je po videorecenzijama koje su sve snimljene putem telefona iPhone 13 Pro.

"Vrhunska kvaliteta videa i jednostavnost uređivanja dvije su stvari koje me drže vezanog uz Appleove pametne telefone", rekao je England. "Moj tijek rada oslanja se na Final Cut Pro za uređivanje, a prije sam koristio Fujifilm XA-7 kameru za snimanje, ali nakon prvih nekoliko videa prebacio sam se na svoj iPhone 13 Pro za snimanje", dodao je.

"Jednostavno rečeno, kvaliteta videa kada se komprimira u YouTube video je više nego dovoljno dobra snimljena putem iPhonea i nevjerojatno lakša za prijenos i uređivanje", rekao je England. Prema Englandovom mišljenju, Android uređaji se jednostavno ne mogu mjeriti s videokvalitetom iPhonea, a zahvaljujući AirDropu, prijenos snimke je jednostavan.

Povrh toga, njegov MacBook Pro opremljen Final Cut Pro pripremljen je za rukovanje visokovjernim kodecima za snimke koje isporučuje iPhone. Međutim, jedna preporuka koju on ipak daje jest da se ne oslanjate na zadanu iOS aplikaciju za kameru. "Za najbolje rezultate, s većom ručnom kontrolom nad videom i zvukom, zgrabite aplikaciju Filmic Pro legacy."


Sean Riley, asistent glavnog urednika Laptop Maga

Asistent glavnog urednika Sean Riley je stručnjak za telefone Laptop Maga koji je poznat po tome što je temeljit u recenzijama, a kroz njegove ruke prošli su uređaji poput OnePlus 10 Pro, iPhone 13 Pro, Samsung Galaxy S23 Ultra, Asus ROG Phone 5 i drugi.

"Obožavatelji Androida podrugljivo će govoriti o Appleovom pristupu 'ograđenog vrta' zbog uništavanja nekih sloboda koje uživate na Androidu i Windowsima, ali s druge strane, prilično je lijepo unutar tog vrta", započeo je Riley i dodao da su razgovarali s Googleom o njegovim "Better together" nastojanjima na ovogodišnjem CES-u.

Apple iPhone 13, 128 GB, 928.93 € (7007.62 kn)

"Primarni fokus Samsunga sa svojim prijenosnim računalima, kao što je Galaxy Book 3 Ultra, ove godine bio je kako da besprijekorno rade s vašim drugim Samsung uređajima. Svi dolaze po kralja (ahm, Apple), ali nitko neće uzeti tu krunu", dodao je Riley.

"Na sličan način, Appleova kontrola nad svojim softverskim ažuriranjima nema premca. Ne prihvaćam mišljenje da iPhonei imaju značajnu prednost u dugovječnosti u odnosu na Android tijekom posljednjih nekoliko godina jer su Google, Samsung i OnePlus poboljšali softversku podršku. Ali jedna jasna prednost koju Apple zadržava jest nedostatak nadzornika nad svojim ažuriranjima", rekao je. 

Kaže da ćete ponekad vidjeti Android telefon koji ima ažuriranje softvera dostupno od svog proizvođača, ali ono neće biti dostupno onima na određenom operateru. "To je problem koji nikada nećete imati na iPhoneu", zaključio je pomoćnik glavnog urednika Laptop Maga.


MrMobile, youtuber

YouTuber MrMobile, također poznat kao Michael Fisher, ima više od milijun pretplatnika, a svojim gledateljima ponudio je bezbroj zabavnih recenzija telefona, uključujući iPhone 14 Pro, Google Pixel 7 Pro i Samsung Galaxy S23 Ultra.

Fisher je za Laptop Mag rekao da iPhone često prati loša reputacija jer je previše predvidiv, ali ta zrelost po njemu dolazi sa značajkama "čvrstim kao kamen" koje iPhone čine boljim ako već koristite druge Apple uređaje.

"To je poznati 'ekosustav' argument," rekao je Fisher, slažući se s JerryRigEverythingom i Rileyom. "Ako imate iPhone, možete brzo i jednostavno bežično dijeliti datoteke s drugim iPhoneima, MacBookovima i iPadima uz AirDrop. Isto tako, autentifikacija u dva faktora jednostavna je i dosljedna na svim Apple uređajima", rekao je.

Apple AirTag, 4 pack, 131.30 € (989.28 kn)

Dodao je da kao netko tko prečesto gubi vrijedne stvari da su AirTags "božji dar". Osim besprijekornog prijenosa datoteka i bolje sigurnosti, MrMobile također priželjkuje da telefoni s Androidom mogu ukrasti Appleovu MagSafe tehnologiju.

"Volim što mogu dodavati power bankse, novčanike, stalke i druge dodatke svom iPhoneu magnetski i zatim ih jednako lako ukloniti. MagSafe je također podigao bežično punjenje na višu razinu, čineći punjenje iPhonea bržim i lakšim. Korisnici Androida trebali bi dobiti oblik ovoga kasnije ove godine, ali čak i tada će trebati godine da se izgradi ekosustav dodatne opreme koji je Appleov MagSafe nakupio", rekao je Fisher.


Lance Ulanoff, glavni urednik Tech Radara

Lance Ulanoff veteran je industrije i nagrađivani novinar koji je zaronio u mnoge popularne tehnološke platforme, uključujući Mashable, Lifewire i PCMag. Sada je na čelu američkog TechRadara kao glavni urednik. 

Za Ulanoffa, ono što čini iPhone nevjerojatno drugačijim od Androida je ugrađena značajka izdvajanja subjekta iz fotografije. "Možda najcool značajka koju je iOS 16 uveo na iPhone, a Android još uvijek tome ne može parirati", rekao je Ulanoff.

"Usudio bih se reći da mnogi korisnici iPhonea još uvijek ne znaju da ovo postoji: mogućnost da zgrabite bilo koji predmet, podignete ga s fotografije i ispustite u nešto poput iMessagea", rekao i dodao da će možda Android dobiti ovo u 14. verziji. 


Mark Spoonauer, globalni glavni urednik Tom's Guidea

Mark Spoonauer bavi se tehnologijom već 15 godina, a i sam je pisao za Laptop Mag te su kroz njegove ruke prošli razni uređaji i pametni telefoni. Spoonauer se u potpunosti slaže s Nelsonom i MrMobileom - "AirDrop je apsolutni božji dar".

"Stalno koristim ovu značajku kada radim fotosučeljavanja između iPhonea i Android telefona", rekao je za Laptop Mag. Spoonanuer se također složio da iPhone ima vrhunsku sigurnost. 

"Naravno, bilo je prijevara putem aplikacija i grešaka, ali Apple ih obično odmah popravi. Čini se kao da svaki drugi dan postoji velika sigurnosna prijetnja u Play Storeu ili na Androidu, uključujući malware i bankovne trojance", rekao je.

Naposljetku, glavni urednik Tom’s Guidea pohvalio je Apple za stvaranje sustava u kojem se korisnici mogu prebaciti s iPhonea na drugi Appleov uređaj i obrnuto te neprimjetno nastaviti tamo gdje su stali. "Na primjer, možete koristiti Continuity Cameru kako biste iskoristili vaš iPhone kao web kameru za vaše računalo. Ili možete koristiti Handoff da započnete dokument, e-poštu ili poruku na svom iPhoneu i nastavite zadatak na svom iPadu ili Macu", dodao je.


Zac Hall, viši urednik 9to5Maca

Viši urednik 9to5Maca Zac Hall ima više od desetljeća iskustva kao tehnološki novinar. Osim toga, Hall je sudomaćin podcasta 9to5Mac. Nakon što pokrenete aplikaciju Apple Podcasts, možete čuti kako vam njegova stručnost curi u ušima dok strastveno zaranja u sve što je povezano s Appleom.

AirPods Pro (2. generacije), 309.99 € (2335.62 kn)

Za Halla, besprijekorno uparivanje perifernih uređaja koje je stvorio Apple s iOS-om čini iPhone iskustvo bez premca. "Appleove AirPods Pro i AirPods Max slušalice su nešto posebno. Iako možete upariti AirPods s Androidom putem Bluetootha, trenutačno postavljanje i brzo prebacivanje između iPhonea, iPada i Maca tako je praktično. Pixel Buds to rade za Android, ali AirPods su AirPods", rekao je Hall.

Kao i mnogi drugi stručnjaci na ovom popisu, Hall je veliki zagovornik AirDropa. "Postoji li DroidDrop? Vjerojatno u Star Warsima", našalio se. "U svakom slučaju, AirDrop se široko koristi među korisnicima iPhonea, a mogućnost slanja bilo čega, od poveznica do velikih videodatoteka između mog iPhonea i Maca je sjajna", zaključio je. 

Pročitajte više