Smanjuje se maksimalan popust na mliječne proizvode, voće i povrće?

Foto: Shutterstock

Pri kreiranju rubrike Index Shopping nastojimo izdvajati odlične proizvode koji se i nama sviđaju te odlične akcije i popuste. Ne objavljujemo proizvode koje i sami ne bismo kupili ili smatramo da njihova promocija nije u skladu s profesionalnim standardima. Neki proizvodi u rubrici Index Shopping mogu biti sponzorirani.

PREMA pisanju današnjeg Jutarnjeg lista, navodno je u nacrtu prijedloga Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o zabrani nepoštenih trgovačkih praksi u lancu opskrbe hranom uvršteno da će se mliječni proizvodi, voće i povrće te lako kvarljiva roba na akciji moći kupovati uz maksimalno 20% popusta. 

"Riječ je o neformalnom nacrtu za koji u ovom trenutku još nije jasno hoće li biti upućen u javno savjetovanje u obliku u kakvom ga ima Jutarnji list, no iz njega je vidljivo kako je Ministarstvo poljoprivrede, koje je zaduženo za izmjene postojećeg zakona, s početkom ožujka bilo spremno pristati da se postojeća odredba prema kojoj se osjetljiva poljoprivredna i prehrambena roba krajnjem potrošaču smije prodavati s maksimalno 34% popusta, sada smanji na samo 20%", piše Jutarnji list

Prema pisanju lista, Ministarstvo time želi pomoći voćarskom i poljoprivrednom sektoru. Neslužbeno doznaju da ovaj prijedlog nije naišao na veliko odobravanje većih proizvođača ni trgovaca koji smatraju da će država na taj način negativno utjecati na formiranje cijena.

Navodno bi ovo ograničenje popusta na snagu stupilo iduće godine. Jutarnji list piše da im nitko nije htio komentirati navedene informacije.

Pročitajte više