Staub protiv Le Creuseta: Evo čija je okrugla Dutch oven posuda bolja

Foto: zwilling.com/amazon.de/amazon.com

Pri kreiranju rubrike Index Shopping nastojimo izdvajati odlične proizvode koji se i nama sviđaju te odlične akcije i popuste. Ne objavljujemo proizvode koje i sami ne bismo kupili ili smatramo da njihova promocija nije u skladu s profesionalnim standardima. Neki proizvodi u rubrici Index Shopping mogu biti sponzorirani.

ZA sve one koji uživaju u kuhanju Dutch oven je neizostavna posuda. Ne samo da izgledaju sjajno u pećnici ili na ploči za kuhanje već su i kvalitetan i odličan odabir za pripremu ukusne hrane. Ove posude jako dobro zadržavaju toplinu te mogu obavljati široki raspon zadataka, od pirjanja mesa, pečenja kruha do pripreme gulaša. 

Na tržištu danas postoji mnoštvo brendova koji nude svoju vrstu Dutch ovena, od jeftinijih do skupljih. No dva top brenda se uvijek istaknu među onima koji žele vrhunsko posuđe - Staub i Le Creuset. 

"Iako su nedvojbeno skupe, prava Dutch oven može trajati godinama i godinama. Ali kako odabrati pravog, pogotovo kada se glavni kandidati Staub i Le Creuset čine tako sličnima u gotovo svakom pogledu?" pita se The Spruce Eats.

Obje opcije imaju svoje jače strane

Oni su analizirali svaki aspekt ova dva favorita, uključujući održavanje i njegu, ponudu linije, dizajn, dizajn poklopca, opcije boja i cijenu. Iako obje opcije imaju svoje jače strane, uspjeli su okruniti pobjednika. 

Pobjednik im je bila okrugla Dutch oven posuda, od 26 cm, brenda Le Creuset. 

"Dok su obje posude ova dva brenda privlačne, visokih performansi i izrađene od iznimno izdržljivih materijala, Le Creuset Dutch oven na kraju je nadmašila svog protivnika. Vaga je prevagnula u korist Le Creuseta jer posuđe dolazi u većem rasponu boja i lakše je, što olakšava manevriranje", napisali su.

Le Creuset, Cherry Red, 26 cm, 247.73 € (1866.53 kn)

Osim toga, napominju da robna marka proizvodi širi raspon komplementarnih proizvoda, ako želite proširiti svoj arsenal kuhanja odgovarajućim artiklima. 

Usporedili su dvije posude od Le Creuseta i Stauba i to u pogledu održavanja, linije koju marka nudi, dizajna, dizajna poklopca, opcije boja i cijene. Le Creuset je pobijedio u većini kategorija, osim u dizajnu poklopca i cijeni. 

"Dok obje marke proizvode kvalitetne poklopce, Staub je daleko ispred Le Creuseta zbog načina na koji je poklopac dizajniran. Čvrsti poklopac u potpunosti zatvara vlagu, a udubljeni šiljci unutar poklopca pomažu da se vlaga ravnomjerno vrati na hranu", napisali su prednosti Staub poklopaca. 

Staub, La Mer, 26 cm, 229 € (1725.40 kn)

Cijena je isto jedna prednost za Staub posuđe po njima. "Nema sumnje da su obje posude skupi komadi. Ali ako želite kvalitetan komad za malo manje novaca, Staub je pravi put. Oba komada su vrlo izdržljiva i trebala bi trajati mnogo godina, ali Staub je malo jeftiniji", napisali su. 

Le Creuset posuđe je laganije, ima veći rang boja i lakše se pere

Sve drugo im ide u prednost Le Creuseta. Tako kažu da iako se obje posude mogu prati u perilici posuđa, lako ih je prati i ručno zbog unutarnjeg premaza od emajla. Prednost daju Le Creusetu zbog unutrašnjosti svijetle boje pa je lako vidjeti prljavštinu. Uz to lakši je od Stauba pa je jednostavnije njime rukovati u sudoperu. 

Plus za Le Creuset im je i ponuda različitih veličina posuda. "Le Creuset nudi devet opcija veličine dok Staub osam", napisali su. Što se tiče dizajna kažu da su obje proizvedene u Francuskoj i privlačnog su izgleda te dolaze u širokom rasponu boja. No Le Creuset prednjači u dizajnu zbog svoje težine, naime lakši je od Staubove posude. 

Le Creuset, Marseille, 26 cm, 285 € (2147.33 kn)

Osim toga, Le Creuset nudi čak 20 različitih vrsta boja svog posuđa, što im je također dodatan plus kada je u pitanju rang boja koje brendovi nude. Staub pak nudi desetak. 

"Le Creuset Signature Round Dutch oven je investicija, nema sumnje. Međutim trajnost, izvedba, lakoća održavanja i dizajn Le Creuseta govore sami za sebe. Dutch oven je vrhunski komad posuđa, vrlo svestran, jednostavan za čišćenje, dolazi u raznim nijansama i nedvosmisleno je napravljen da traje. Ne mogu ga dovoljno preporučiti, čak i ako je skup", zaključuje The Spruce Eats.

Njihovu usporedbu možete vidjeti ovdje