Strani dizajneri interijera otkrili kojih 12 komada najčešće kupuju u IKEA-i

Foto: ikea.com

Pri kreiranju rubrike Index Shopping nastojimo izdvajati odlične proizvode koji se i nama sviđaju te odlične akcije i popuste. Ne objavljujemo proizvode koje i sami ne bismo kupili ili smatramo da njihova promocija nije u skladu s profesionalnim standardima. Neki proizvodi u rubrici Index Shopping mogu biti sponzorirani.

IKEA je mnogima destinacija za kupnju modernog, a povoljnog namještaja. Istina je da postoji gnjavaža sastavljanja namještaja, ali većina je prilično jednostavna za složiti osim pokojeg komada - gledamo te, visoki elementu Idasen. Osim toga, IKEA-ini komadi poznati su po tome da se mogu lako preurediti te im se tako promijeni originalni izgled, posebno ako ste vični DIY-u. 

Dizajnerima interijera IKEA također nije strana kada traže komade za uređenje interijera ili eksterijera za klijente, ali i za vlastiti dom. "IKEA ima reputaciju namještaja za 'početnike' koji ne treba dugo trajati, ali među svim jeftinim i pristupačnim artiklima postoje apsolutni dragulji čija vrijednost i kvaliteta uvelike nadmašuju njihovu cijenu", kaže Noz Nozawa, dizajnerica interijera iz San Francisca, za House Beautiful.

Niže možete vidjeti koje sve komade dizajneri interijera s kojima je portal House Beautiful razgovarao najčešće kupuju u IKEA-i. 

1. Vanjski namještaj

Jutholmen kutni element, 92.77 eura (699 kn)

Nozawa voli jednostavnu, ali "kutijastu" Jutholmen modularnu vanjsku sofu, koju dotjeruje na svoj način. "Nevjerojatna cijena okvira omogućuje mi da potrošim više na po narudžbi izrađene jastuke", kaže ona. "Kad je okvir sofe ovako minimalan, sav estetski interes dolazi od jastuka."

2. Ogledala

Hovet ogledalo, 152.50 eura (1149 kn)

"IKEA ima neka od najkvalitetnijih ogledala za tu cijenu", kaže Nozawa. Posebno joj se sviđa ogledalo Hovet. Čist, minimalistički okvir (dostupan u aluminijskoj ili crnoj boji) čini ovo IKEA ogledalo svestranim i funkcionira u različitim stilovima dizajna i vrstama prostora.

3. Stolice od ratana

Buskbo fotelja, 271.95 eura (2049 kn)

Emily Moss, dizajnerica interijera sa sjedištem u Floridi, voli "prirodnu privlačnost i prozračni šarm" Buskbo fotelje i koristila ju je u ulaznom prostoru interijera. 

4. Kuhinjske ormariće

Metod zidni element, Vallstena bijela, 60 x 80 cm, 62.64 eura (471.90 kn)

Prava boja i elegantne ručkice mogu transformirati osnovnu IKEA-inu kuhinju, kao što je dokazala dizajnerica interijera iz Austina Lizzie Pincoffs. "Kupila sam svoju kuću tijekom ludnice za nekretninama 2020. Raspolagala sam malim budžetom i znala sam da su ovi kuhinjski ormarići Sektion* strukturno fantastični", kaže ona. Doduše promijenila je vrata, prebojala ih je i dodala starinske mjedene ručkice. *U Europi ekvivalent Sektionu je Metod. 

5. Čaše

Sällskaplig čaša za vino, 13.26 eura (99.90 kn), 4 kom. 

Dizajnerica Cecile Gottlich iz Teksasa pohvalila je Sällskaplig čaše i istaknula one za šampanjac koje nažalost nisu došle k nama, ali one za vino su dostupne kao i obične niske. Kaže da su "sofisticirane, ali ne i skupe". 

6. Dekorativnu stropnu rasvjetu

Regnskura/Sunneby visilica, 55.61 eura (419 kn)

Cecile je također istaknula Regnskura/Sunneby visilicu koja ju podsjeća na prepoznatljivu viseću rasvjetu u obliku čahure iz sredine stoljeća. Kaže da će po prihvatljivoj cijeni dati "pečat" prostoru. Osim toga, sklopivo sjenilo svjetiljke može se prati u perilici, tako da se ne morate brinuti oko prašine. 

7. Košare od morske trave

Knipsa košara, 22.55 eura (169.90 kn)

Dizajnerica interijera s Floride, Lindsey Waters, hvali Kallax regal s Knipsa košarama od morske trave, koje koristi za pohranjivanje uzoraka u svom uredu." Jednostavan dizajn i bijela boja čine moj ured urednim i svijetlim", kaže Waters. "Ovo je također izvrsna opcija za pohranu igračaka u dječjoj sobi za igru ​​kako biste držali nered pod kontrolom."

8. Prilagodljiv skladišni namještaj

Besta kombinacija za odlaganje s vratima, 106.19 eura (800 kn)

Nina Grauer, glavna dizajnerica tvrtke Dekay & Tate, koja ima urede u Palm Beachu i Denveru, voli osnove IKEA-ine komade kao što je sustav za pohranu Besta. "Najjednostavniji dodaci poput spektakularnih ručkica i nekih otmjenih nogu namještaja pretvaraju ovaj standardni ormarić u jedinstvenu kredencu", kaže Grauer.

9. Komade za skladištenje (obuće)

Lack zidni regal, 59.59 eura (449 kn)

IKEA je definitivno zlatni rudnik pristupačnih komada za pohranu i organizaciju. Grauer posebno voli Lack police za odlaganje cipela u walk-in ormarima. Bilo da uzmete jedan dugački komad kao elegantni dodatak ili idete s policom na fotki, nećete biti razočarani, kaže ona. "Ove izgledaju fantastično kao izlog obuće u ormaru", kaže Grauer.

10. Pleteni stolac

Alesda stolac, 46.32 eura (349 kn)

Ručno izrađen Alesda stolac - sa svojim ravnim, ali zaobljenim oblikom satkanim od lišća banane - privlačno je rješenje za sjedenje. Upotrijebite ga kao naglasak u dnevnoj sobi što voli učiniti dizajnerica Moss. Također ga koristi u dječjim prostorima.

11. Fotelju retro stila

Ekenäset fotelja, 225.50 eura (1699 kn)

Kada vrhunski skandinavski dizajn iz sredine stoljeća nije u budžetu, Grauer preporučuje fotelju Ekenäset (izrađenu od punog drva), koja može postati prilično upečatljiva ako presvučete jastuke omiljenom tkaninom.

12. Šik svijeće

Jämnmod mirisna svijeća, 5.96 eura (44.90 eura)

Cecile Gottlich izdvojila je i Jämnmod mirisnu svijeću koja dolazi u neobičnoj staklenoj čašici. Nakon što svijeća izgori, čašica može poslužiti kao ukrasni komad ili u nju možete ubaciti LED lampice za lijepi ugođaj.

Izvorni tekst napisala je Yelena Moroz Alpert za housebeautiful.com.

Pročitajte više