Stručnjaci za satove kažu da su ovi modeli dobra opcija, a ne koštaju previše

Foto: Promo/gshock.casio.com/seikowatches.com/swatch.com/tissotwatches.com/amazon.de

Pri kreiranju rubrike Index Shopping nastojimo izdvajati odlične proizvode koji se i nama sviđaju te odlične akcije i popuste. Ne objavljujemo proizvode koje i sami ne bismo kupili ili smatramo da njihova promocija nije u skladu s profesionalnim standardima. Neki proizvodi u rubrici Index Shopping mogu biti sponzorirani.

IAKO danas mnogi kada požele doznati koliko je sati pogledaju zaslon na telefonu ili računalu, neki ipak ostaju vjerni ručnim satovima i kažu da ih ništa ne može zamijeniti.

Eric Wind, vodeći stručnjak za vintage satove i vlasnik Wind Vintagea, rekao je za HuffPost da bi mehanički satovi bez baterijskog napajanja, ako su napravljeni izuzetno dobro i ako se o njima pravilno brine, trebali trajati stotinama godina.

"Na primjer, Rolex iz posljednjih nekoliko desetljeća trebao bi trajati 500 godina. Vrlo malo stvari u našim životima će trajati tako dugo kao odličan mehanički sat. Telefoni i većina stvari u našem životu na kraju će biti zastarjeli, ali satovi opstaju", rekao je Wind.

Novopečeni studenti koji žele započeti školsku godinu s novim satom možda nemaju dovoljno velik budžet za Rolex, ali stručnjak za satove Ramin Rafii, iz trgovačkog lanca Expert Watches sa sjedištem u južnoj Kaliforniji, rekao je da postoje izvrsni satovi dostupni po nižim cijenama "sve dok znate što tražite".

Rafii također preporučuje da izbjegavate pompu oko satova trendi modnih marki i da najprije razmislite kakav sat želite, bilo da se radi o dnevnom nošenju ili za svečanije prilike, te da razmislite o aktivnostima koje ćete obavljati dok ga nosite.

I Rafii i Wind vjeruju da je područje vintage satova posebno odlično polazište za mlade kolekcionare. Međutim, ako sada želite posjedovati kvalitetan sat, a budžet vam je do 350 eura, možda će vam se svidjeti neki koje ovi stručnjaci za satove preporučuju. 

Casio G-Chock digitalni sat

Stručnjak za satove Ramin Rafii preporučio je Casio G-Shock, višenamjenski sat koji je jedan od bestselera brenda i otporan je na udarce i vodu do 200 metara. Digitalni zaslon ima dvije izborne postavke pozadinskog osvjetljenja, štopericu, mjerač vremena itd.

Casio GW-M5610U-1ER, 108 eura (813.73 kn)

Izrađen od izdržljivog smolastog materijala, G-Shock dolazi u raznim kombinacijama boja i raznim modelima, poput GW-M5610U-1ER, koji nudi proširene značajke poput rada na solarnu energiju.

Seiko 5 sportski automatski sat

"Najbolja preporuka koju mogu dati je da nabavite Seiko", rekao je stručnjak za satove Eric Wind, koji je također sudjelovao u dizajnu nedavne Seikove suradnje s modnom markom Rowing Blazers.

Seiko 5 sportski sat, 266.41 eura (2007.26 kn)

Wind je rekao da postoji mnogo dobrih opcija u liniji Seiko 5 Sports. "Ovo su fantastični satovi koji se često mogu pronaći za manje od 300 eura na internetu i zaista su izvrsni. Možete imati automatski sat (koji se pokreće pokretom vašeg ručnog zgloba) koji izgleda sjajno i može izdržati puno habanja, plus što nikada ne treba brinuti o zamjeni baterije", rekao je.

Ovaj gore na fotki Seiko 5 automatski sat izrađen je od nehrđajućeg čelika, vodootporan je do 100 metara i ima prikaz dana i datuma. Sportska kolekcija nudi niz stilova od šarenih platnenih remena, metalnih pa do kožnih.

The Swatch x Omega Moonswatch

Prema Rafiiju, Swatch Moonswatch linija, koja je nastala u suradnji s Omega satovima, iako je teže dobavljiva, odlična je opcija za studente i one s ograničenim budžetom. Naime u Swatch trgovinama koštaju između 260 i 285 eura. 

The Swatch x Omega Moonswatch Mission on Earth sat, 260 eura (1958.97 kn)

Obučen u biokeramiku, ovaj sat ima tahimetarsku ljestvicu i kvarcni mehanizam. Moonswatch dolazi u nekoliko opcija i kombinacija boja kao što su plava i zelena, kanarinsko žuta i bijela, pastelno ružičasta i bijela, siva itd.

Tissot sat s kožnim remenom

Tissot Gent XL, 323 eura (2433.64 kn)

Rafii Tissot satove smatra najboljim početnim švicarskim satovima. Bezvremenski minimalistički dizajn ima robusni kožni remen i površinu od safirnog kristala otpornu na ogrebotine. Vodootporan je do 100 metara i nudi pouzdani švicarski kvarcni mehanizam.

Seiko 5 sat s platnenim remenom

Seiko 5 Sports, 242.11 eura (1824.18 kn)

Rafii je rekao da je većina Seiko satova dobra - posebno Seiko 5 Sports, kao i Wind gore iznad, koji su cjenovno pristupačni automatski modeli izrađeni od nehrđajućeg čelika. Ovaj Seiko 5 za razliku od onog gore s remenom od nehrđajućeg čelika ima ležeran platneni remen. Osim toga tu je Hardlex staklo s brojčanikom od mineralnog kristala. Vodootporan je do 100 metara. 

Pročitajte više