Tech Advisor: Ovo je top 17 igara za PlayStation 5 u 2022. godini

Foto/Screenshot: Shutterstock/Playstation.com/YouTube

Pri kreiranju rubrike Index Shopping nastojimo izdvajati odlične proizvode koji se i nama sviđaju te odlične akcije i popuste. Ne objavljujemo proizvode koje i sami ne bismo kupili ili smatramo da njihova promocija nije u skladu s profesionalnim standardima. Neki proizvodi u rubrici Index Shopping mogu biti sponzorirani.

TECH ADVISOR je napravio popis od ukupno 17 PlayStation 5 igara za koje smatraju da su najbolje u 2022. godini. 

PlayStation 5 postoji već više od godinu dana te mnoštvo igara za njega dostupnih na platformi polako počinje dolaziti na svoje. Jedini problem je u tome što s toliko igara teško možete znati koje su vrijedne vašeg vremena i novca, piše Tech Advisor. 

Tu pomaže ekipa iz Tech Advisora sa svojim ultimativnim popisom najboljih igara za PS5 koje su trenutno dostupne. 

1. Ratchet & Clank Rift Apart

Cijena na popustu: 371.38 kn (49.12 €), PlayStation 

Nastavljajući nakon događaja Ratchet & Clank: Into the Nexus iz 2013., Rift Apart savršen je spoj nevjerojatne estetike na razini Pixara, čvrstog igranja i zanimljive priče. No čak i ako ju niste prije igrali, bit će vam zanimljiva. 

Titularni dvojac slijedi dr. Nefariousa u multiverzumu, skakućući između iznimno raznolikih otvorenih svjetova u pokušaju da spriječe komičnog neprijatelja da preuzme sve.

Kampanja od 15 do 20 sati ispunjena je svime i svačime, a postoji i razlog za ponovno igranje igre, s nizom varanja i skinova koji se otključavaju tijekom vašeg prvog igranja. 


2. Horizon Forbidden West

Cijena na popustu: 350.35 kn (46.50 €), amazon.de

Kad je tim Guerilla Gamesa prvi put sjeo da bi razmislio o Horizon Forbidden Westu, nastavku PS4 Zero Dawn igre, prva riječ na ploči sigurno je bila "više". Više oružja, više misija, više mehaničkih čudovišta, više vještina koje se mogu otključati, više izrade, još više sustava inventara.

Ovo je igra koja puno toga dodaje, ponekad i više no što je potrebno. Igrajući kao crvenokosa lovkinja Aloy u post-post-apokaliptičnoj budućnosti, imate zadatak otići na (zabranjeni) zapad kako biste skupili MacGuffine da biste ponovno izgradili AI koji bi trebao upravljati svijetom.

Zapad uglavnom izgleda slično kao istok, ali prikazan sa zadivljujućim detaljima zahvaljujući snazi ​​PS5. Igra je uglavnom ista (ima je samo više) iako poboljšano penjanje i nova mehanika plivanja pomažu Forbidden Westu da napreduje u svijetu nakon Daha divljine.


3. Elden Ring

Cijena: 529 kn (69.96 €), PlayStation 

FromSoftware ima reputaciju po posebno teškim igrama na tragu trilogije Dark Souls i nedavne Sekiro: Shadows Die Twice. Kao i ostale igre u developers kolekciji, igra je jednako prekrasna i još teža za svladavanje, ali ova se odvija u surovom otvorenom svijetu.

Daleko od toga da ste zaključani na strogom putu, možete krenuti svijetom kako vam odgovara, u usporedbi s većinom igara otvorenog svijeta s točno određenim ciljevima. Ovdje toga nema. Zapravo, ovdje ste ubačeni i jednostavno se očekuje da preživite.

Pohvale Elden Ringu idu za više stilova igre, s igračima koji se mogu prišuljati neprijateljima koji ništa ne sumnjaju, uništavati neprijatelje izdaleka čarolijama ili jednostavno priuštiti pakao svojim samostrelima. Jednostavno rečeno, ako vam se svidjela trilogija Dark Souls, svidjet će vam se ono što Elden Ring nudi.


4. Deathloop

Cijena na popustu: 277.18 kn (36.85 €), amazon.de

Deathloop, najnovija igra Arkanea, jedna je od trenutno najboljih igara dostupnih na platformi PS5, koja spaja pucnjavu, taktike, prekrasan otvoreni svijet koji se mijenja tijekom dana i, naravno, mnogo psovki.

Većina toga dolazi od protagonista Colta, koji se budi na otoku Blackreef i nađe se zaglavljen u vremenskoj petlji. Colt ubrzo otkriva da, kako bi uništio vremensku petlju, mora ubiti osam vizionara istog dana prije ponoći. Možda zvuči jednostavno, ali ti dosadni vizionari ne ostaju cijeli dan na jednom mjestu - i tu stvari postaju zanimljive.

Na vama je da istražujete regije Blackreef otoka u različito doba dana, pronalazite nove informacije, dobivate pristup novom oružju i nadograđujete svoje sposobnosti kako biste utjecali na vizionare. 


5. The Last of Us Part I

Cijena: 599 kn (79.22 €), PlayStation 

Klasik PS3 je remasteriran za izdanje PS4, a sada je remasteriran za PS5 – iako je ovo uglavnom još jedno grafičko ažuriranje. Ipak, igra je s razlogom znameniti klasik, a s obzirom na to da je njen nastavak jedan od najboljih originalnih naslova za PS5, pravi je užitak ponovno je igrati s istom razinom dotjeranosti.

Još jednom ćete stati u kožu zlovoljnog i negativnog Joela, koji ima zadatak prevesti tinejdžericu Ellie preko postapokaliptične sjeverne Amerike dok svladava druge preživjele, monstruozno zaražene, ali i samu divljinu.

Grafika je prerađena, od krajolika do modela likova, dok SSD PS5 također značajno poboljšava vrijeme učitavanja. Igra je također malo dotjerana, s poboljšanom neprijateljskom umjetnom inteligencijom i nekoliko drugih trikova posuđenih iz II. dijela – iako ne brinite, u svojoj srži ovo je još uvijek igra koju poznajete i volite.


6. Dying Light 2 Stay Human

Cijena: 529 kn (69.96 €), PlayStation

Dying Light 2 Stay Human nastavak je hit zombi igre iz 2015. koji uzima sve što nam se najviše sviđalo u izvorniku i podiže igru na višu razinu. Ovaj put igrate u koži Aidena, hodočasnika koji luta zaraženim svijetom kao neka vrsta postapokaliptičnog amazonskog vozača u potrazi za svojom davno izgubljenom sestrom Mijom.

Odvijajući se u zidinama okruženom gradu Villedoru, prostrani postapokaliptični gradski krajolik posljednji je bastion čovječanstva – problem je što zombiji također lutaju otvorenim svijetom. Borba je jednako zadovoljavajuća, a priča zanimljiva kao i uvijek.

Jedina smetnja je to što postoje ogromna područja karte (vidljiva dalekozorom na visokim zgradama) koja su nedostupna pri pokretanju igre, a dolaze u obliku plaćenog DLC-a kasnije u igri. Prvo, Bloody Ties, trebalo bi biti dostupno na konzolama i PC-ima u listopadu.


7. Assassin’s Creed Valhalla

Cijena: 519 kn (68.64 €), PlayStation

Assassin’s Creed Valhalla je RPG otvorenog svijeta s nordijskom tematikom. Uskočite u krznene cipele Eivora the Wolf-Kisseda i uputite se u staru Englesku kako biste sklapali saveze, obilazili veliki i raznoliki otvoreni svijet, pa čak i pljačkali gradove i samostane u pokušaju da dobijete zalihe za poboljšanje vlastitog imanja.

Priča je zanimljiva, s ključnim trenucima odlučenim vašim postupcima koji utječu na ishod igre na nepredviđene načine, a budući da je riječ o Assassin's Creedu, ima mnogo sporednih misija, zagonetki koje treba odgonetnuti, poganskih bogova koje treba umiriti i halucinantnih stanja sna za istraživanje.

S kombinacijom zadovoljavajuće brutalne borbe, pojednostavljenog, ali učinkovitog sustava oružja, izrazito prilagodljivog lika i šarmantnog otvorenog svijeta ispunjenog misterijima i uskršnjim jajima, vjerojatno ćete se izgubiti na stotine sati u prekrasnom svijetu koji je stvorio Ubisoft.


8. Stray

Cijena: 219 kn (28.96 €), PlayStation

Kao što ime sugerira, uskačete u cipele (odnosno šape?) neimenovane mačke lutalice u post-ljudskom svijetu. Nakon što se spotakne i upadne u kanalizaciju grada ograđenog vrtovima u kojem žive roboti, mačka ima zadatak pronaći izlaz i saznati što se stvarno dogodilo u oronulom gradu.

Lik mačke je šarmantan kao što možete zamisliti, s prepoznatljivim mačjim karakteristikama kao što su mjaukanje na zahtjev, grebanje po površinama, pa čak i razbijanje čaša/tanjura/bilo čega drugog s površina dok istražujete.

Iako ima vrlo malo govornog dijaloga izvan glavnih scena, igra odlično prenosi priče i emocije stanovnika grada koji koriste AI, a kroz opcijska sjećanja koja otkrijete bolje ćete razumjeti post-ljudski svijet u kojem se nalazite.

Ako ste ljubitelj mačaka, robota i postapokaliptičnih svjetova, Stray nudi nešto intrigantno i malo drugačije od većine igara u 2022.


9. Returnal

Cijena na popustu: 407.32 kn (53.87 €), PlayStation 

Ako ste obožavatelj ponuđenog roguelike iskustva, izgubit ćete sate u predivno detaljnom, ali sumornom svijetu Atroposa. Igrate kao Selene, koja se srušila na tuđi planet i zapela u vremenskoj petlji koja je vraća na mjesto pada svaki put kad ona (ili vi, igrač) umre.

To je napeta igra koja podiže adrenalin, posebno kasnije kada neprijatelji postaju složeniji, smrtonosniji i nepredvidljiviji. Nikada niste predaleko od smrti u Returnalu i iako biste u početku mogli biti frustrirani, uskoro ćete prihvatiti petlju.

Priča je privlačna i tajanstvena, a morat ćete obratiti pozornost na male detalje ako doista želite razumjeti što se događa na Atroposu. Na stranu priča i igrivost, Returnal je savršen naslov za prikaz tehnoloških i grafičkih mogućnosti PS5.


10. Resident Evil Village

Cijena: 299 kn (39.55 €), PlayStation

Protagonist 7-a Ethan Winters se vraća, ovaj put nasukan u istočnoeuropskoj divljini, i pokušava spasiti svoju kćerkicu. Dok prolazite kroz titularno selo (neočekivano puno vukodlaka), morate se boriti protiv četiri lokalna gospodara i dame, od kojih svaki ima svoju vlastitu domenu.

Sada već ozloglašeni Lady Dimitrescu dvorac najbliži je klasičnoj Resi, ali ostali segmenti uključuju noćnu moru bez borbe u kući punoj lutaka, vodeni dio usredotočen na zagonetke i borbom ispunjeno trčanje kroz zombi kiborg tvornice. 


11. Lego Star Wars: The Skywalker Saga

Cijena: 449 kn (59.38 €), PlayStation 

Hype podignut oko ove igre je bio opravdan. Lego Star Wars: Saga o Skywalkeru prepuna je ne samo sadržaja iz svih 9 filmova već i čitavog niza tajni i uskršnjih jaja koje treba otkriti usput. 

Najnoviji Lego naslov omogućuje vam da se približite akciji i bolje cijenite zamršenosti ispunjene Lego kockama u različitim okruženjima igre. Pucanje je i dalje uglavnom trčanje s puškom, ali novi kut kamere znači da sada imate opciju da se sklonite i naciljate nišanom za tradicionalnije iskustvo pucanja.

Tu je i novo stablo vještina koje će vam omogućiti da nadogradite moći i sposobnosti različitih klasa likova dok igrate, pružajući više poticaja da zgrabite razne kolekcionarske predmete na svakoj razini dok se probijate kroz obranu Galaktičkog Carstva.

Jedina stvarna mana The Skywalker Sage je korisničko sučelje; čak i dugogodišnjim obožavateljima Lego igara razni sustavi za otključavanje likova, kao i kupnja nadogradnji vještina, mogu biti previše na momente. 


12. Far Cry 6

Cijena: 242.46 kn (32.18 €), amazon.de

Far Cry serijal je imao malu krizu posljednjih godina, s Far Cry Primal, Far Cry New Dawn, pa čak i Far Cry 5, ali Far Cry 6 vraća stvari na izmišljeni karipski otok Yara. Otok je prekrasan, u rasponu od gustih šuma, preko malih sela, do velikih gradova s ​​neboderima (prvi u seriji!), ali njegovi su stanovnici pod diktatorom Antonom Castillom.

Svaka igra Far Cry treba OTT antagonista, a Castillo je upravo to te tjera otočane da ustanu protiv njega dok on skrnavi otok i njegove stanovnike u pokušaju da stvori prvi lijek protiv raka na svijetu.

Pucnjava je usredotočena na oružje domaće izrade, koje varira od cool (poput bacača plamena) do potpuno ludog (pištolj za CD player?), uz izvrstan osjećaj i glatke pokrete koji ostavljaju pucnjave fluidnima i uzbudljivima.


13. Demon's Souls

Cijena na popustu: 335.44 kn (44.36 €), PlayStation 

Remake iznimno teškog PS3 RPG-a iz 2009. Ovo je više od običnog remastera s obiljem popravaka kvalitete života. Međutim, igra je jednako teška i, poput Dark Souls igara koje su uslijedile, nagrađuje igrače koji su voljni ići opet, i opet, i opet da se bore sa svakim bossom (a često čak i redovitim neprijateljima između).

Ovo nije najbolja Souls igra, ali je svejedno odlična i daleko najljepša zahvaljujući PS5. 


14. Call of Duty Vanguard

Cijena na popustu: 289.50 kn (38.29 €), PlayStation

Call of Duty: Vanguard je posljednja u seriji, a radnja je smještena u vrijeme Drugog svjetskog rata – ili baš u trenutku kada završava, ako ste jedan od rijetkih ljudi koji igraju kampanju za jednog igrača ove igre.

Iako je kraća od prethodnih kampanja, ona je nezaboravna, sa sjajnim likovima i holivudskim vizualima koji će vas natjerati da se opustite i stvarno cijenite koliko su FPS igre napredovale u posljednjih 20 godina.

Kampanju na stranu, sve je u multiplayer modovima, kojih ima mnogo, uključujući zabavan, ali osnovni Zombie mod. No više-manje je identična kao i prethodnik, ima zadovoljavajuće brzu pucačinu, niz ubojstava i mnoštvo skinova za otključavanje.


15. Jurassic World Evolution 2

Cijena: 449 kn (59.38 €), PlayStation

Jurassic World Evolution 2 nastavak je prve igre upravljanja parkom s dino temom koji ima brojna poboljšanja naspram prethodnika. Dinosauri su detaljniji, a osim toga dostupni su i leteći i vodeni dinosauri, s posebnom kupolom koja je potrebna da zadrži leteće stanovnike ili barem pokuša.

Ako vam se sviđa ideja o dizajniranju vlastitih dino utočišta, Jurassic World Evolution 2 je savršeno mjesto za početak.


16. No Man’s Sky

Cijena: 379 kn (50.13 €), PlayStation

No Man’s Sky je imao problematičan početak 2016., a Hello Games je kontinuirano radio na igri zadnjih pet godina te je ona u trenutnom stanju gotovo neprepoznatljiva u usporedbi s originalom.

Istražujete planete u njihovoj punoj veličini, a igra se stalno širi i u pogledu performansi i novih značajki putem besplatnih proširenja. Postoji čak i podrška za više igrača. Ovo je jednostavno najbolja igra za istraživanje svemira trenutno dostupna na platformi, koja nudi iznimnu vrijednost za novac.


17. Spider-Man Miles Morales

Cijena na popustu: 260.42 kn (34.44 €), PlayStation

Ako ste voljeli igrati Marvelov Spider-Man na PS4, tada će vam se svidjeti nastavak usmjeren na Milesa Moralesa. Kampanja je relativno kratka te ćete vjerojatno poželjeti više. 

S regularnim Spideyjem na odmoru, Miles mora patrolirati ulicama New Yorka, a kao što možete zamisliti, stvari ne idu po planu. Spider-Man Miles Morales iskorištava snagu PS5 da bi pružila kinematografsko iskustvo igranja koje se ponekad čini više poput Marvelovog filma nego igre.


Kompletan popis najboljih PS5 igara možete vidjeti na Tech Advisor stranici