U izradi su pametne leće. Evo što donose

Foto: xpanceo.com

Pri kreiranju rubrike Index Shopping nastojimo izdvajati odlične proizvode koji se i nama sviđaju te odlične akcije i popuste. Ne objavljujemo proizvode koje i sami ne bismo kupili ili smatramo da njihova promocija nije u skladu s profesionalnim standardima. Neki proizvodi u rubrici Index Shopping mogu biti sponzorirani.

Tvrtka Xpanceo, sa sjedištem u Dubaiju, na ovogodišnjem je Mobile World Congressu predstavila prototipe četiriju različitih pametnih leća. Za razliku od pametnih naočala, ove pametne leće biste lakše uklopili u svoju svakodnevicu te ih osobe koje vas gledaju ne bi ni vidjele. Tehnologija bi tako bila dio korisnika.

Završna ispitivanja očekuju se 2026.

Predstavili su holografske pametne kontaktne leće, leće s biosenzorom, leće s nanočesticama za bolji vid i prozirne elektroničke leće.

Holografski objektiv je zapravo leća za miješanu stvarnost (XR). Biološki senzorski objektiv može mjeriti tlak u očima i upozoriti nositelja na moguće probleme s glaukomom. Leća s nanočesticama može pružiti super vid, uključujući mogućnosti zumiranja. Transparentna elektronička leća ima svoje posebne mogućnosti.

No, treba još jednom ponoviti da su ove leće prototipi te ih još nitko nije isprobao u očima, a Xpanceo kaže da su trenutno u procesu prijave za medicinsko testiranje. Kažu i kako će završna ispitivanja započeti 2026., a još uvijek je u tijeku rad na neurosučelju i nekim aspektima proširene stvarnosti, prenosi Tech Radar.

Tvrtka koristi 2D materijale koji podržavaju napredni dizajn pametnih kontaktnih leća, fleksibilnu i prozirnu elektroniku tanke tek nekoliko nanometara te umjetnu inteligenciju.

Xpanceo svoje pametne kontaktne leće vidi kao uređaj koji prati zdravstveno stanje, uključujući razinu glukoze, krvni tlak, kortizol i više. Iz tvrtke najavljuju integraciju neuronskog sučelja, što implicira korištenje mozga za upravljanje pametnim lećama.

Pročitajte više