Uz viralno pravilo od 9 dolara uštedjet ćete puno novca. Evo kako

Screenshot: TikTok

Pri kreiranju rubrike Index Shopping nastojimo izdvajati odlične proizvode koji se i nama sviđaju te odlične akcije i popuste. Ne objavljujemo proizvode koje i sami ne bismo kupili ili smatramo da njihova promocija nije u skladu s profesionalnim standardima. Neki proizvodi u rubrici Index Shopping mogu biti sponzorirani.

MLAĐE se generacije sve više bore protiv pretjerane potrošnje novca. Neki si ne mogu priuštiti visoke troškove, neki ne žele trošiti, a neki žele smanjiti količinu otpada. Među novijim trendovima je i glasno budžetiranje, čiji pristaše otvoreno i glasno govore da ne žele trošiti novac na stvari koje im nisu potrebne ni važne. Još jedan trend nam stiže s TikToka, a u pitanju je pravilo od devet dolara.

Za novčanik i okoliš

Ovo je pravilo osmislila tiktokerica Isabelle Koristas (@isabellekoristas) koja ga je osmislila kako bi kontrolirala svoju potrošnju. Nije više htjela kupovati novu odjeću i preurediti cijeli stan samo zato što joj se neki aspekti onoga što ima nisu sviđali. Odlučila je to popraviti.

"Osmislila sam ga prije nekoliko godina kad sam jako željela promjenu, a nije imalo smisla da se preselim ili obnovim cijeli ormar. To rijetko ima smisla", rekla je. "Razmislite o stvarima koje vam smetaju i koje želite poboljšati." Primjerice, staru vestu ne morate baciti. Koristas je kupila uređaj za uklanjanje mucica za 9 dolara i obnovila je. Cilj je poboljšati što imamo, a ne zamijeniti.

@isabellekoritsas #1 ♬ original sound - isabelle

No zašto baš 9 dolara? "Tih 9 dolara je obično dovoljno da riješim problem", pojasnila je Koristas. "Imala sam puno vesta koje mi se više nisu sviđale, koje nisam nosila i samo su mi stajale u ormaru. Htjela sam kupiti nove, ali razmislila sam i shvatila da to nije održivo, da je skupo i da trebam cijeniti što imam."

Ulaganjem u jedan uređaj za uklanjanje mucica od 9 dolara zapravo je obnovila odjeću u svojem ormaru. Da je kupila novu odjeću kad je htjela, potrošila bi puno više novca i stvorila puno više otpada. Njezino pravilo od 9 dolara ne samo što je dobro za novčanik, već i za okoliš.

"Zato učim šivati"

Kao drugi primjer je navela nezadovoljstvo prostorom u kojem živimo, "Primjerice, osjećate se kao da prostor u kojem živite nije čist. Recimo, ja sam u unajmljenom stanu, zidovi su uglavnom bijeli. Što sad? Mogu prebojati zidove ili nalijepiti tapete ili uložiti u TikTok trendove uređenja prostora, ili mogu kupiti čarobnu gumicu i počistiti zidove. To je jeftinije od 9 dolara."

Na sličan je način spriječila i selidbe. Naime, zbog puno stvari koje ima bi se preselila u veći stan, no ipak je odabrala potrošiti nekoliko dolara na proizvode za pohranu koji su joj uštedjeli prostor, a kako se nije još jednom selila, uštedjela je i vrijeme i novac.

Video je do sada prikupio preko 1.6 milijuna pregleda na TikToku i privukao mnoštvo pozitivnih komentara: "Ovo je znak da kupim usisavač mucica", "Nije normalno da je za toliko nas normalno zamijeniti umjesto popraviti, trebalo bi biti obrnuto", "Svaki put kad kupujem odjeću zapitam se hoću li je nositi 25 puta", "Zato učim šivati".

Mnogi su podijelili i svoje načine uštede: "Više od 9 dolara, ali ja volim odnijeti svu odjeću krojaču", "Premještanje namještaja čini prostor zanimljivijim", "Kupila sam nove vezice umjesto da zamijenim tenisice", "Krema za cipele je meni odlična. Nije skupa, a čini veliku razliku".

Pročitajte više