Više nikada nećete ubiti biljku: Hrvatski studenti osmislili pametnu teglu za cvijeće

Foto: Press

Pri kreiranju rubrike Index Shopping nastojimo izdvajati odlične proizvode koji se i nama sviđaju te odlične akcije i popuste. Ne objavljujemo proizvode koje i sami ne bismo kupili ili smatramo da njihova promocija nije u skladu s profesionalnim standardima. Neki proizvodi u rubrici Index Shopping mogu biti sponzorirani.

POČETKOM godine pisali smo o pametnoj IoT posudi za biljke koja je prvi proizvod mladih studenata varaždinskog Fakulteta organizacije i informatike Sveučilišta u Zagrebu. Radi se o pametnoj tegli za biljke koja nakon skeniranja uvjeta u prostoru putem vlastitih senzora korisniku preporučuje optimalne vrste biljaka za taj prostor, a nakon sadnje potpuno automatizirano vodi brigu o biljci temeljem prikupljenih podataka iz njenog okruženja.

"Choncha automatski zalijeva bilje i prati sve važne životne uvjete, a to čini koristeći ugrađene senzore za praćenje vlažnosti tla, vlažnosti zraka, temperature i razine osvjetljenja", opisuju proizvod na službenoj stranici.

Sada su studenti pokrenuli Kickstarter kampanju za financiranje razvoja i proizvodnje njihove inovativne pametne posude za biljke. "Naša pametna posuda za biljke dizajnirana je kako bi uštedjela vrijeme korisnicima i poboljšala zdravlje i dugovječnost njihovih biljaka", pišu na Kickstarter stranici. 

Ako odlučite poduprijeti njihovu kampanju, uz to što ćete dobiti jednu od prvih pametnih posuda za biljke, podržat ćete i njihovu misiju da vrtlarstvo učine pristupačnijim i ugodnijim za sve. Kampanju možete podržati i s manjim iznosima, no ako ih podržite s 59 dolara (54.78 eura) naviše, onda dobijete i pametnu teglu i aplikaciju koja ide uz nju.

Prema stranici, s isporukom tegli bi krenuli u 9 mjesecu 2023. godine. Kickstarter kampanju možete vidjeti ovdje