Özil nacionalističkom tetovažom šokirao Nijemce

Foto: EPA

MESUT ÖZIL (34) objavio je kraj igračke karijere u ožujku. Nekadašnji njemački reprezentativac naveo je da su učestale ozljede razlog zbog kojeg prestaje s aktivnim igranjem nogometa. Njegov posljednji bio je turski Istanbul Basaksehir, za koji je zbog navedenih ozljeda prošle sezone nastupio sedam puta.

Özil je poznat po svom velikom prijateljstvu s turskim predsjednikom Recepom Tayyipom Erdoganom, a Nijemce je razljutio svojom novom tetovažom. Na lijevoj strani grudi istetovirao je simbol Sivih vukova - skupine koja se deklarira kao ekstremna desnica.

Što je Sivi vuk?

"Pretjerani nacionalizam i grupno neprijateljstvo kao što su rasizam i antisemitizam karakteriziraju ideologiju desničarskog ekstremističkog pokreta Ülkücü koji se širi u Njemačkoj, a čiji je simbol sivi vuk", piše u izvješću turskog desničarskog ekstremizma u Njemačkoj.

Od prosinca 2022. u Njemačkoj je okupljeno preko 11 tisuća pristalica ove grupe, a Sivi vukovi se smatraju najvećim desničarskim ekstremističkim pokretom u Njemačkoj. Oni tursku doživljavaju kao superiornu nacionalnost i kulturu te omalovažavaju razne tobožnje protivnike poput Armenaca, Grka, Židova, Kurda ili Amerikanaca.

Novinar Tobias Huch na Twitteru je potvrdio ovu vijest, a ljevičarski političar i nekadašnji berlinski zastupnik Hakan Tas, koji je tvitao Özilovu fotografiju, potvrdio je Berliner Zeitungu autentičnost tetovaže. Özil je karijeru započeo u Schalkeu, iz kojeg je prešao u Werder Bremen.

Velika karijera

Nakon što se istaknuo odličnim predstavama na Svjetskom prvenstvu, 2010. napravio je transfer u Real Madrid gdje je proveo tri sezone. Zatim je za 47 milijuna eura prešao u Arsenal, a ondje se zadržao sve do 2021. godine. Još je igrao za Fenerbahče te već spomenuti Basaksehir.

U klupskoj karijeri ukupno je skupio 598 nastupa i zabio 98 golova, dok je za Njemačku u 92 utakmice postigao 23 gola. S reprezentacijom je postao prvak svijeta 2014. godine. Od individualnih dostignuća vrijedi izdvojiti da je čak pet puta proglašen najboljim njemačkim igračem godine, a dvaput je uvršten u najboljih 11 po izboru UEFA-e. U sezoni 2015./2016. bio je najbolji asistent Premier lige.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.