TRANSFERI

11 besplatnih. Pred kraj prijelaznog roka može ih se dovesti bez kune

Grafika: Index

KRAJ prijelaznog roka u većini zemalja je 5. listopada, do kada se moraju registrirati igrači za europska natjecanja. Kreće dakle ludnica završnice prijelaznog roka i paničnog last-minute šopinga.

Pri tome klubovi u lovu na pojačanja imaju važnu olakšicu. Na tržištu je niz uglednih i slobodnih nogometaša koje se može dovesti bez odštete. 

Osim što su u tom pogledu besplatni, atraktivni su i jer to što nemaju poslodavca iz pregovora isključuje jednu od tri inače neizostavne strane. U danima kada je svaka minuta bitna, to bitno skraćuje vrijeme potrebno za zaključenje posla.

Zato ovakvi igrači predstavljaju dobar ulov. Barem neki od njih.

Evo momčadi od 11 besplatnih koje se može odmah dovesti:

Luca Zidane (22) Dijete Zinedinea i Reala napustio je klub u kojem je cijeli život, ali za čiju je seniorsku momčad odigrao samo dvije utakmice. Prošlu sezonu proveo je na posudbi u Racingu iz Santandera u drugoj ligi. Bio je standardan i jedan od najboljih u momčadi čiji je gol čuvao, ali to nije pomoglo Racingu da se spasi od ispadanja, kao ni Zidaneu junioru da nađe novi klub nakon što ga je onaj očev otpisao.

Nathaniel Clyne (29) Kada ga je Liverpool prije pet godina kupio od svog najdražeg samoposluživanja Southamptona, važio je za jednog od najboljih desnih bočnih te bio označen kao dugoročno rješenje za bekovsku poziciju Redsa i reprezentacije Engleske. Međutim, zbog ozljeda leđa i križnih ligamenata propustio je gotovo 100 utakmica za Liverpool, a spominjalo se da su za njegove prečeste izostanke krivi i problemi s drogom. Dolaskom Trenta Alexander-Arnolda potpuno je potonuo u zaborav. Ipak, igrač s gotovo 250 nastupa u vrhunskom nogometu i u njegovim godinama zaslužuje još jednu priliku.

Ezequiel Garay (34) Real ga je kupio prije 12 godina. Nije postao novi Ramos, ali stoper s 32 utakmice za Argentinu svejedno je napravio impresivnu karijeru u vrhunskim klubovima. Igrajući za Benficu, Zenit i Valenciju osvojio je sve. Nema momčadi kojoj prekaljeni branič s 200 utakmica u La Ligi i 80 u europskim kupovima ne bi bio pojačanje i bolje nam je da što prije završimo ovaj tekst jer bi do trenutka njegove objave Garay već mogao imati klub. 

Daniel Schwaab (32) Igrajući za Freiburg, Bayer i Stuttgart sakupio je 188 utakmica u Bundesligi, a prije četiri godine prešao je u PSV, za koji je nastupio 130 puta. Nizozemski velikan nije mu produljio ugovor, ali za Schwaaba se može naći mjesto u bilo kojoj od liga Petice. 

Ivan Strinić (33) Milan ga je doveo u ljeto 2018. Nažalost, ubrzo mu je ustanovljena srčana mana, zbog koje je propustio par mjeseci, a kada se vratio, ozljede su ga spriječile da zaigra za Rossonere. Usprkos tome što je bez angažmana još od ljeta prošle godine i što nije u najboljim godinama, Strinića Transfermarkt cijeni na čak 2 milijuna eura. To je najbolji odgovor brojnim hejterima ovog vrijednog igrača.

Benat Extebarria (33) Legendarni veznjak La Lige (251 nastup, 17 golova, 31 asistencija) te Athletic Bilbaa (242 utakmice), koji je veliki trag ostavilo i u Betisu (118/15/12) u zadnje dvije sezone u baskijskom klubu ispao je iz prve momčadi. Zato je u našoj starter. 

Yohan Cabaye (34) Frazetina "pregršt iskustva" kao da je napisana za ovog igrača, koji pokriva sve pozicije na centru. U profesionalnoj karijeri je za Lille, Newcastle, PSG, Crystal Palace, Al-Nasr i Saint-Etienne odigrao 543 utakmice, postigao 70 i namjestio 59 golova. Za reprezentaciju Francuske igrao je 48 puta. 

Mario Gotze (28) Nevjerojatno je da igrač njegove kvalitete, iskustva i referenci nema klub, ali to nama bitno olakšava sastavljanje ove momčadi. Strijelac gola koji je Njemačkoj 2014. donio svjetski naslov krenuo je prema dolje nakon što je godinu ranije počinio "izdaju" prelaskom iz Borussije Dortmund u Bayern. Vratio se u Dortmund 2016., ali nije uspio ponoviti igre od ranije. Nakon što mu Borussia nije produljila ugovor kontaktirao ga je Bayern, ali Gotze još čeka. Igrač koji je osvojio pet njemačkih naslova, četiri kupa te koji u vrhunskom nogometu ima preko 350 nastupa te po 100-tinjak golova i asistencija, ima pravo na to.

Jose Callejon (33) Nakon što je igrajući za Real i Espanyol sakupio preko 180 utakmica, 2013. je otišao u Napoli i postao legenda. Za talijanskog velikana odigrao je 349 utakmica, postigao 82, namjestio 78 golova i osvojio dva kupa. Najbolji slobodni krilni igrač na tržištu teško da će dočekati kraj prijelaznog roka bez kluba.

Edinson Cavani (33) Najvrjedniji slobodni igrač na tržištu (20 milijuna eura) s punim pravom zaslužuje taj status. Nakon što je u 138 utakmica za Napoli postigao 104 gola, prije sedam godina prešao je u PSG. Tamo je s 200 golova postao najbolji strijelac u povijesti, a sada traži novi klub. Ovog ljeta povezivalo ga se s Realom, Atleticom, Benficom i Beckhamovim Interom iz Miamija, ali jedan od najboljih strijelaca u prethodnom desetljeću još nema klub. 

Mario Mandžukić (34) Najborbeniji slobodni igrač na tržištu, bez kluba je otkako je prije tri mjeseca napustio katarski Al-Duhail. Bivši igrač Marsonije, Zagreba, Dinama, Wolfsburga, Bayerna, Atletica i Juventusa te vječni ratnik, spreman je za zadnjih juriš. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.