Cedevitina ofenziva: Stigli Goran Suton i Predrag Šuput!

U CEDEVITI su ozbiljno naumili stvoriti mega-momčad koja bi taj mladi klub konačno odvela do prvog naslova prvaka, ili Hrvatske ili regije, a možda i oboje.

Najvećim pojačanjem smatra se iskusni srpski stručnjak Božo Maljković koji je ovog ljeta zasjeo na klupu. Nakon toga stigla su i dvojica hrvatskih reprezentativaca Lukša Andrić i Marko Tomas te Bracey Wright.

Goran Suton danas je dres Cibone zamijenio za dres Cedevite te tako dodatno osnažio unutarnju liniju. S centrom rođenim u Sarajevu 1985. koji je s Michigan State Spartansima igrao NCAA finale 2009. potpisan je dvogodišnji ugovor, a prvom okupljanju Cedevite priključit će se u ponedjeljak, kada započinju pripreme za novu sezonu. Trenutačno je u SAD-u.

Suton je prošle sezone bio jedan od stožernih igrača Cibone koja je osvojila naslov prvaka Hrvatske, a Suton je u domaćem prvenstvu na parketu provodio prosječno 18.8 minuta i za to vrijeme upisivao po 10.2 koševa i 6.6 skokova. Igra na obje unutarnje pozicije, a krasi ga odličan vanjski šut i skok.

Goran Suton napustio je ratno Sarajevo s obitelji 1992. Osam godina kasnije, kao petnaestogodišnjak odlazi bratu u Sjedinjene Države gdje završava srednju školu i sveučilište Michigan State za čije je Spartanse u NCAA igrao četiri godine. Vrhunac sveučilišne karijere svakako je NCAA finale 2009. u kojem su Spartansi, s trenerom Tomom Izzom izgubili od North Caroline, s Lawsonom i Hansbroughom 89:72 uz Sutonovih 17 koševa i 11 skokova. U posljednjoj sezoni 08/09 Suton je ubacivao po 10.1 koševa uz 8.2 skokova, što mu je donijelo draft i 50. pick u Utah Jazz za koje je igrao u predsezoni 09/10 te prelazak u ruski Spartak St. Peterburg za koji je zbog ozljede odigrao tek 6 utakmica. 10/11 igra u talijanskom prvenstvu za Biellu uz prosjek 9 koševa i 7.4 skokova po utakmici. Prošle je sezone sa Cibonom igrao ULEB Eurokup, uz 5.7 koševa i 4 skoka u 6 utakmica, u ABA ligi je upisivao po 9.3 koševa i 5.2 skokova a u domaćem prvenstvu po 10.2 koševa i 6.6 skokova. Na širem je popisu hrvatske reprezentacije.

Stigao i Predrag Šuput iz Brose Basketsa

Kockice rostera Cedevite za prvu euroligašku sezonu upotpunit će i dolazak 35-godišnjeg 200 cm visokog krilnog igrača Predraga Šuputa, koji je posljednjih pet sezona branio boje njemačkog euroligaša Brose Basketsa. Šuput je rođen u Gospiću 1977. iz kojeg odlazi u Vojvodinu kao osamnaestogodišnjak, a prvi košarkaški angažman dobio je u Spartaku iz Subotice. Igrao je i za Vojvodinu, Partizan i Hemofarm prije odlaska u njemački Bamberg.

"Iskreno, nisam se nadao potpisu za Cedevitu. Imao sam ponude u Njemačkoj kada me je pozvala Cedevita. Euroliga, Božo Maljković. Sjajna stvar pri kraju karijere. Super! Stvarno sam iznenađen i jako sretan što dolazim u Zagreb“, rekao je Predrag Šuput koji se nalazi kod obitelji u Apatinu. U Zagreb stiže u nedjelju i od ponedjeljka starta s pripremama Cedevite.

Iskusni igrač i lani je potvrdio euroligašku kvalitetu. Podsjetimo, s Broseom je igrao u skupini Eurolige protiv Zagreba. U dvije utakmice prosječno 19.5 minuta na parketu, 12 koševa i 4.5 skokova. "Ono što mogu dati Cedeviti svakako je borbenost, srce, iskustvo. Nadam se da ću, s obzirom da sam igrao Euroligu i s Partizanom i s Bambergom, s tim iskustvom pomoći momčadi da napravi odlične rezultate."

Šuput uspoređuje Brose Baskets i Cedevitu kao slične projekte.

"U Njemačkoj mi je bilo odlično. Sjajni uvjeti i organizacija osigurali su Bambergu vrh njemačke klupske scene. Slično se događa i sa Cedevitom koja je u kratkom roku napravila veliki skok. Bamberg je do kontinuiteta došao i dugogodišnjim zadržavanjem momčadi na okupu. No trud i ulaganje na kraju uvijek donesu i rezultate", kaže Šuput koji je s Bambergom osvojio posljednja tri naslova prvaka Njemačke uz dva uzastopna osvojena Kupa.

"Vidim da su došli Andrić i Tomas koji su igrali Euroligu s turskim momčadima, od sportskog direktora Mamića čujem da će se ovih dana potpisati još igrača. Cedevitu ove sezone očekuje puno toga dobroga i nadam se da će se klub dići za još jednu stepenicu prema gore".

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.