Crveni za povijest: Split izbacio Čornomorec

VELIČANSTVEN, gotovo pa senzacionalan uspjeh ostvarili su nogometaši RNK Splita. Odigravši 0:0 s Čornomorecom u Odessi, obranili su zalihu od 2:0 koju su ponijeli iz Splita te više nego zasluženo se plasirali u četvrto kolo Europa lige. Premda je i ovaj rezultat daleko najveći uspjeh u povijesti Crvenih, Splićane još samo jedan korak dijeli od plasmana u skupinu Europske lige, a protivnika u završnom pretkolu saznat će nakon ždrijeba u petak.
 
Splićani su u Odessi odigrali jednu sjajnu, hrabru i pametnu utakmicu. Osim početnog pritiska, koji je trajao nekih 15, 20 minuta, kad se igrala viktorija pred vratima Splita, a od rezultatskog minusa Splićane je čuvao fantastični Andrija Vuković na golu, domaćin do kraja utakmice gotovo da nije imao ni viziju ni plan kako probiti odličnu splitsku obranu.
 
Već u drugoj minuti Ukrajinci su imali matnu situaciju. Sviran je indirekt na nekih 18 metara od gola Vukovića, a onda vratar Splita najprije brani bombu Aržanova, a zatim iz odbijanca i zicer Sivakova s pet metara. U 11. minuti udarac Teikeua zaustavlja greda, a nešto poslije istog igrača zaustavlja i sjajni Vuković.
 
I to je nekako bilo sve od Črnomoreca. Splićani su se pribrali i rutinski su zaustavljali svaki pokušaj domaćih igrača. Istini za volju, igra Črnomoreca se svela na igru stopera koji bi izlazili duboko van svog kaznenog prostora i dugim loptama tražili svoje napadače. Nakon što su se igrači Splita privikli na takav stil igre, do kraja utakmice praktički nisu imali problema i pametnom i smirenom igrom su odbijali jalove napade domaćih.
 
Osim igrača utakmice, golmana Vukovića, u redovima Splita treba posebno istaknuti Bellea, koji je bio prava enigma i napast za obranu Ukrajinaca. Lijevi bek Črnomoreca, Slinkin, dugo će pamtiti splitskog Kamerunca.
 
Crveni su tako nakon armenske Mike i izraelskog Hapoela Beer Sheve, izbacili i Čornomorec, klub koji je prošle sezone dvaput pobijedio zagrebački Dinamo u skupini Europske lige te je poslije ispao od slavnog Lyona (0:0. 0:1).
 

 

'

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.