Dan prije utrke za VN Bahreina prosvjednik pretučen na smrt

SITUACIJA u Bahreinu, pred sutrašnju utrku Formule 1 za Veliku nagradu Bahreina, sve je gora. Jedna osoba poginula je nakon sukoba prosvjednika s policijom. Tijelo preminule osobe pronađeno je u selu Shakhoura, koje se nalazi u blizini grada Manama.

Strani mediji javljaju kako je riječ o 37 - godišnjem muškarcu pod imenom Salah Abbas Habib, a njegovo tijelo pronađeno je u vrijeme kvalifikacijske vožnje Formule 1 u Bahreinu. Prosvjednici su povodom nove smrti ukazali na goruće probleme u njihovoj zemlji, te su još jednom zatražili da se sutrašnja utrka otkaže.

"Vlada koristi utrku Formule 1 kako bi provodila svoju PR kampanju. No, ne ide joj onako kako je zamislila", rekao je aktivist za ljudska prava Nabeel Rajab.

Podsjećamo, 2011. godine VN Bahreina nije održana zbog velikih demonstracija u toj zemlji, koju je zahvatio val Arapskog proljeća. Više od 50 osoba izgubilo je svoje živote, a čelnici F1 odlučili su tada otkazati utrku.

Princ Al Khalifa: Ako se utrka otkaže pobunjenici su dobili jednu bitku

Ove godine F1 nije si smjela dopustiti otkazivanje utrke zbog kako kažu "komercijalnih razloga". Sličnog je mišljenja i bahreinski princ Salman bin Hamad bin Isa Al Khalifa, koji je izjavio da se utrka mora održati, jer inače ako se ne održi pobunjenici su dobili jednu bitku.

"Utrka mora biti održana. Ne smije se otkazati inače su pobunjenici dobili jednu bitku. Pokušavamo uvesti red u državu. I ova utrka je naša zajednička borba. Uspijemo li organizirati ovu utrku u redu, napravit ćemo i sljedeće stvari na pravi način. Moramo se boriti za normalan život", poručio Al Khalifa.

Cameron: Bahrain nije Sirija, tamo vlast podupire reforme

Britanski premijer David Cameron poručio je bahreinskim vlastima da omoguće svojim građanima slobodne prosvjede:


"Bahrain nije Sirija. Tamo se reforme događaju vrlo brzo i drago mi je što bahreinska vlast podupire te reforme", tvrdi Cameron.

Međutim, s britanskim premijerom ne slaže se aktivist za ljudska prava Peter Tatchell, koji smatra da bi se Formula 1 trebala povući iz te zemlje:

"U vrijeme svakodnevnog ubijanja prosvjednika u Bahreinu ne bi smjela održati utrka. Ta utrka podupite režim koji ubija svoje građane", tvrdi Tatchell.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.