Denis Marjanović: Mladim borcima iz BiH nedostaje podrška države

Foto: Fightsite

NAKON poraza od Ibrahima El Bounia, Denis Marjanović je dobio drugu priliku u FFC-u, a prošle godine u Poreču je savladao sunarodnjaka Mesuda Selimovića. Sad napokon ima priliku nastupiti u svojoj domovini, no u Sarajevu, gradu gdje trenutno trenira njegov protivnik Boban Krušić iz Crne Gore.
 
U Poreču si se borio protiv Mesuda Selimovića te slavio odlukom. Kakvi su ostali dojmovi poslije tog meča i misliš li da si napravio više te u potpunosti zaslužio pobjedu? Selimović nije bio sretan, a i komentatori su bili iznenađeni?
 
Borio sam se protiv Selimovića i po treći put izašao kao pobjednik.Mislim da sam zasluženo dobio, posebno zbog knockdowna pred kraj druge runde, iako ni on nije izgubio bez ispaljenog metka. Mislim da smo generalno pružili korektan meč. Komentatori su bili podijeljenog mišljenja, a to što on nije bio zadovoljan je sasvim logično, jer nitko nije zadovoljan kad izgubi na FFC-u.
 
To ti je bila treća pobjeda u tri meča protiv njega, pa možeš li taj posljednji usporediti s prethodna dva?
 
Rekao bih kako smo obojica pružili bolji nastup nego prva dva puta te da je zapravo meč bio na puno višoj tehničkoj razini. Ipak smo protekla dva puta oba bili neiskusniji nego danas.
 
Novi protivnik je Boban Krušić, koji se pripremao u BiH kod Dževada Poturka, koliko znaš o njemu i jesi li gledao njegov meč protiv Mirana Fabjana?
 
O Bobanu Krušiću znam da je nova nadolazeća nada iz Crne Gore te da mu predviđaju uspješnu karijeru. Momak voli ovaj sport kojim se bavi, što je sasvim ok. Vidim da imaju dobru suradnju s momcima iz Sarajeva, a to im obostrano pomaže da se bolje pripreme. Ali, i ja također imam svoj tim s kojim treniram, pa ćemo vidjeti kome opanci, kome obojci. Gledao sam taj meč protiv Mirana Fabjana i sjećam se da je pružio dobar nastup.
 
Koje su tvoje prednosti koje bi morao iskoristiti protiv njega?
 
To je sigurno veće iskustvo od njega, no pripremam i par iznenađenja, koja će se vidjeti u meču.
 
Teško je prognozirati meč, favorita doslovno da nema, no što možeš obećati publici u dvorani?
 
Uvijek ulazim u meč izuzetno motiviran i mislim samo o pobjedi. Nije mi bitno na koji ću način doći do pobjede. Publika može očekivao da će i on ući jednako motiviran, a to je ono što je potrebno da bi smo im pružili meč u kojem će uživati.
 
Koliko će doći tvojih navijača iz Banjaluke? Očekuješ li glasnu podršku?
 
Očekujem dolazak velikog broja prijatelje i poznanika, posebno onih koji intenzivnije prate sport, jer ovaj event u Sarajevu je sjajna prilika da vide pravu kvalitetu i šteta bi bilo ovo propustiti.
 
Misliš li da je dobar potez FFC-a širenje što više na Europu te što misliš o tome što u 2015. godini neće biti eventa u Hrvatskoj?
 
Sigurno da je FFC-u mjesto na europskoj razini i potpuno je logična ekspanzija na europsko tržište. To što neće biti eventa u Hrvatskoj je sigurno hendikep za domaće borce, jer će automatski imati i manje nastupa. No, jasan je razlog zašto se odlazi van, jer šteta da jedan ovakav koncept ima praznu dvoranu.
 
Možeš li prokomentirati očitu krizu koju kickboxing doživljava u svijetu? Osim Glorya, scenu koliko-toliko dobru još održavaju Superfight i FFC.
 
Jako mi je žao što sport stalno ulazi u krize i izlazi iz njih i tako naizmjenično i to sve zbog problema financijske prirode, što nikako da se nađe neki modus koji bi garantirao veći profit. Jer ako usporedimo profi boksače i K-1 borce, sramotno je velika razlika između toga koliko zarađuju borci iz svjetskog vrha. A da ne govorim o atraktivnosti borbi, bez imalo pristranosti, posebno ako gledamo na teškaške divizije.
 
Kakva je situacija u BiH? Da li su te češće počeli prepoznavati na ulici, pitaju li te za mečeve?
 
Situacija je šarolika. Postoji veliki broj mladih, talentiranih i zdravih potencijala, kojima treba mrvica promocije i podrške. Ali, često ostaju demoralizirani zbog nedostatka istog te nerazumijevanje, posebno od strane države, za sport i napor koji oni ulažu. Možemo povući paralelu sa susjednim državama. Kod nas osvajači svjetskih WAKO medalje nemaju apsolutno nikakvu stipendiju niti nagradu, za razliku od Hrvatske i Srbije, gdje je to regulirano zakonom u sportu. 
 
Kod mene u Banjaluci je situacija takva da mi tradicionalno, barem jedan put godišnje, imamo event u gradu, gdje većinom nastupam u glavnoj borbi. Tako da sam odavno prepoznatljiv na ulicama, no FFC je to još dodatno napravio i popularizirao. Često me pitaju za iduće mečeve, jer svi žele vidjeti dobru borbu.
 
Postoje li neki dugoročniji planovi za ovu godinu?
 
Postoje neki planovi, no ne bih htio ništa prejudicirati. Glavni plan je da pobijedim svakoga tko stane pred mene, ništa mi drugo ne preostaje.
 
Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.