Dva gola u debiju: Mandža ispred Pelea, Messija i Maradone

Foto: HINA

MARIO MANDŽUKIĆ postigao je dva pogotka u svom debiju na svjetskim prvenstvima, a doseg je to koji nije pošao za nogom ni velikanima poput Pelea, Maradone, Messija, Zica, Cruyffa i Platinija. U posljednjih 20 godina, odnosno šest svjetskih smotri, samo se osam nogometaša globusa može podičiti ovim dosegom, a golgeter minhenskog Bayerna jedan je od njih.

Na Svjetskom prvenstvu 1994. u Sjedinjenim Američkim Državama, dva igrača na najbolji su mogući način započela svoju reprezentativnu priču. Meksikanac Luis Hernandez, popularni El Matador, koji je zabio Južnoj Koreji te čuveni Gabriel Omar Batistuta, jedini među odabranim društvom koji je debitirao s čak tri pogotka u susretu protiv Grčke.



Četiri godina kasnije popisu rekordera priključio se i Čileanac Marcelo Salas. Salas je u svom debiju igrao protiv Italije, a Azzure je iznenadio sa svoja dva pogotka. 2002. godine to je bio Nijemac Miroslav Klose u onoj epskoj 8:0 pobjedi protiv Saudijske Arabije da bi na istom prvenstvu zabljesnuo i Danac J.D. Tomasson u dvoboju protiv Urugvaja.

Na SP-u u Njemačkoj 2006. godine zabljesnuo je David Villa u 4:0 pobjedi nad Ukrajinom, a do sljedećeg člana čekali smo punih osam godina i susreta otvaranja smotre  2014. u Sao Paulu, gdje se svijetu s dva gola Hrvatskoj predstavio sjajni Neymar. Samo šest dana kasnije u jednoj od najvažnijih utakmica Hrvatske posljednjih nekoliko godina, na izazov Neymara odgovorio je Mandžo, priključivši se tako borbi za titulu najboljeg strijelca.


Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.