Francusko "oko sokolovo": Zašto krivimo suca Nishimuru, a ne varalicu Freda?

Foto: Guliver Image / Getty Images

UVIJEK svi krive suca. A što ćemo s igračima koji varaju i simuliraju?

Zapitao se to u tekstu za Le Monde i Stéphane Lannoy, francuski sudac koji je sudio utakmice na svjetskom i europskom prvenstvu, kao i u Ligi prvaka i Europskoj ligi. Na Euru 2012. sudio je polufinale između Italije i Njemačke.

Najugledniji francuski dnevni list angažirao je Lannoyja da bude njihovo "oko sokolovo". Već na otvaranju dobio je Lannoy prvu zahtjevniju zadaću - analizu izvedbe japanskog suca Yuichija Nishimure.

Nishimura je pogriješio, ali tko je kriv?

"Najviše me šokira Nishimurina pogreška kod Fredove simulacije. Vodio sam djecu jutros u školu, upalio sam radio i slušao uvijek istu priču. Stalno se suci stigmatiziraju zbog grešaka u procjeni, a nikad se ne govori o igračima koji varaju. Kaže se da je 'penal velikodušno dodijelnjen', a ne govorimo o ponašanju Freda, koji je prevario suca. Moramo tome reći - dosta!", tvrdi Lannoy.

Francuski sudac tvrdi da je Nishimura, u slučaju penala kojeg je poklonio Brazilu, očigledno bio žrtva prevare brazilskog napadača. Dodaje da Nishimuri nije bilo lako točno vidjeti što se događalo u duelu između Freda i Deana Lovrena.

"Sve što vidi jest da ima kontakta između braniča i Freda i pretpostavlja da je povlačenje za dres izazvalo pad brazilskog napadača. Gledatelji pred televizijom također misle da je bilo povlačenja, sve dok na usporenoj snimci ne shvate da prekršaja nije bilo", piše Lannoy.

Nishimurina reputacija zauvijek je uništena, a što je s Fredom?

No, francuski sudac ipak ostavlja otvorenu mogućnost da se domaćinu progledalo kroz prste: "Drugo pitanje koje si postavljam glasi: što je s linijskim sucem, koji je imao puno bolji pogled i mogao je Nishimuri reći što se točno dogodilo?".

"Stavimo se na trenutak u Nishimurinu kožu. Na kraju utakmice on već zna u čemu je pogriješio. Hrvati će se žaliti, Fifin delegat pregledat će snimku i vidjeti da penala nije bilo. Nishimura barem jednu večer neće dobro spavati, a novinari će ga danima napadati. Sudit će vjerojatno još jednu utakmicu na SP-u, ali pitanje je hoće li nakon toga ikad više dobiti priliku da sudi na Mundijalu. A Fred? Njemu se neće dogoditi ništa. Da sam na mjestu čelnika Fife, tražio bih da se takvo ponašanje sankcionira", poručio je francuski sudac.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.