HNS: Bit ćemo teško kažnjeni, ovo je na razini terorizma! Šuker: Zvat ću Horatia i CSI

Foto: Hina

HRVATSKI nogometni savez u splitskom hotelu Radisson BLU održao je izvanrednu konferenciju za medije nakon što je na utakmici Hrvatske i Italije na travnjaku poljudskog stadiona ucrtana svastika.

Pred novinare su izašli čelnici Saveza Davor Šuker i Damir Vrbanović te prvi čovjek HNS-a za sigurnost Zoran Cvrk.

Vrbanović: Bit ćemo strogo kažnjeni, ovo je huliganizam na rasizmi terorizma

U HNS-u se već spremaju na tešku kaznu UEFA-e.
 
"Ovo je jako proračunata akcija koja nije slučajna. Treba nam pomoć države. Borimo se da očistimo nogomet od ispada, a onda se opet osramotimo. Ovo je jasan atak na nogomet. Bit ćemo strogo kažnjeni, to je nesumnjivo", rekao je Vrbanović, koji smatra da je kriva tvrtka koja održava travnjak.
 
"Usmjerili smo se na kvalitetu travnjaka koji održava tvrtka koja ima ugovor s Hajdukom, ali i HNS ima ugovor s Hajdukom. Postoji tvrtka koja kontinuirano održava travnjak, on je isključivo njihova odgovornost. Ovaj atak je jako dobro pripremljen jer prije početka utakmice ništa nismo vidjeli. Riječ je o kemikaliji, nismo mogli sanirati štetu."
 
 
 
O domaćinstvu utakmice s Bugarskom odlučit će se u ponedjeljak
 
Hoće li nakon ovog Hrvatska Bugarsku dočekati na nekom drugom stadionu?
 
"Imam svoje mišljenje, ali pričekat ćemo sastanak Izvršnog odbora u ponedjeljak", odgovorio je Šuker.
 
A bi li predsjednik HNS-a podnio ostavku ako bi znao da će to riješiti problem?
 
"Hvala lijepa."
 
Vrbanović bi, pak, podnio ostavku, ali...
 
"Godinama prije nas je sve bilo isto. Uvijek ima razlog da huligani nađu razlog za svoju "romantičnu borbu", a sve je smišljeno napravljeno."
 
Hoće li HNS angažirati posebne istražitelje?
 
"Da, doći će CSI Horatio iz Miamija", našalio se za kraj Šuker.
 
Što se, pak, tiče informacija s Poljuda, one govore da HNS nije imao tehničku zaštitu za vrijeme utakmice, odnosno da nikog nije bilo u prostoriji s video nadzorom. Također, špekulira se da je trava oštećena herbicidom cidokorom, koji u par dana uništava biljku, u ovom slučaju travu.
 
Ante Maslov, direktor Jadra, tvrtke koja održava poljudski travnjak, uvjeren da je oblik svastike nastao djelovanjem kemijske tvari, nanijete prskalicom, ali nije se želio konkretnije izjašnjavati o mogućem sredstvu. Pretpostavlja se da je trava poprskana u periodu od 48 sata od održavanja utakmice.
 
Maslov je dodao kako niti on niti njegovi radnici nisu ništa primijetili, a on je u petak ujutro iz lože B promotrio cijeli travnjak i nije uočio nikakav problem, Travnjak su u petak tijekom dana povaljali, dok su ga dan ranije nakon treninga obje reprezentacija travnjak i kosili i valjali.
 
Ostaje upitno zbog čega nitko iz HNS-a nije angažirao tehničku podršku, odnosno ljude koji bi na stručan i adekvatan način mogli obaviti vrhunski i potpuni video nadzor. To pitanje smo postavili glasnogovorniku HNS-a Tomislavu Packu, no umjesto jasnog odgovora dobili smo ovo:
 
''Gledajte, riječ je o osjetljivoj temi, i ne želim da se neki pogrešno upotrebljen zarez pogrešno shvati. Trebali ste biti na pressici danas i onda na licu mjesta to pitati gospodina Vrbanovića. Molio bih vas da mi pošaljete mail pa ću u što skorijem vremenu odgovoriti na vaše pitanje.''

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

14:00 Završila je pressica.

13:50 Šuker o tome hoće li HNS angažirati posebne istražitelje: Da, doći će CSI Horatio iz Miamija.

13:40 Vrbanović: UEFA je ušla u vrlo opasnu ulicu koja se zove "verbalni delikt". Tu je tvrdoglavo zauzela stav.

13:35 Nadovezao se Vrbanović: Ako bi se to dogodilo otići ćemo svi odmah ujutro, ali i godinama prije nas je sve bilo isto. Uvijek ima razlog da huligani nađu razlog za svoju "romantičnu borbu", a sve je smišljeno napravljeno.

13:30 Davor Šuker na upit bi li podnio ostavku ako bi znao da će to riješiti problem: Hvala lijepa. 

13:20 Davor Šuker na upit o domaćinstvu protiv Bugarske 10. listopada: "Imam svoje mišljenje, ali pričekat ćemo sastanak Izvršnog odbora u ponedjeljak" 

13:15 Zoran Cvrk: "Pravosuđe ne radi posao na potrebnoj razini. Ne može se dogoditi da isti sudac jednu osobu osudi za rasizam zbog povika "Mamiću cigane", a drugu osobu oslobodi"

12:40  Damir Vrbanović: "Ovo je jako proračunata akcija koja nije slučajna. Treba nam pomoć države. Ne možemo sve ograničiti na sport, reprezenatciju i nogomet. Dobili smo šamarčinu od huligana, cijela Hrvatska, i to na utakmici koja je trebala biti poput treninga. Dubokog smo uvjerenja da će kamere prepoznati počinitelje, ali sramota će ostati. Prema Talijanima, također. Borimo se da očistimo nogomet od ispada, a onda se opet osramotimo. Vidjet ćemo kako će se stvari razvijati u narednim danima"

"Ovo je jasan atak na nogomet. Bit ćemo strogo kažnjeni, to je nesumnjivo. Usmjerili smo se na kvalitetu travnjaka koji održava tvrtka koja ima ugovor s Hajdukom, ali i HNS ima ugovor s Hajdukom. Postoji tvrtka koja kontinuirano održava travnjak, on je isključivo njihova odgovornost. Ovaj atak je jako dobro pripremljen jer prije početka utakmice ništa nismo vidjeli. Riječ je o kemikaliji, nismo mogli sanirati štetu"

"Nadalje, nitko od predstavnika Grada Splita i Hajduka nije došao na utakmici. Zar je jučer igrala privatna reprezentacija HNS-a? Trebamoi li nzistirati na privatnim animozitetima umjesto da nazočimo svečanosti koja Hrvatskoj znači plasman na Euro? Sve zbog taštine"

"Tužna je istina i što neki visoki dužnosnici doživljavaju problem na razini zafrkancije. S druge je strane predsjednica, koja je jasno dala do znanja koliko je prilča ozbiljna. Ovo nisu napravila dva mulca koja su preskočila ogradu. Slijepi smo ako mislimo da su ovakve akcije navijača borba za pošteni nogomet. Ovo je huliganizam na razini terorizma"

12:30 Davor Šuker:  "Krivo mi je što spetkakl nije prošao kako je trebao. Žalostan sam zbog igrača i trenera. Jako mi je žao. Tražim od odgovornih institucija je da odrade svoj posao i pomognu hrvatskom nogometu. U nogometu smo svi zajedno, to je najvažnija sporedna stvar na svijetu. Ogorčen sam zbog ovog što se dogodilo, bit će strašno vidjeti lica disciplinskih organa u Nyonu i Ženevi. Nadam se da huligani neće pobijediti. Tražimo od svih da zaštite hrvatski nogomet, državu i grad Split"

12:20  "Kao što sam jučer rekao, radi se o očitoj sabotaži. Od policije tražimo da istraži ovaj kriminal. Svima se još jednom ispričavamo", otvorio je presicu glasnogovnrik HNS-a Tomislav Pacak.

12:10 U međuvremenu, policija je obavila očevid na Poljudu. Istraga je još u tijeku.  "Kukasti križ je na jugozapadnom dijelu travnjaka uočen krajem prvog poluvremena kada su ga djelatnici stadiona pokušali ukloniti, ali bezuspješno. Odmah po završetku utakmice policija je na mjestu događaja obavila očevid kojega je nastavila i jutros i koji još traje, a usporedo s tim se provodi i kriminalističko istraživanje", kazala je Željka Radošević iz splitske policije.

12:00 Kako javlja Dalmatinski portal uoči press konferencije, nadzorne kamere na Poljudu, čini se, nisu zabilježile počinitelje kaznenog djela iscrtavanja svastike na travnjaku splitskog stadiona. Kako što je i Index sinoć pisao, nadzorne kamere, njih čak 84, ne pokrivaju travnjak, već samo tribine. Stadion je od ponedjeljka u nadležnosti HNS-a koji je organizator susreta. 

Na sinoćnjoj utakmici Hrvatske i Italije, na praznom Poljudu zbog UEFA-ine kazne, dogodio se novi skandal nakon što se nasred travnjaka ukazao višemetarski kukasti križ. Slike svastike na travnjaku obišle su svijet, Hrvatskoj bi mogla donijeti najtežu kaznu do sada, oduzimanje bodova ili suspenziju. 

 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.