HNS, za sada, nema "dojavu" o namještanju

Foto: Cropix / D. Matić

"SUMNJAMO da je ukupno 425 sudaca i igrača iz više od 15 zemalja umješano u namještanje više od 380 nogometnih utakmica", objavio je u ponedjeljak Rob Wainwright, prvi čovjek Europola, europskog policijskog ureda koji je detektirao gotovo 700 namještenih utakmica diljem svijeta.

Javnost je tobože potresena, iako ne bi trebala biti jer kladionice i njihova (zlo)upotreba već godinama nepopravljivo nagrizaju regularnost sporta. Gdje je u svemu Hrvatska? Detalji iz istrage cure sporo, a Damir Vrbanović, prvi operativac HNS-a preko svojih kanala u Uefi za sada nije načuo eventualnu umiješanost hrvatskih klubova ili reprezentacije.

Prema onome što je Europol objavio na press konferenciji u Den Haagu namještene su i neke utakmice Lige prvaka, od kojih je jedna odigrana u Engleskoj te dvoboji kvalifikacija za Svjetsko i Europsko nogometno prvenstvo. Istraga je obuhvatila period od 2008. do 2011. godine, a do sada je uhićeno 50 osoba.

"Razmjeri ovog slučaja nadilaze sve ono što smo do sada vidjeli, uključeno je na stotine kriminalaca koji su utjecali na veliki broj utakmica i zaradili velike svote novca. To je rad sofisticirane međunarodne kriminalne mreže sa sjedištem u Aziji, koja surađuje s kriminalcima diljem Europe", poručio je zabrinuti Wainwright.

Postoje preduvjeti za namještanje u Hrvatskoj

Podsjetimo, u tom je periodu, koji je istraživao Europol, u Hrvatskoj buknula afera 'Offside', u kojoj su uhićeni brojni hrvatski nogometaši.

"U Hrvatskoj postoje preduvjeti za namještanje utakmica. Ako igrača ne platite šest mjeseci, to je preduvjet. Ako ga ne platite 3 mjeseca, to već nije komforna situacija, a pogotovo ako je igrač obrtnik", rekao je u razgovoru za Media servis Mario Jurić, glavni tajnik udruge Nogometni sindikat, koji poručuje kako u Hrvatskoj namještanja više nema.

"Prvo bih pričekao do okončanja akcije, može se nanijeti velika nepravda optužujući nekoga. Prema našim saznanjima, u Hrvatskoj trenutno nema namještanja", kaže Jurić.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.