Hajdukova godišnja kronologija: Kako su uspjeli s tri puta manje novca

Foto: Vladimir Dugandžić, Nikola Vilić / Cropix

DONOSIMO vam pregled burnih događanja u Splitu i na Poljudu u posljednjih pola godine, odnosno od početka aktualne sezone.

> Predsjednik Hajduka: Predviđali su nam borbu za ostanak, a mi sljedeće godine idemo po naslov!

Prisilna smjena generacija donijela golemu satisfakciju

Splitski Bijeli u novu sezonu krenuli su već 6. lipnja 2012. godine, a već prva prozivka trenera Krstičevića najavila je gotovo nezapamćeno pomlađivanje momčadi. Još u pripremnom periodu puno je nogometaša napustilo Poljud, da bi na koncu Hajduk novu sezonu dočekao sa nikad mlađim i "nepoznatijim" kadrom. U samo godinu dana Splićane su napustili standardni prvotimci Danijel Subašić, Masahiko Inoha, Mato Neretljak, Srđan Andrić, Mario Brkljača, Anas Sharbini, Marin Tomasov i Ante Vukušića. Uz to otišli su još Trebotić, James, Lima, Tičinović, Lendrić, Vejić i Drago Gabrić.

Činjenica da je Hajduk uspio zadržati kvalitetne rezultate u hrvatskoj nogometnoj ligi nevjerojatna je uzevši u obzir gore navedene podatke. Momčadi koje izgube dva ili tri stožerna igrača znaju nekoliko sezona bezuspješno nadoknađivati njihov odlazak, a Hajduk je to uspio u samo nekoliko mjeseci i to samo s mladim igračima iz vlastitog pogona. Što nam to govori? Ili su iz splitske momčad otišli redom precijenjeni igrači, koji nisu ni zaslužili basnoslovne ugovorne cifre ili se u juniorskom pogonu Hajduka krije mnoštvo dragulja koji samo čekaju  priliku. Istina je vjerojatno negdje između, no kako bilo Hajduk se sveo na prihvatljive financijske okvire, ukazavši na apsolutno pogrešnu kadrovsku politiku posljednjih 10 godina.



Nevjerojatni financijski i ini rezultati

U samo pet mjeseci Mišo Krstičević i njegov stručni stožer isprofilirali su nekoliko vrlo interesantnih igrača. Antonio Milić, 18-godišnji polivalentni defenzivac, koji jednako kvalitetno igra kao stoper i kao veznjak. Milić je odradio sjajnu polusezonu, a u posljednje dvije jesenske utakmice bio je strijelac jedina dva gola, odvevši Hajduk do drugog mjesta u prvenstvu i polufinale hrvatskog Kupa. Josip Radošević - još jedan biser Bijelih, koji je sa samo 17 godina postao hrvatski reprezentativac, a njegova se cijena udesetorostručila. Danas vrijedi dva milijuna eura. Franko Andrijašević, 21-godišnji veznjak, po mnogima najbolji igrač Hajduka. Franko je u 18 susreta zabio pet golova i dodao pet asistencija, prometnuvši se u prvu violinu splitske momčadi. I na kraju Mijo Caktaš, 20-godišnji veznjak, prvi ovosezonski strijelac Bijelih i novi potencijalni reprezentativac. Na samo ova četiri igrača Hajduk bi u budućnosti mogao zaraditi preko sedam milijuna eura.

Hajduk je jesenski dio prvenstva završio na drugom prvenstvenom mjestu s 33 boda, odnosno osam bodova zaostatka za Dinamom, s tim da se plasirao u polufinale Kupa, što prošle godine Bijelima nije pošlo za rukom, jer ih je u uzvratnoj utakmici u Kranjčevićevoj Zagreb izbacio nakon kaznenih udaraca. Za usporedbu, Bijeli su ove sezone ostvarili devet pobjeda, šest remija i četiri poraza uz gol razliku 27:14, a sezonu ranije u 17 jesenskih susreta slavili u 11 susreta, uz tri remija i tri poraza. Ove sezone Hajduk je s 33 boda u 19 susreta ostvario 65 posto uspješnosti, a prošle sezone u 17 susreta 70 posto uspješnosti. Neznatna je to razlika, a kada se u obzir uzme polufinale Kupa, ispada da skupocjena prošlogodišnja momčad Splićana nije nimalo bolje od aktualne, sastavljene redom od juniora, koji igraju svoje prve profesionalne utakmice. Između ostalog, upravo su ti golobradi mladići u trećem pretkolu Europa lige svladali s 2:0 Inter na Giuseppe Meazzi, ostvarivši najbolji europski rezultat Bijelih u posljednjih desetak godina.

Na rezultatskom i kadrovskom planu stvari su tekle relativno normalno, međutim na političkom i Upravnom bio je nevjerojatan kaos koji je najbolje prikazati kronološki, kako bi se istinski doživio taj rollercoaster informacija..


1. srpnja 2012

NK Hajduk suspendiran je do daljnjega. Trgovački sud odbio je žalbu splitskog kluba u "slučaju Rukavina" po kojem duguju Šibeniku 4,5 milijuna kuna, pa će se Hajduk morati nagoditi sa Šibenčanima kako bi mogli igrati prijateljske i službene utakmice. Hajduk u međuvremenu ne smije igrati službene, ali ni prijateljske utakmice!

4. srpnja 2012


Marin Brbić novi je predsjednik Hajduka. Nakon šestosatnog vijećanja Nadzornog odbora Hajduka u poljudskoj utrobi odlučeno je kako će funkciju novog predsjednika Bijelih obnašati Marin Brbić, desna ruka Jake Andabaka.



17. srpnja 2012

Kerum poludio! Stopirao imenovanje Marina Brbića za predsjednika kluba. Gradonačelnik Splita traži raspuštanje Nadzornog odbora jer ne želi da "Andabak vlada Hajdukom s pet posto dionica".

18. srpnja 2012.


Navijači Hajduka oglasili su se nakon što Kerumova ispada. KN Torcida Split i udruga Naš Hajduk smatraju da je to bio puč u maniri južnoameričke hunte.


19. srpnja 2012

Izvanredna press konferencija na Poljudu. Predsjednik nadzornog odbora Paladino vrišti: "Hajduka nisu uništili ni Karađorđević ni Mussolini, nemojte da to napravi jedan Hrvat". Paladino je također otkrio kako je grad stopirao kredit banke Bijelima iz potpuno nerazumljivih razloga. Naime, NO je ishodio kredit od banke, ista je Gradu poslala na potpis jamstveni list, međutim Grad nije prihvatio stavke, poslao je kontra prijedlog da bi se banka na kraju povukla, a kredit propao.

21. srpnja 2012


Hajduk zahvalio Šukeru i Vrbanoviću zbog skidanja suspenzije. Disciplinska komisija HNS-a skinula suspenziju Hajduku i Splićani će moći igrati utakmicu protiv Istre u Puli u nedjelju na otvaranju nove sezone.

22. srpnja.2012

u prostorijama NK Šibenik održana press konferencija, gdje su čelnici Šibenika sasuli drvlje i kamenje prema Rusanovoj. Odluka HNS-a je nakaradna, s Hajdukom više nema pregovora

23. srpnja 2012


Hajduk mijenja domaćinstvo trećeg pretkola Europa lige s Interom, kako bi napunio stadion u prvom susretu i zakapario siguran novac.

25. srpnja 2012

Tragom Ivića, Peruzovića i Carevića Anas Sharbini prešao je u arabijski Al Ittihad. Hajduku je pripalo dva milijuna eura odštete. Dva milijuna koja su po mnogima značila prvi korak prema financijskog stabilnosti.

6. kolovoza .2012

Sergije Krešić postao je novi sportski direktor Hajduka. Iako grcaju u dugovima, na Poljudu se kompletirao stručni i igrački kadar.

10.kolovoza 2012

Nakon 3:0 poraza na Poljudu, Hajduk je osramotio Inter u Milanu, slavivši s 2:0. Talijanski mediji sasuli su drvlje i kamenje prema igračima i treneru Nerazzura Andrei Stramaccioniju nakon nevjerojatnog poraza od Bijelih. U Splitu se s nevjericom gledalo u podvig mladih pulena Miše Krstičevića.

17. kolovoza 2012

Grad Split preuzeo dug Hajduka. Predsjednik disciplinske komisije HNS-a Tin Dolički odlučio je još jednom odgoditi suspenziju Hajduka, do 24. kolovoza. 2012. Odluka je donijeta nakon što je Grad Split dao pismenu izjavu kojom potvrđuje da je preuzeo obvezu HNK Hajduk iz Splita, glede uplate duga Šibeniku.



22. kolovoza


Vukušić potpisao za Pescaru. Sinjski dijamant donio je Hajduku čak tri milijuna eura. Na Poljudu se sve lakše diše, iako najteži dani tek dolaze.

31. kolovoza 2012

Šibenčani su toliko bili ogorčeni radom HNS-a da su kuriozitetno samo zatražili odgodu suspenzije Hajduka. Bijeli su dobili čak mjesec dana da riješe svoje dugove, a u međuvremenu mogu se normalno nastaviti natjecati u hrvatskoj nogometnoj ligi.


5. rujna 2012.

Kerum odbio potpisati pozajmicu Hajduku i uzviknuo: Gdje su im pare od Sharbinija? Posudba vrijedna 7,2 milijuna kuna, koju je Grad Split obećao isplatiti Hajduku da zatvori dugovanja prema NK Šibenik i Poreznoj upravi, stopirana je od strane Željka Keruma

13. rujna
2012

Lijepa gesta Igora Štimca. Josip Radošević pozvan je u hrvatsku reprezentaciju za susret u Bruxellesu, gdje je započeo dvoboj kao prvotimac.

25. rujna 2012

Prijetnje na Poljudu! Pronađene sjekire s imenima Šukera, Štimca i Mamića. Nekoliko komada oruđa ili oružja ostavljeno je na istočnoj tribini uoči utakmice Hajduka i Slaven Belup kao poruka nove i prilično radikalnije splitske navijačke struje novom vodstvu HNS-a.

30. rujna 2012

Bijeli poraženi u derbiju. Hajdukova realnost - pet mjeseci bez plaće, hrane ih navijači. "Ovo je najteže razdoblje Hajduka u posljednjih 20 godina", tužno je primjetio direktor  Sergije Krešić.

3. listopada 2012

Policija "upala u Hajduk" zbog Anasove prodaje u Arabiju. DORH ipak potvrdio: Nema nepravilnosti oko transfera Anasa Sharbinija

12. listopada 2012.

Splićani podijeljeni oko propasti Hajduka: Mnogi više ne žele plaćati "političke igrice. Na splitskim je ulicama u različitom tonu dočekana vijest da Hajduku prijeti propast.


15. listopada 2012

Pred Banovinom, gdje je Gradsko vijeće raspravljalo o jamstvu za kredit Hajduka, tisuće navijača tražilo je spas Hajduka uz povike: "Vratite kredite i objavite krivce za katastrofu"

15. listopada 2012

Hajduk spašen! Svih 16 vijećnika glasalo za jamstvo Hajduku, SDP, HNS i HČSP bojkotirali su sjednicu! Splitski klub je privremeno dobio potrebni mir. Kredit od 30 milijuna kuna, za koji je danas dobio jamstvo Grada Splita, pokrit će tekuće probleme kako bi se spriječio stečaj kluba.

25. listopad 2012

Hajduk dobiva kredit spasa: Država odobrila jamstvo Splita za "poduzetnika u teškoćama"!

3. studenog 2012

Igrokaz HNS-a, Hajduka i Šibenika nastavlja se i nakon što je Hajduk dobio kredit od 30 milijuna kuna za rješavanje svojih dugova. Novac od dvije banke sjeo je napokon na račun kluba, no Hajduk nije riješio svoj dug koji ima prema NK Šibenik.

20. studenog 2012

Hajduk je potrošio "opjevanih" 30 milijuna kuna kredita spasa. Cijeli iznos progutali su nebrojeni dugovi. Prvi u redu za vraćanje novca bili su zaposlenici koji mjesecima nisu dobili plaću, bivši i aktualni igrači, a svoje je dobila Uefa, jer samo u zadnjih par tjedana iz Nyona su poslali uplatnice na ukupno 60 tisuća eura.

7. prosinca 2012

Dok se čekaju novci za Anasa Sharbinija i Antu Vukušića, Hajduk je organizirao suradnju s brazilskim Flumineseom. U međuvremenu se na Poljud vratio i Neno Pralija kao koordinator Omladinske škole.

18. prosinca 2012


Donesen proračun za 2013. godinu. Prisjetimo se, Hajdukov je proračun prošle godine iznosio 125 milijuna kuna, a sada je smanjen na 72 milijuna kuna. Kada se od te svote odbije kreditno zaduženje, dolazimo do iznosa od realnih 40-ak milijuna kuna. Hajdukov proračun smanjen je, dakle, za tri puta. Čak 30-tak milijuna kuna dio velik je kolač od potencijalnih transfera u sljedećoj godini.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.