Hrvatska nikad nije prošla dalje nakon poraza u prvoj utakmici SP-a

 Foto: Getty images

HRVATSKA je u posljednjih dvadeset godina nastupila na tri svjetske smotre i nikada nije prošla dalje nakon što je poražena u prvoj utakmici. Ovaj podatak vrlo je indikativan pred dvoboje s Kamerunom i Meksikom koji očekuju momčad Nike Kovača. Istovremeno može se reći kako su hrvatski reprezentativci najbolje prezentacije upisivali u drugim utakmicama, ali i kako nikada u povijesti nisu slavili u posljednjem susretu skupine. No krenimo redom.

1998. godine u Francuskoj, Hrvatska je u premijernom susretu golovima Stanića, Prosinečkog i Šukera svladala Jamajku s 3:1. Šest dana kasnije na stadionu La Beaujoire u Nantesu, Šuker je 13 minuta prije kraja jedinim golom na utakmici donio i drugu pobjedu Vatrenima. 26. lipnja u Bordeauxu Ćiro Blažević je malo ispremiješao momčad, a  Argentina slavila golom Pinede i tako osvojila prvo mjesto skupine. Bila je to ipak vrlo dobra kalkulacija jer je Hrvatska u osmini finala izbjegla Englesku.

2002. godine na Svjetskog prvenstvu u Japanu i Južnoj Koreji, Hrvatska je startala porazom. Na stadionu Niigata Cuathemoc Blanco zapečatio je sudbinu Jozićeve momčadi u 60. minuti nakon kaznenog udarca. Šest dana kasnije na Ibarakiju Vatreni su se proslavili jednom od najvećih pobjeda na svjetskim smotrama. Italija je povela golom Vierija, a Hrvatska preokrenula u samo tri minute na krilima Rapaića i Olića. Ipak, sve dobro što u napravili prosuli u u Yokohami nevjerojatnim porazom od Ekvadora. Junak je bio Mendez.

Hrvatska u drugim utakmicama na svjetskim smotrama


1998.
Hrvatska - Japan 1:0 (Šuker)

2002. Hrvatska - Italija 2:1 (Rapaić, Olić)

2006. Hrvatska - Japan 0:0

Kamerun u drugim utakmicama na svjetskim smotrama

1982. Kamerun - Peru  0:0
1990. Kamerun - Rumunjska 2:1
1994. Kamerun - Brazil 0:3
1998. Kamerun - Italija 0:3
2002. Kamerun - S. Arabija 1:0
2010. Kamerun - Danska 1:2


Hrvatska, kao i Kamerun, najbolja u drugom kolu SP-a

I na posljednjem svjetskom prvenstvu, na kojem su se plasirani, hrvatski su reprezentativci upisali poraz na startu u onom velikom berlinskom spektaklu, gdje je Brazil slavio golom Kake, a tadašnji izbornik Cico Kranjčar neuspjeh slavio gotovo kao pobjedu. Šest dana kasnije u Nurnbergu, Hrvatska je remizirala Japanom 0:0, da bi se za konačni debakl pobrinuli Australci, koji su 2:2 remijem prošli dalje.

Da rezimiramo. U četiri susreta na otvaranju SP-a Hrvatska je upisala tri poraza i pobjedu uz gol razliku 2:8. U drugim susretima - dvije pobjede i remi uz gol razliku 3:1 te u finišu skupine dva poraza i slabašni remi protiv Australije uz gol razliku 2:4. Ukupno u natjecanju po skupinama na SP-u, Vatreni u ostvarili skor od tri pobjede, dva remija i četiri poraza uz ukupnu gol razliku 7:13.

Kamerunci imaju samo tri pobjede u 19 susreta po skupinama SP-a

Što se tiče Kameruna, ova afrička momčad je šest puta nastupila na završnici svjetske nogometne smotre, kao i Hrvatska tek se jednom plasiravši u knockout fazu natjecanja. U natjecanju po skupinama Kamerunci su u 19 susreta upisali tri pobjede, sedam remija i devet poraza. Postigli u pritom 13 golova, a primili čak 30. Najviše 1994. u onoj povijesnoj utakmici Olega Salenka, koji je u 6:1 pobjedi Rusije postigao pet golova.

Kada govorimo o otvaranjima svjetskim prvenstava, Kamerun je u sedam susreta ostvario skor od četiri remija, dva poraza i pobjede. U drugim kolima natjecanja po skupinama upisali su pak dvije pobjede, remi i tri poraza. U završnici prvog dijela turnira dva remija i četiri poraza. Da rezimiramo, Kamerunci su najbolje predstave uvijek bilježili u drugim susretima, vrlo slično kao i Hrvatska.

Hrvatska može dalje i sa samo tri boda

Podsjetimo za kraj na kalkulacije uoči raspleta skupine. Kako je za očekivati da će Brazil upisati sve tri pobjede, Hrvatska može u drugi krug sa samo tri boda. U slučaju poraza protiv Kameruna i pobjede protiv Meksika, zatvorit će se krug od tri momčadi sa po tri boda u kojem će presudna biti gol-razlika. Ukoliko s 1:0 izgubi od Kameruna, Hrvatska bi pobjedom protiv Meksika s dva razlike pa čak i 2:1 prošla dalje.

Ukoliko Hrvatska svlada Kamerunce u Manausu s više od jedan razlike, izabranicima Nike Kovača trebao bi samo jedan bod protiv Meksika u Recifeu za prolazak među šesnaest najboljih. U slučaju remija protiv afričke reprezentacije, pobjeda protiv Meksika ipak je imperativ. Sve ovo naravno dolazi u obzir ukoliko Meksikanci ne iznenade Neymara i društvo u utorak navečer.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.