Je li Kovačić "kocka"? Start protiv Kameruna čekaju Sammir i Brozović!

Foto: Index 

NIKO KOVAČ i Volker Finke sutra od ponoći u Manausu igraju svoje "finale". Izbornik Kameruna jednostavno je i lijepo najavio taj susret: Nula bodova on, nula bodova ja. Trebamo li uopće o nečemu razgovarati uoči ove utakmice?

Zapravo, i ne trebamo, no uvijek možemo kombinirati. Radi to i Niko Kovač, čija je jedina dilema - Mateo Kovačić. Iako mu izbornik vjeruje, a naglasio je to i nakon njegove loše, prestrašene partije protiv Brazila na otvaranju, nije sigurno da će Kovačić istrčati na Arenu de Amazonia od prve minute. Mnogi bi mu dali drugu šansu, ali bi voljeli vidjeti i Rakitića bliže golu, o čemu je za Index pisao u analizi i Igor Bišćan.

Nada se Kovač, jasno, i da će Modrić biti sto posto spreman nakon udarca u stopalo, no čak i da bude na 90 posto, izbornik bi mogao riskirati. Modrić će igrati sa spužvom u kopački da umanji bol pri udarcu, a spremna je i blokada.

Riskira li i sa Kovačićem?

Brozovićeva trka ili Sammirov ofenzivni kapacitet?

U igri je za start i Marcelo Brozović, koji je Kovačića u Sao Paulu zamijenio u 61. minuti, čime je Kovač tražio trku u veznom redu. Njegovim sudjelovanjem u defenzivi donekle se rasteretilo Rakitića i Modrića tih zadataka, u korist njihove nešto veće slobode u igri.

S Brozovićem Kovač dobiva na planu trke i donekle agresivnosti, onoga što Kovačiću zasad nije forte, a kao opcija nameće se i Sammir u prvom sastavu, ispred Modrića i Rakitića. 

Jedini koji se ne nameću nigdje su Dudu i Vukojević, njih Kovač ne vidi u bližem planu.

Ako ćemo se do kraja zaigrati, Kovač bi mogao promijeniti i formaciju, za što su izgledi svakako najmanji. Ta varijanta povlači promjenu sustava u 4-4-2, obrambeni red ostaje isti, a u prvu postavu ulazi Rebić, koji bi zauzeo poziciju na desnoj strani veznog reda, uz Rakitića i Modrića u sredini te Perišića na drugoj strani. Rebić, koji je ostavio dobar dojam u ono malo minuta protiv Brazila, imao bi i mogućnost zamjena strana s Perišićem kako bi mogao ulaziti u sredinu na udarac "suprotnom nogom".



Napadački dvojac u ovoj varijanti su Mandžukić i Olić, prokušani recept za pritisak na posljednju liniju protivnika, koji je već naviknut na međusobnu suradnju.

Hrvatska 4-2-3-1 (1): Pletikosa - Srna, Ćorluka, Lovren, Pranjić (Vrsaljko) - Modrić, Rakitić - Perišić, Kovačić, Olić - Mandžukić

Hrvatska 4-2-3-1 (2): Pletikosa - Srna, Ćorluka, Lovren, Pranjić (Vrsaljko) - Modrić, Rakitić - Perišić, Sammir, Olić - Mandžukić

Hrvatska 4-2-3-1 (3): Pletikosa - Srna, Ćorluka, Lovren, Pranjić (Vrsaljko) - Modrić, Rakitić - Perišić, Brozović, Olić - Mandžukić

Hrvatska 4-4-2: Pletikosa - Srna, Ćorluka, Lovren, Pranjić (Vrsaljko) - Rebić, Modrić, Rakitić, Perišić - Mandžukić, Olić


 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.