"Kako je Hrvatima gledati dominaciju srpskih klubova?"

Foto: Nenad Dugi / Cropix

NAKON što su Radnički i Igokea svladali Cibonu i Zadar u svojim dvoranama, pet kola prije kraja regularnog dijela sezone situacija izgleda poražavajuće za hrvatske klubove.

Na vrhu su čak četiri srpska kluba (ako ubrojimo Igokeu, koju financira Milorad Dodik u republici Srpskoj, op.a.), a među njih se ugurala i crnogorska Budućnost, dok je Cedevita tek šesta. Ove sezone Hrvatska bi tako mogla ostati bez jedinog "euroligaša" jer su nacionalni prvaci izgubili svoja mjesta nauštrb ABA lige nakon što je prošle godine vodstvo lige podržalo odluku ULEB-a. Prvak regije i drugoplasirana momčad idu u Euroligu, a treća u kvalifikacije.

Glavni direktor ABA lige Roman Lisac jedan je od onih koji brane ove promjene.

"Svi su htjeli da teren odlučuje o svemu i sada je tako. Mislite da je meni lako u Sloveniji što su srpski klubovi u vrhu? Što mislite kako je u Hrvatskoj? Da Partizan i Zvezda nisu u vrhu, ne znam bi li  me pustili da prijeđem granicu. Svi smo tražili da se u Euroligu ide po rezultatu, da idu najbolji. Ako to budu dva srpska kluba, neka budu", poručio je Lisac u Beogradu srpskim novinarima.

 Navijači uskoro na gostovanjima!?

Još se ne zna domaćin Final Four turnira regionalne lige.

"Vidjet ćemo hoće li Beograd biti domaćin. Želimo da F4 bude tamo odakle je većina klubova, dakle Srbija, Laktaši, a razmišljamo i o neutralnom terenu", kaže Lisac te najavio konačnu odluku u sljedeća dva tjedna. Ne boji se da će neki domaćin odbiti organizaciju turnira zbog velikih troškova: "Pa nije to toliki trošak da bi zato netko odbio organizaciju".


Neutralni teren postavlja pitanje gostovanja navijača, koje u regionalnoj ligi još uvijek nije dopušteno.

"Mislim da će se i to dogoditi. Košarka je prva osnovala regionalnu ligu, 12 godina se natječemo, sada smo svi ujedinjeni u jedan glas i imamo rivalstvo. Svatko može pobijediti svakoga, to je dobro za gledatelje", kaže Lisac.

Hrvatska gubi jednog predstavnika, Srbija od sljedeće sezone sa četiri kluba

Gotovo je sigurno kako će srpska košarka sljedeće sezone imati četiri kluba u ABA ligi, dok će Hrvatska izgubiti jednog predstavnika.

Prema pisanju B92, čak i kad bi Partizan, Zvezda i Radnički izgubili sve utakmice do kraja sezone, a Cedevita, Cibona, Split i Zadar pobijedili, Srbija bi dobila četvrtog predstavnika. U tom slučaju koeficijent Hrvatske bio bi 12,5, a Srbije 14. Trenutno je Hrvatska na 8,25, a Srbija na 13,67.


ABA liga nakon 21. kola:

1. Igokea 16-5
2. Crvena zvezda 15-6
3. Budućnost 13-8
4. Radnički 13-8
5. Partizan 13-8
6. Cedevita 12-9
7. Olimpija 11-10
8. MZT Skoplje 11-10
...

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.