Mamić nakon ofenzive na dionice Hajduka ponudio navijačima upravljanje klubom

Foto: Hina

NIKAD mira na Poljudu. Nakon što je u javnost puštena informacija kako Tomislav Mamić, vlasnik Tommyja i otac Zorana Mamića, zamjenika predsjednika Nadzornog odbora Hajduka u ime malih dioničara otkupio dionice od Jake Andabaka i Dalekovoda, a blizu je onih i od Ivana Rimca, oglasila se i udruga Naš Hajduk.

Uz sve te dionice, Tommy bi došao do 14,54 posto vlasničkog udjela u Hajduku, što je pokušao povećati i otkupom 9,22 posto dionica u vlasništvu Državne agencije za sanaciju banaka, no nije dobio potvrdan odgovor.

Andabak: Prodao sam svoje dionice Mamiću, on voli Hajduk

Donedavno jedan od najvećih dioničara "Bilih" Jako Andabak nam je potvrdio da je svoj udio prodao Mamiću, no da je dogovor bio javan, a ne obavljen u tajnosti kao što se potencira.

''Ma kakva tajnost. Našli smo se, odmah smo se dogovorili i sklopili smo posao, Sve je tu bilo čisto. Posao smo obavili prije nekoliko dana. Ne znam koji su Mamićevi ciljevi, to samo on zna, no sigurno znam da njemu nije želja vladati Hajdukom, biti njegov većinski vlasnik te imati sve konce u svojim rukama. Riječ je o čovjeku koji voli Hajduk i svojim kapitalom mu želi pomoći. Ja mu vjerujem'', rekao nam je Jako Andabak koji je sebi ostavio milijun kuna dionica Hajduka.

Što želi Mamić?

Kad bi mu Grad Split nekim slučajem prodao svoj udio od 30 posto, Mamić bi postao i većinski vlasnik Hajduka, što sigurno ne bi naišlo na odobravanje udruge Naš Hajduk, koja se povodom toga oglasila šturim priopćenjem:

- Udruga Naš Hajduk nakon saznanja iz medija da Tomislav Mamić Tommy otkupljuje i okrupnjuje dionice Hajduka inicirala je sastanak s ovim poduzetnikom kako bismo razbistrili situaciju i saznali koje su nakane.

- Razgovori su započeli, te će se nastaviti u danima koji slijede, a Udruga će nakon dovršetka razgovora izdati priopćenje i najaviti svoje buduće korake.

Premda je Zoran Mamić izjavio kako obitelj Mamić nema namjeru kupiti Hajduk čak i ako im se to ponudi, s objašnjenjem kako to navijači nikad ne bi prihvatili, a to im onda i ne treba, brojni upitnici ostaju visjeti u zraku. Mamić se dosad pokazao vrlo opreznim u poslovanju i nije srljao poput kolege Keruma u razno-razne ambiciozne projekte pa ni ovaj angažman u kupovini dionica sigurno nije proizvod nekakve nepromišljenosti ili emocije, već iza svega, sasvim sigurno, stoji nekakav razrađeni plan i program.

Naš Hajduk: Naći ćemo se s Mamićem i poslušati njegove ideje

Za dodatna pojašnjenja kontaktirali smo Ivu Rilova, tajnika udruge Naš Hajduk, koji nam nije puno toga mogao reći, jer kako je rekao, ni sam ne zna sve detalje ni pravi cilj vlasnika Tommyja.

''Iskreno, ni sami ne znamo previše, no upravo zbog toga smo i poslali ono priopćenje. Znam da je šturo, da je to priopćenje o priopćenju, no vjerujte, to je trenutno sve što vam možemo reći. Možemo potvrditi da smo u kontaktu s Mamićima, da ćemo se sastati s njima, pretpostavljamo već koncem ovog tjedna. Tada ćemo sigurno biti pametniji'', rekao nam je Rilov, a na naš upit postoji li mogućnost da Grad Split zaista proda Mamiću svoj paket i koji je zapravo cilj ulaska Mamića u klub s Poljuda Rilov je rekao:

''Gledajte, u politici je sve moguće, no nadam se da se to neće dogoditi. Hrvoje Akrap, pročelnik za sport i sportsku infrastrukturu Grada Splita dao je riječ da se to neće dogoditi. Međutim, je li u pitanju samo predizborno obećanje ili zaista iskrena namjera, tko će znati. Što se tiče planova Tomislava Mamića s Hajdukom, ne znam što bih rekao, ni meni mnoge stvari nisu jasne. Čovjek je godinama uspješan poduzetnik, valjda ima neki plan. No, naš cilj je jasan. Naći ćemo se s njim, porazgovarati, poslušati njegove ideje, ponuditi mu naš koncept, kako mi vidimo klub, a onda ćemo vidjeti. Čim budemo nešto više znali, javnost će biti obaviještena.''

Naravno, pokušali smo doći i do nekog od članova obitelji Mamić, no bezuspješno.

Bez Grada i DAB-a, Mamić može do 25 posto dionica

Ipak, doznajemo kako SKDD-u, tj. Središnjem klirinškom depozitarnom društvu nije prijavljena registracija kupoprodaje dionica, a koliko je poznato, ni Povjerenstvo za šport nije dobilo obavijest o promjeni vlasnika udjela, a što bi trebali dobiti.

Navijači Hajduka, a i svi ostali, pitaju se čemu kupovina dionica ako Mamić ne misli preuzeti većinski paket, što je zasad nemoguće budući da Grad Split drži škare i sukno, tj. ima 56 posto udjela. DAB, Državna agencija za sanaciju banaka ima 10 posto kojih je ministar Lalovac odbio prodati Mamiću za 10 milijuna kuna, poručivši da je Hajduk neprocjenjiv.

Bez Grada i DAB-a, maksimalno koliko bi Mamić, odnosno, TOMMY mogao okrupniti svoj dioničarski paket jest oko 25 posto, što nije dovoljno za preuzimanje kluba, a i za to su mu potrebni dogovori s drugim dioničarima.

Sin Tomislava Mamića poručio da ne žele kupiti Hajduk

Naveliko se stoga špekulira nije li Mamić dogovorio štogod ispod stola sa gradonačelnikom Splita Ivom Baldasarom. Pitanje je, međutim, što bi i kako njih dvojica mogli dogovoriti s obzirom da odluka o prodaji dionica Grada Splita mora na Gradsko vijeće, a tamo Baldasar nema suverenu kontrolu te je već nekoliko puta morao iz vijećnice neobavljena posla. 

No, to su sve špekulacije, a namjeru da jednog dana postanu većinski vlasnici Hajduka odbacio je Zoran Mamić, sin Tomislava Mamića i član NO kluba s Poljuda. "Nemamo želju kupiti Hajduk sve da nam se jednoga dana i ponudi jer nam klub kojega navijači ne doživljavaju kao svoj ne treba", izjavio je Zoran Mamić za Dalmatinski portal.

Za SD Mamić iznio tri moguća modela 

Također, u intervjuu za Slobodnu Dalmaciju Tomislav Mamić je iznio tri moguća modela vezana uz njegove dionice.
 
Prvi model je prenijeti sve dionice u njegovom vlasništvu na upravljanje udruzi Naš Hajduk te se povući iz svih operativnih i kontrolnih funkcija, dok je prema drugom Mamić spreman koristiti svoja vlasnička i upravljačka prava razmjerno postotku kojeg po dionicama ima.
 
Postoji i treća opcija, a ona je vezana uz drugi model, koji ako se ostvari ostavlja mogućnost članovima Hajduka da u slučaju nezadovoljstva Tommyjevim potezima pozovu Mamića na prenošenje dionica na Upravljanje udruzi Naš Hajduk.
Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.