Mateša stao na stranu Vlade: Gdje je Platinijev doprinos?

Foto: D.Krajac/Cropix

"PLATINI je pretjerao i naša Vlada je reagirala na jedini mogući način", komentirao je u razgovoru za Media servis sukob UEFA-a i hrvatske Vlade predsjednik Hrvatskog olimpijskog odbora Zlatko Mateša.

"Što se tiče suštine, potpuno se slažem s onima koji su rekli da bi Platini mogao gledati neke druge zemlje, gdje se na nogometnim terenima 'ubiju' suca, cipelare ga. Nisam vidio da je Surkis išao u tu zemlju, da ne govorim ime zemlje. Nisam vidio da je Surkisa slao u Grčku, Italiju, a ni u Njemačku. Daleko od toga da nije problem, ali također daleko od toga da je to problem samo Hrvatske. Lako je prijetiti Hrvatskoj, nek zaprijete Njemačkoj, Italiji, pa da vidimo kakve će biti reakcije", istaknuo je Mateša.

"Platinijevo pismo i Surkisove verbalne prijetnje na skupštini HNS-a samo su način 'pokazivanja mišića' na malim zemljama", smatra Mateša.

"Moram reći, vrlo jasno, da u potpunosti podržavam ono što je rekao premijer Milanović. Način komunikacije Platinija, prema Vladi jedne suverene zemlje, je nedopustiv. Ne radi se o osobi premijera, on je simbol vlasti demokratske zemlje, a to Platini mora uvažavati", pojašnjava predsjednik HOO-a.

UEFA-ino prozivanje hrvatske Vlade da ne radi dovoljno po pitanju rješavanja problema huligana za Matešu je deplasirano, jer ni sama UEFA nema razvijena sredstva borbe protiv nereda na stadionima.

"Što je UEFA napravila? Ne mogu se sjetiti niti jedne mjere UEFA-e, osim represivnih, koja bi bila na tragu otklanjanja uzroka problema. Nedavno sam dobio prijedlog sastava jednog tijela koje bi se trebalo baviti problemom tih ekscesa na sportskim borilištima. Prema tome, država pokušava djelovati na tom polju, a ja sam siguran da će u tome, dugoročno gledano, uspjeti. Doprinos gospodina Platinija u tome nije nikakav", zaključuje Mateša.

Mateša sretan zbog Vladine odluke: "Mirovine nisu isto što i naknade za izvrsnost"

Prokomentirao je i jučerašnju odluku Vlade o prihvaćanju prijedloga izmjena Zakona o sportu kojima se uvode tzv. "sportske mirovine".

"Tu se ne radi samo o novčanom iskazu statusa. Prije svega radi se o tome da ti ljudi žele da se njihova izvrsnost prepozna i da se tome oda društveno priznanje. Oni također žele biti uključeni u čitav niz drugih aktivnosti nakon svoje blistave sportske karijere, aktivnosti koje su za ovo društvo izuzetno dobre. Gledao sam nedavno anketu koja je rađena među stranim turistima o tome po čemu je Hrvatska prepoznatljiva. Moram reći da odmah nakon prirodnih ljepota odmah dolaze sportaši", istaknuo je Mateša.

Mateša je, zajedno s Hrvatskim klubom olimpijaca više od šest godina lobirao za uvođenje naknada, pa ovaj potez Vlade smatra i velikom osobnom satisfakcijom.

 

"Ponosan sam što su Klub hrvatskih olimpijaca i HOO nakon šest godina došli do toga da je ova Vlada prepoznala značaj tih naknada i da će to biti velika korist za naše sportaše", kazao je predsjednik HOO-a.

Prvi čovjek hrvatskog sporta ljuti se kad se naknade za izvrsnost spominju i pod nazivom sportske mirovine.

 

"Izraz sportska mirovina može stvoriti samo nesporazume. Nije to nikakva mirovina i nema veze sa sredstvima iz mirovinskog sustava. Radi se o naknadama za izvrsnost koje pripadaju našim najboljim sportašima na temelju njihovih rezultata. Oni koji budu korisnici tih naknada imaju pravo, ali i obvezu, vratiti nešto društvu kroz djelovanje u obrazovnom sustavu, promicanju olimpizma i Hrvatske. To je dvosmjerna ulica koja njih ostavlja u 'žiži' našeg interesa, a mi ćemo 'iskoristiti' ono najbolje što nam mogu pružiti na zalasku svojih karijera", poručio je Mateša.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.