Ministarstvo: Nismo zaboravili olimpijce, premije kasne zbog procedure!

ODLAZAK najuspješnijeg hrvatskog trenera Ratka Rudića s mjesta izbornika vaterpolske reprezentacije nakratko je ponovo vratio taj sport u središte pozornosti. Nije dugo trebalo da se otkrije sramotna činjenica kako vaterpolisti, koji su na nedavnim Olimpijskim igrama u Londonu osvojili zlato, još uvijek nisu dobili premije.

> Sramota: Zlatni vaterpolisti još nisu dobili Vladinu nagradu za olimpijsku pobjedu!

Priopćenjem se oglasilo Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta.

"Povodom današnjih napisa u medijima u kojima se tvrdi kako vaterpolisti još nisu primili zasluženu državnu nagradu za vrhunska sportska postignuća, te da se ne zna kada će im ona biti isplaćena, priopćujemo sljedeće:

Na Olimpijskim igrama u Londonu osvojeno je šest odličja, za što će Vlada Republike Hrvatske ukupno izdvojiti 3.046.000,00 kuna. Prijedloge za dodjelu nagrada, sukladno Uredbi o kriterijima za dodjeljivanje Državnih nagrada za vrhunska športska postignuća („Narodne novine“, broj 3/2010), dostavljaju nacionalni sportski savezi. Prijedloge saveza Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta zaprimilo je zaključno s 4. rujnom 2012., te ih unutar tjedan dana proslijedilo u daljnju proceduru. Nema govora o tome da su naši osvajači olimpijskih medalja zaboravljeni. Postoji, naime, zakonska procedura koja se mora poštivati i Vlada RH će u najskorijem roku  donijeti  odluke o dodjeli nagrada, a Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta odmah će, po dostavi tih odluka,  olimpijcima uplatiti zasluženih 3.046.000,00 kuna.

Podsjećamo, za osvojenu zlatnu medalju na olimpijskim igrama sportašu članu ekipe i izborniku, sukladno Uredbi,  pripada nagrada u iznosu od 85.000,00 kuna, treneri dijele iznos od 85.000,00 kuna, a isti iznos od 85.000,00 kuna pripada i djelatnim stručnim osobama (sportski liječnici i fizioterapeuti), što ukupno iznosi 1.360.000,00 kuna predviđenih za zlatnu olimpijsku medalju u vaterpolu", stoji u priopćenju.

Pozitivan primjer iz BiH

Situacija u susjednoj BiH, što se tiče financiranja sporta, sigurno je teža nego u Hrvatskoj, ali to nije spriječilo njihovo ministarstvo kulture i sporta da već danas isplati premije odbojkaškoj reprezentaciji koja je na Paraolimpijskim igrama u Londonu osvojila zlato. Paraolimpijske igre završile su prije samo pet dana, Olimpijske prije mjesec dana.

Hrvatska Vlada tek treba odobriti sredstva namijenjena olimpijcima iz Londona, dok je u slučaju naših susjeda Ministarstvo već na dan odlaska paraolimpijaca u London uplatilo 97 500 KM (~365 000 kuna) na račun Paraolimpijskog saveza.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.