NAJVEĆE PONIŽENJE U POVIJESTI Njemačka pregazila Brazil za finale SP-a

Foto: Index; Guliver Image/Getty Images; Hina

NJEMAČKA je prvi finalist Svjetskog prvenstva! U prvom polufinalu Nijemci su sa čak 7:1 demolirali Brazil zabivši domaćinu čak pet golova u prvih pola sata utakmice. 

Najuspješnija reprezentacija svijeta doživjela je rekordni poraz, teži nego onaj od prije 94 godine kada ih je sa 6:0 potopio Urugvaj. Ovaj je stigao na domaćem terenu pred 60 tisuća ljudi koji su sanjali zlato. S druge strane, Njemačka je rekordnom pobjedom dohvatila svoje osmo finale, a što su napravili Miro Klose i Thomas Müller ostat će dugo zapisano u povijesti nogometa.

Sve je bilo gotovo u samo pola sata. Müller je u 11. minuti sa pet metara načeo Brazilce nakon kornera kojeg je izveo Kroos. Zabio je svoj peti gol u Brazilu, a ukupno deseti na svjetskim prvenstvima. Uslijedio je pravi "Blitzkrieg" od 23. do 29. minute kada su pala čak četiri gola.

Klose je povisio na 2:0 zabivši svoj ukupno 16. pogodak na svjetskim prvenstvima čime je prestigao Brazilca Ronalda i ostao sam na vrhu. Samo minutu kasnije Toni Kroos je zabio za 3:0 nakon novog podbačaja nepostojeće obrane Brazila, a dvije minute poslije isti je igrač donio 4:0. Domaćin se nije ni snašao, a igrači Felipea Scolarija više nisu ni držali formaciju kada je Sami Khedira u 29. postavio 5:0.

Nije se bilo lako vratiti Brazilcima na teren u drugom dijelu, pogotovo znajući da bez dva ključna igrača koji su otpali nakon Kolumbije nemaju nikakve šanse za povratak u utakmicu. Scolariju nikako nisu pomogli deseci tisuća u maskama ozlijeđenog Neymara na tribinama, a pored suspendiranog kapetana Thiaga Silve nije imao tko zatvoriti rupetinu u obrani. Posljednji put Brazil je bez te dvojice igrača igrao 2010. godine u JAR-u kada ih je u četvrtfinalu SP-a izbacila Nizozemska s dva gola Wesleyja Sneijdera.

Ipak, na sreću domaće publike, Nijemci su u nastavku usporili (ili se smilovali) pa su i domaći zaprijetili preko Oscara i Maicona, no ono što nije pokupila čvrsta njemačka obrana odnio je Manuel Neuer.

Joachim Löw s klupe je uveo Adreasa Schürrlea i "elf" je opet napao. U 69. minuti upravo je napadač Chelseaja zabio za nevjerojatnih 6:0, a u 79. u sedmi gol za kraj najšokantnije utakmice u povijesti SP-a.

U sudačkoj nadoknadi Oscar je zabio počasni, ali nimalo utješni gol za Brazil.

Njemačkoj je to osmi plasman u finale SP-a, a naslov u osvajali triput - 1954., 1974. i 1990. godine. Brazil je ostao na šest finala i pet naslova.

Njemačka će u finalu igrati s boljim iz dvoboja Argentine i Nizozemske koja se u srijedu igra u Sao Paolu.
 

Statistika dvoboja

UDARCI 18  - 14

UDARCI U OKVIR 13 - 12

KORNERI 7 - 5

PREKRŠAJI 11 - 14

POSJED LOPTE 51 - 49


 

 

 

 

 

 

 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.