Na današnji dan: Da nije bilo jednog luđaka bila bi najveća svih vremena

Foto: Screenshot YouTube

NA današnji dan prije 22 godine dogodio se najstrašniji incident ikad viđen na teniskim terenima. Toga dana u četvrtfinalu WTA turnira u Hamburgu igrale su tada najbolja tenisačica svijeta Monica Seles i Magdalena Maleeva.
 
U pauzi između gemova, stanoviti Gunter Parche, inače veliki navijač njemačke heroine Steffi Graf pogodio je nožem Seles u leđa, između lopatica. Tenisačica se uz krik srušila na zemlju, dok je nekoliko gledatelja skočilo na pomahnitalog luđaka i oborilo ga.
 

Dok su liječnici pomagali Seles, bugarska tenisačica je u šoku jecala. Poslije je utvrđeno da je Parche mentalno poremećena osoba i nakon njegovog kajanja sud u Hamburgu ga je poštedio zatvorske kazne i osudio ga je na dvije godine liječenja na psihijatriji. Parche je rekao na sudu da mu nije bila namjera ubiti Seles, već je samo ozlijediti i onemogućiti joj igru u sljedeća dva tjedna.
Premda je ozljeda bila teška (oštrica noža se zarila 1,5 centimetara duboko) veći problem za Seles bio je onaj psihološke prirode. U jednom intervjuu iz 2011. Seles je izjavila:
 
''Otkad se to dogodilo, otkad sam ubodena nožem, stalno sam bila u strahu i bila sam uvjerena da sam u opasnosti, da mi je sigurnost ugrožena''.
 
Također, nakon tog incidenta i sramotno niske kazne za počinitelja nikad više nije igrala u Njemačkoj.
 
''Nevjerojatno je da me je taj čovjek ozlijedio s namjerom, a za to nije dobio nikakvu kaznu. Jednostavno više ne želim ići tamo. Ne osjećam se ugodno u Njemačkoj i sve podsjeća me na taj dan.''
 
Naravno, Seles nije mogla igrati tenis, kojemu se vratila tek dvije godine poslije, a legendarna argentinska tenisačica Gabriela Sabatini bila je jedina koja je tražila da se Seles zamrzne ranking, dok su sve ostale igračice na Touru bile izričito protiv.
 
Inače, rivalstvo između Seles i Graf jedno je od najvećih u povijesti tenisa. Kao tinejdžerka, sa samo 16 godina Seles je svladala tada najbolju igračicu na svijetu Graf u finalu French Opena 1990. i od tog dana krenuo je njezin nezaustavljivi uspon na teniski vrh. U samo tri godine, do toga odvratnog dana u Hamburgu, Seles je osvojila čak devet Grand Slamova i postala je najbolja igračica svog vremena.
 

Međutim, povratak nakon ozljede nije bio lagan. Seles se vratila u kolovozu 1995. kad je u finalu Canadian Opena pregazila Amandu Coetzer 6:0, 6:1. Isti mjesec ulazi u finale US Opena, no u finalu je s 2:1 u setovima bila bolja Graf.
 
Ipak, u siječnju 1996. Seles osvaja još jedan Grand Slam, onaj u Australiji. U finalu je pobijedila Anke Huber.
 
Seles je izgubila te godine ponovno finale US Opena od Steffi Graf, a zadnje veliko finale odigrala 1998., kad je u finalu French Opena bila bolja Arantxa Sanchez Vicario.
 
Premda je iovako, bez obzira na sve imala fascinantnu karijeru, bez sumnje Monica Seles je bila predodređena za postati najveća svih vremena. I bila bi, da nije bilo jednog njemačkog luđaka.
 
 
Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.