Ništa od Luke Modrića: Pogodite tko je najtraženiji sportaš na internetu u 2012.

Foto: AFP

GODINA 2012. polako je na izmaku. Još svega nešto više od tri tjedna i ulazimo u 2013., a vi se polako počnite pripremati jer će vas kroz naredna tri tjedna mediji zatrpati statističkim podacima i dugačkim člancima na temu što je i tko je obilježio 2012. godinu.

Google je među prvima krenuo u napad te je pripremio "Google Zeitgeist 2012.", u kojem je prikazao što su njegovi korisnici najviše tražili po bespućima Interneta.

"Proučili smo skup veći od bilijun pretraživanja (ili upita) koja su korisnici upisivali u Google pretraživanje ove godine. Koristili smo se podacima iz različitih izvora, uključujući Google Trends i interne podatkovne alate. Filtriranjem smo uklonili neželjene i ponovljene upite kako bismo sastavili popise koji najbolje odražavaju duh 2012. godine", stoji objašnjenje na službenoj stranici Google Zeitgeista.

Naravno, nama u sportskoj redakciji Indexa najzanimljiviji su bili podaci vezani za sportaše. Odmah na početku ove analize valja napomenuti kako na popisu najpretraživanijih sportaša dominiraju Amerikanci. Osim Amera, svijet je sa zanimanjem pratio ludorije Talijana Marija Balotellija, ali se prisjećao i tragično poginule Kanađanke Sarah Burke, koja je stradala 19. siječnja ove godine.

Sjećate li se Linsanityja?


Ipak, Google je za pobjednika u kategoriji najpretraživaniji sportaš u 2012. godini proglasio NBA senzaciju Jeremyja Lina, koji je svojim igrama u dresu New York Knicksa zaludio svijet. Lina je svjetski tjednik Time stavio na popis 100 najutjecajnijih ljudi svijeta u 2012. godini. Međutim, nakon pet minuta slave, "Linsanity" se postepeno stišavalo, a ozljeda koljena značila je ujedno i kraj te euforije. Inače, Lin je danas igrač Houston Rocketsa.

Što se tiče ostalih rezultata, spomenimo Talijane koji su najviše ulaznica preko Googlea tražili za utakmicu Milan - Barcelona (0:0), a zatim za Juventus - Atalantu te Napoli - Chelsea.

Hazard božanstvo u Belgiji, Španjolce ne zanimaju Messi i Ronaldo



Belgijce, čija je reprezentacija protivnik Hrvatskoj u kvalifikacijama za odlazak na SP, najviše su zanimale informacije oko Edena Hazarda, a bili su zainteresirani i za zbivanja na Euru koji se održao u Ukrajini i Poljskoj, iako se njihova reprezentacija nije plasirala na to natjecanje.

U Švedskoj je apsolutni kralj Zlatan Ibrahimović, koji je prvi u rubrici najpretraživaniji sportaš u 2012., dok mu u leđa gleda Lionel Messi. Najpretraživanija sportska momčad u Švedskoj je AIK, klub za koji brani Ivan Turina - bivši vratar Dinama.


Portugalci su, očekivano, najviše informacija pretraživali o Ronaldu, dok je Messi druga najpretraživanija osoba. S druge strane, Messi je najpretraživaniji pojam u Argentini, a zanimljiv je podatak kako Messija i Ronalda nema među deset pretraživanih pojmova u Španjolskoj.

Tamo je najpopularniji u 2012. godini bio Sergio Ramos, a u stopu ga prate Torres i Pique. Real Madrid je na desetom mjestu u kategoriji najpretraživaniji klubovi, dok prvo mjesto drži Rakitićeva Sevilla.

Messi dominira u Francuskoj i Velikoj Britaniji

Francuze je od sportaša najviše zanimao Messi, zatim Parker te Cristiano Ronaldo, dok su Benzema i Federer na četvrtom, odnosno petom mjestu. Najpopularniji nogometni klub je PSG, a od sportskih događanja Francuzi su najviše pratili Euro 2012.

Najpopularniji nogometaš u Britaniji je Leo Messi, koji je prema Googleu najpretraživaniji sportaš na Otoku. Odmah ispod njega je Franck Ribery, a redom dalje idu Moura, Verthongen, Van Persie, Robben, Hazard, Ibrahimović, Fellaini i Balotelli. Džeke, Modrića i Jelavića, kao i Rooneyja, nema među prvih deset.

Za kraj spomenimo i to kako Google nije izbacio statističke podatke za Hrvatsku, Bosnu i Hercegovinu, Srbiju i Sloveniju.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.